5 °C Budapest

Jól vizsgázott az új vizsgarend - Sorra buknak le a lopott autók

Pénzcentrum
2007. május 23. 11:00

Az újfajta műszaki vizsgáztatás május elsejei bevezetése óta 71 lopott autót találtak a vizsgaállomások - írja a Népszabadság.

A korábbi 794 külső, azaz nem közvetlenül a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) irányítása és ellenőrzése alatt álló vizsgaállomás közül eddig 642 csatlakozott az új, integrált gépjármű műszaki vizsgáztatási rendszerhez. S bár a vizsgáztatóhelyek száma a korábbi négyötöde, az új rendszer bevezetése óta a naponta elvégzett műszaki vizsgák száma 6000-ről 7500-ra emelkedett.

Az új vizsgáztatási gyakorlat bevezetése bevallottan kettős célt szolgált. Egyfelől az új nyilvántartó rendszer segítségével központilag és az eddiginél lényegesen hatékonyabban ellenőrizhetők a vizsgaállomások (azaz csökkent a visszaélések lehetősége), másfelől az eredetiségvizsgálaton még nem járt autók azonosítóinak (alváz- és motorszámának) kötelező ellenőrzésével kiszűrhetők a forgalomból a lopott és a jogellenesen átalakított autók. Ilyenből az elmúlt 22 napon 71-et találtak a műszaki vizsgaállomások, azaz naponta hármat-négyet.

A lap információi szerint az új vizsgarend bevezetése és az ahhoz kiépített számítógépes hálózat kiépítése óta több autó bukik meg a műszaki vizsgán, mint ahány a korábbi rendszerben elvérzett. A közlekedési hatóság nem kívánta kommentálni azokat a szakmai körökből szerzett értesüléseinket, miszerint a bukásszám jelentős növekedésének hátterében az áll, hogy míg korábban megtörténhetett, hogy egy autó anélkül ment át a műszaki vizsgán, hogy a vizsgabiztos látta volna, az új számítógépes rendszer erre már nem ad lehetőséget. Mint ahogy arra sem, hogy a vizsgára jelentett gépkocsi tulajdonosa, amennyiben az autó nem megy át elsőre a vizsgán, újra próbálkozzon, mintha mi sem történt volna.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?