3 °C Budapest

Bankkártya-csalások - csökkenő tendencia

Pénzcentrum
2005. december 27. 08:25

Idén az első félévben a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal összesen 103,8 millió forint értékben követtek el csalást - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tanulmányából. A kibocsátói oldal kára 3 százalékkal, az elfogadói oldalé 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

.
Tovább csökkent 2005 első félévében a Magyarországi kártyapiacon elkövetett csalások összege: a Magyarországon kibocsátott kártyákkal 103,8 millió forint, a külföldön kibocsátott és Magyarországon használt bankkártyákkal 64 millió forintnyi kárt jelentettek be - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Visszaélések a bankkártyaüzletágban című tanulmányában.
A kibocsátói oldalon - a hazai kibocsátású kártyákkal - a bankokat, illetve az ügyfeleket 91 milliós, az elfogadói oldalon - Magyarországon használt külföldi kibocsátású kártyával - 34 millió forintos kár keletkezett az első félévben.
A jegybank szerint a mikrocsip-alapú kártyák bevezetésének és a monitoring-rendszerek fejlődésének köszönhető, hogy a kibocsátói oldal kára 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Az elfogadói oldal 91 milliós vesztesége 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A 91 milliós veszteség majdnem felét a kártyabirtokosoknak, 36 százalékát a kibocsátónak, 16 százalékát pedig a kártyát elfogadó banknak kell megfizetnie. Az elfogadói oldal veszteségeinél a kibocsátó 55 százalékot, a bank 33 százalékot, a kereskedő pedig 12 százalékot fizet a veszteségből.
A károk felét lopott és elvesztett kártyák használatával, egyharmadát hamisított kártyákkal okozták. Az elfogadói forgalomban jelentkező visszaéléstípusok között évről évre nő az e-mailen, telefonon, interneten keresztül elkövetett kártyacsalások aránya, ami a jegybank szerint valószínűleg a külföldi kártyák magyarországi használatához kötődik.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem