Bankkártya-csalások - csökkenő tendencia

Pénzcentrum
2005. december 27. 08:25

Idén az első félévben a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal összesen 103,8 millió forint értékben követtek el csalást - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tanulmányából. A kibocsátói oldal kára 3 százalékkal, az elfogadói oldalé 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

.
Tovább csökkent 2005 első félévében a Magyarországi kártyapiacon elkövetett csalások összege: a Magyarországon kibocsátott kártyákkal 103,8 millió forint, a külföldön kibocsátott és Magyarországon használt bankkártyákkal 64 millió forintnyi kárt jelentettek be - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Visszaélések a bankkártyaüzletágban című tanulmányában.
A kibocsátói oldalon - a hazai kibocsátású kártyákkal - a bankokat, illetve az ügyfeleket 91 milliós, az elfogadói oldalon - Magyarországon használt külföldi kibocsátású kártyával - 34 millió forintos kár keletkezett az első félévben.
A jegybank szerint a mikrocsip-alapú kártyák bevezetésének és a monitoring-rendszerek fejlődésének köszönhető, hogy a kibocsátói oldal kára 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Az elfogadói oldal 91 milliós vesztesége 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A 91 milliós veszteség majdnem felét a kártyabirtokosoknak, 36 százalékát a kibocsátónak, 16 százalékát pedig a kártyát elfogadó banknak kell megfizetnie. Az elfogadói oldal veszteségeinél a kibocsátó 55 százalékot, a bank 33 százalékot, a kereskedő pedig 12 százalékot fizet a veszteségből.
A károk felét lopott és elvesztett kártyák használatával, egyharmadát hamisított kártyákkal okozták. Az elfogadói forgalomban jelentkező visszaéléstípusok között évről évre nő az e-mailen, telefonon, interneten keresztül elkövetett kártyacsalások aránya, ami a jegybank szerint valószínűleg a külföldi kártyák magyarországi használatához kötődik.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?