7 °C Budapest

Mi történt az autóban? - Nem marad titokban!

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 16:00

Európában 2009-re tervezik a feketedobozok beépítését az autókba, melyek hasonló elven működnek majd, mint a repülőkbe szerelt hangrögzítő műszerek. Az Egyesült Államokban már el is terjedt a készülékek használata, ám a repülőgépek feketedobozaival ellentétben az autókba szereltek nem képesek hangrögzítésre, csupán adatokat rögzítenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az USA-beli autópálya kezelő szervezet állítása szerint egyre több márkába szeretnék beszereltetni a szerkezeteket, hogy megelőzzék a halálos baleseteket. Egy 2010-ben életbe lépő szabályzat szerint minden autógyártó köteles lesz a dobozokat beszerelni, és ugyanolyan adatokat szolgáltatni.

A gépjárművekbe beszerelt szerkezet a balesetek időpontja alatt történt eseményeket rögzíti, onnantól kezdve, amikor a légzsák működésbe lép. A baleset után így látható nyoma lesz annak, hogy a sofőr mennyivel ment, gyorsult-e, be volt-e kapcsolva a biztonsági öv, a féken vagy a gázpedálon állt-e.

Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet állítása szerint 2005-ben az USA-ban az autók 64 százalékában már volt ilyen műszer. Minden Toyota gépjármű, és a GM, Ford és Daimler Chrysler legtöbbje rendelkezik feketedobozzal.

A törvények szerint csak az autótulajdonos beleegyezésével lehet megvizsgálni a doboz tartalmát, így csak akkor derülnek ki a pontos paraméterek, ha a tulaj vagy a bíróság engedélyezi azt.

Európában 2009-re tervezik a biztonságtechnikai berendezések beszerelését, azt remélve, hogy 50 százalékkal csökken majd a halálos balesetek száma és 2500 életet lehet majd évente megmenteni.

Az Egyesült Államok egyik biztosító társasága, a Progressive Insurance 2004-ben 25 százalékos kedvezményt ajánlott fel azon ügyfelei számára, akik beleegyeztek abba, hogy a cég megfigyelje, hogy milyen vezetési szokásokkal rendelkeznek, tehát mennyit, milyen gyorsan és hogyan vezetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18