16 °C Budapest

Gyalogosgázolás? - Mindenki megússza, ha...

Pénzcentrum
2006. augusztus 28. 15:00

A japán chipgyártó, NEC megkezdte az "alakfelismerő-chipek" gyártását és szállítását több autógyártónak. A készülék a másodperc tört része alatt automatikusan lefékezi az autót, mielőtt az elütne egy gyalogost, vagy összeütközne egy másik járművel. Amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, a becsapódási sebességet jelentősen mérsékli a mikrochip.


A NEC Electronics 2015-re szeretne 40%-os részesedést magáénak tudni a dinamikus bővülés előtt álló piacon. 2010-ben vélhetően még csak néhány százalékos szeletük lesz globális értelemben, 2015-re azonban a chip által felismert alakok számának bővítésétől azt remélik, hogy a NEC készülékei iparági standarddá válnak.

A chip először az új Lexus LS460-as modellbe kerül beépítésre. A NEC Electronics prognózisa szerint a készülék éves forgalma 2015-re elérheti a 225 millió dollárt, mely a cég 2005-ös árbevételének mintegy 3%-át teszi ki.

2007 végére a havi termelési mennyiség elérheti a 10,000 darabot. A NEC várakozásai szerint 2010-re 4 millió autó lehet a chippel felszerelve, mely érték 2015-re 18 millióra nőhet. A technológiát egyébként egyelőre elsősorban arra használják, hogy nagy tömegből egy-egy keresett személyt azonosítsanak, számos szakértő véli azonban úgy, hogy az autós elterjedés is csak néhány év kérdése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem