Korlátozzák a duty free-t Romániában

Pénzcentrum
2009. december 16. 11:32

Románia korlátozza a vámmentes árukat értékesítő üzletekből (Duty Free) eladható termékmennyiséget az adócsalás visszaszorítása érdekében. Ezt Emil Boc román miniszterelnök közölte egy televíziós műsorban megerősítve a román média korábbi értesüléseit, miszerint személyenként felső határt állapítanak meg. Az erre vonatkozó törvényes előírások eddig nem voltak egyértelműek. A korlátozás a szeszes italokra, a cigaretta és a dohánytermékekre vonatkozik -írja a kronika.ro hírportál.

A hatóságok kimutatásai szerint a vám- és illetékmentesen áruló üzleteknek a költségvetéshez való hozzájárulása elenyésző, mivel zömük hivatalosan csak minimális nyereséget termel. Boc közölte, hogy a kormány az adócsalás visszaszorítását, valamint a kereskedelemből származó költségvetési bevételek növelését akarja elérni ezzel az intézkedéssel.

A döntést azzal is indokolják, hogy a törvénytelenül árult vagy szállított és lefoglalt cigarettamennyiség 40 százaléka a vámmentes üzletekből származik.

A korábban közzé tett, tervezett korlátozások szerint szeszes italokból legfeljebb csak 2,5 litert lehet eladni egy személynek, a bor esetében 20 liter, a sör esetében pedig 25 liter felső határt állapítottak meg. Cigarettából 100 darabot lehet eladni egy személynek, szivarból viszont csak fele annyit, dohányból pedig 250 grammot lehet személyenként adó- és illetékmentesen értékesíteni. A kormány tervei szerint a meghatározott mennyiségek fölött eladott termék után az üzleteknek öt napon belül jövedéki adót kell fizetniük.

Országszerte jelenleg 50 vámmentes termékeket értékesítő üzlet működik, ezek közül 45 határátkelőkön található.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?