8 °C Budapest

Még 1-2 évig nem nőnek a szállodai árak

Pénzcentrum
2010. április 15. 10:32

Bár az idei év még a válság jegyében telik, 2011-re azonban már fellendülésre számítanak a nemzetközi hotelpiacon. Habár a hazai szereplők hasonlóan vélekednek, jelentős különbség, hogy nálunk a magasabb kategóriájú szállodák fejlesztésén van a hangsúly, míg külföldön az alacsonyabb kategóriájú, olcsó hotelek építésében látják a jövőt a szakemberek.

A szállodaipar megszenvedte a válságot, ami a szobakihasználtság visszaesését, és a hotelszobák átlagárainak csökkenését jelentette egyik oldalon, másrészt viszont a működési költségek visszafogását is eredményezte. A válság körülményeit kihasználó befektetési lehetőségekben és a gazdaság fokozatos újjáéledésében hisz a hotelipari szakemberek többsége, és egyharmaduk már az elkövetkező hónapokra is optimistán tekint.

A szobaárak várhatóan tovább csökkennek vagy stagnálnak az elkövetkező 1-2 évben, leghamarabb 2012-től számíthatunk arra, hogy a gazdasági helyzet javulásának és a visszaesett kereslet helyreállásának köszönhetően visszatérnek majd a 'békebéli', régi árak -hangsúlyozta Györfi-Tóth Péter, a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda partnere. A nemzetközi jogi iroda második alkalommal készítette el felmérését az európai szállodapiacról, amelynek során több száz vezető beosztású hotelipari szakértőt kérdeztek meg Európában.

Az új fejlesztések megítélésében megoszlik a szakma véleménye: a megkérdezettek közel hasonló arányban számítanak növekedésre, csökkenésre, illetve stagnálásra. Azzal azonban a többség egyetért, hogy a jövő a nagy hotelláncoké, hiszen ezek racionálisabb és költséghatékonyabb működési struktúrájuk révén könnyebben túlélik a válságos időszakokat és tovább tudják növelni piaci részesedésüket. A felmérés szerint a megkérdezettek mintegy háromnegyede úgy látja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet kedvező lehetőségeket biztosít közös vállalatok létrehozására.

A hotelpiaci szakértőknek csupán 22 százaléka látja úgy, hogy érdemes a kelet-közép európai régió hotelpiacába befektetni. Ugyanakkor nagyobb lehetőségek rejlenek Ázsiában és Latin-Amerikában, előbbinél a nagyobb gazdasági potenciál miatt, míg utóbbinál nagy szerepet játszik a Brazíliában megrendezésre kerülő 2014. évi labdarugó- világbajnokság és a 2016. évi olimpia, amelyek az odalátogatók miatt jelentős hotelpiaci keresletet generálnak - fejtette ki Györfi-Tóth Péter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megkérdezettek 70 százaléka szerint a legvonzóbb befektetési lehetőségeket továbbra is az alacsony kategóriájú, 'economy', vagy 'budget' hotelek, valamint középkategóriás szállodák jelentik. A felső, illetve luxuskategóriák kevésbé vonzóak a befektetők számára a jelenlegi piaci környezetben, mivel a fogyasztók, beleértve az üzleti utazókat, csökkentik a kiadásaikat. A magyar hotelpiaci kilátások trendje alapvetően megegyezik az európai fő irányokkal, azzal a jelentős különbséggel, hogy Magyarországon a jobb minőségű, magasan pozícionált hotelkategória jelent vonzó befektetést az elkövetkező egy évben.

Magyarországon az elmúlt években átlagon felüli mértékben nőtt a 4, illetve 5 csillagos szállodai szobák száma, míg az alacsony kategóriájú hotelek aránya csökkent. A szakemberek ennek a kedvező tendenciának a folytatását látják, ugyanakkor az itt töltött vendégéjszakák számának újbóli növelését csak az alacsony kategóriájú fejlesztések ösztönzése, illetve az állam egyéb támogató lépései segíthetik elő - mondta a szakember.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm