11 °C Budapest

Korlátozzák a duty free-t Romániában

Pénzcentrum
2009. december 16. 11:32

Románia korlátozza a vámmentes árukat értékesítő üzletekből (Duty Free) eladható termékmennyiséget az adócsalás visszaszorítása érdekében. Ezt Emil Boc román miniszterelnök közölte egy televíziós műsorban megerősítve a román média korábbi értesüléseit, miszerint személyenként felső határt állapítanak meg. Az erre vonatkozó törvényes előírások eddig nem voltak egyértelműek. A korlátozás a szeszes italokra, a cigaretta és a dohánytermékekre vonatkozik -írja a kronika.ro hírportál.

A hatóságok kimutatásai szerint a vám- és illetékmentesen áruló üzleteknek a költségvetéshez való hozzájárulása elenyésző, mivel zömük hivatalosan csak minimális nyereséget termel. Boc közölte, hogy a kormány az adócsalás visszaszorítását, valamint a kereskedelemből származó költségvetési bevételek növelését akarja elérni ezzel az intézkedéssel.

A döntést azzal is indokolják, hogy a törvénytelenül árult vagy szállított és lefoglalt cigarettamennyiség 40 százaléka a vámmentes üzletekből származik.

A korábban közzé tett, tervezett korlátozások szerint szeszes italokból legfeljebb csak 2,5 litert lehet eladni egy személynek, a bor esetében 20 liter, a sör esetében pedig 25 liter felső határt állapítottak meg. Cigarettából 100 darabot lehet eladni egy személynek, szivarból viszont csak fele annyit, dohányból pedig 250 grammot lehet személyenként adó- és illetékmentesen értékesíteni. A kormány tervei szerint a meghatározott mennyiségek fölött eladott termék után az üzleteknek öt napon belül jövedéki adót kell fizetniük.

Országszerte jelenleg 50 vámmentes termékeket értékesítő üzlet működik, ezek közül 45 határátkelőkön található.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?