16 °C Budapest

Biztonságban a volán mögött - higgy a szemednek!

Pénzcentrum
2007. január 12. 13:00

A környezetvédelem és energiatakarékosság iránti megnövekedett fogyasztói igények kielégítése mellett az autógyártók egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a menetbiztonságra és a balesetmegelőzést elősegítő technológiák továbbfejlesztésére.

A Detroitban megrendezett autókiállítás így nem csupán a legújabb hibrid csodák leleplezésének színhelye volt, az autógyártók megragadták a lehetőséget arra, hogy kifejezzék elkötelezettségüket az autós biztonság növelésére.

Ennek jegyében mutatták be a japán autógyártók, Kanagawa névre keresztült projektjük végeredményét, amely jelenleg még tesztelés alatt áll. Az általuk kifejlesztett rendszer lényege, hogy a sűrűn lakott, városi területeken jelzi az autóvezetőnek, ha gyermek van a közelben, óvatosabb vezetésre intve a kormány mögött ülőt. A terméket használók eddigi visszajelzései pozitívak.

Azonban a Volvo, a General Motors és a Ford is kivette a részét a fejlesztésekből. A Volvo XC60-as koncepciós modelljét radarrendszerrel szerelte fel, amely az ütközések elkerülése érdekében automatikusan fékez. A Mercedes Benz is hasonló technológiával szerelte fel S osztályú luxuskategóriás autóit.

A General Motors a Volvóval szemben meghagyja a vezetőnek a döntés lehetőségét, az ugyancsak radarral működő rendszer a fékezés helyett csupán figyelmezteti az autóst a veszélyről és megadja a veszélyhelyzet megoldásának módját.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Ford az előzőkben említett technológiákkal szemben a már jelenleg is kötelezően használandó biztonsági öv továbbfejlesztésében látja a utasbiztonság megteremtésének zálogát. A jelenleg használatban lévő hárompontos övek helyett, a versenyautók esetében alkalmazott négypontos övet tervezett, amelybe apró légzsákokat épített be. Ezek az ütközés pillanatában nyílnak ki, megvédve az utast a biztonsági öv okozta sérülésektől.

Évente 43 000 halnak meg az Egyesült Államok útjain, amely érhetően indokolja, hogy az autózás biztonságosabbá tételére egyre nagyobb hangsúly kerül. Olyannyira, hogy bár a most bemutatott technológiákat nem, de menetbiztonságot javító berendezéseket és kipörgés gátlót az amerikai kormány szeretné 2012-re kötelezővé tenni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18