Átrendeződő autópiac: a támogatott traktorcsere sem segít!

Pénzcentrum
2010. április 19. 09:17

Ha hihetünk a prognózisoknak, úgy év végére már Kína kerülhet a globális autópiac élére. Az első negyedéves adatok szerint a legnagyobb piacokon nőttek, a kisebbeken tovább zuhantak az eladások - írja a Népszabadság.

Egy éven belül teljes átrendeződés várható az autópiacon: egyelőre még az Egyesült Államok vezet, majd Japán után Kína és Németország következik, ám utóbbinak egy éven belül biztosan helyet cserélnie Brazíliával, ahol 2009-es 3,1 milliós darabszám után 3,4 millió eladásáról szólnak az előrejelzések, szemben a legfeljebb hárommilliósra taksált német forgalommal.

Az év első negyedévében az Egyesült Államokban 2,55 millió új személyautó kelt el, ami 16 százalékos javulást jelent, de még mindig kevés 75 százalékos növekedési tempóval száguldó és 3,5 milliós eladást produkáló Kínához képest. A Kínai Autógyártók Szövetségének előrejelzése az idei évre már 15 millió új személyautóról szól.

Az oroszoknál zuhant a vásárlási láz, így évekig nem álmodozhatnak arról, hogy Európa legnagyobb és a világ negyedik piacává váljanak: az első negyedévben Oroszországban 293 ezer új személyautó kelt el, ami 25 százalékos esést jelent az elmúlt évi adatokhoz képest.

Térségenként eltérőek az eredmények: az Európai Unió tizenöt régi tagállamában 11 százalékkal emelkedtek, a később csatlakozott tízeknél 18 százalékkal estek az eladások. Kelet-Európában általában csak a cseheknél nőtt a vásárlási kedv: a 39,3 ezer autó 27 százalékos bővülés következménye. Magyarországon tízezer új személyautó kelt el, ami 55 százalékos zuhanást jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A növekedés mértékében 69 százalékkal Portugália, a csökkenésben az ugyancsak 69 százalékot produkáló Románia vezet, pedig utóbbiban még a roncsprogram is működik és a traktorcserét is államilag támogatják.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm