Jól vizsgázott az új vizsgarend - Sorra buknak le a lopott autók

Pénzcentrum
2007. május 23. 11:00

Az újfajta műszaki vizsgáztatás május elsejei bevezetése óta 71 lopott autót találtak a vizsgaállomások - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A korábbi 794 külső, azaz nem közvetlenül a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) irányítása és ellenőrzése alatt álló vizsgaállomás közül eddig 642 csatlakozott az új, integrált gépjármű műszaki vizsgáztatási rendszerhez. S bár a vizsgáztatóhelyek száma a korábbi négyötöde, az új rendszer bevezetése óta a naponta elvégzett műszaki vizsgák száma 6000-ről 7500-ra emelkedett.

Az új vizsgáztatási gyakorlat bevezetése bevallottan kettős célt szolgált. Egyfelől az új nyilvántartó rendszer segítségével központilag és az eddiginél lényegesen hatékonyabban ellenőrizhetők a vizsgaállomások (azaz csökkent a visszaélések lehetősége), másfelől az eredetiségvizsgálaton még nem járt autók azonosítóinak (alváz- és motorszámának) kötelező ellenőrzésével kiszűrhetők a forgalomból a lopott és a jogellenesen átalakított autók. Ilyenből az elmúlt 22 napon 71-et találtak a műszaki vizsgaállomások, azaz naponta hármat-négyet.

A lap információi szerint az új vizsgarend bevezetése és az ahhoz kiépített számítógépes hálózat kiépítése óta több autó bukik meg a műszaki vizsgán, mint ahány a korábbi rendszerben elvérzett. A közlekedési hatóság nem kívánta kommentálni azokat a szakmai körökből szerzett értesüléseinket, miszerint a bukásszám jelentős növekedésének hátterében az áll, hogy míg korábban megtörténhetett, hogy egy autó anélkül ment át a műszaki vizsgán, hogy a vizsgabiztos látta volna, az új számítógépes rendszer erre már nem ad lehetőséget. Mint ahogy arra sem, hogy a vizsgára jelentett gépkocsi tulajdonosa, amennyiben az autó nem megy át elsőre a vizsgán, újra próbálkozzon, mintha mi sem történt volna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07