22 °C Budapest

Bankkártya-csalások - csökkenő tendencia

Pénzcentrum
2005. december 27. 08:25

Idén az első félévben a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal összesen 103,8 millió forint értékben követtek el csalást - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tanulmányából. A kibocsátói oldal kára 3 százalékkal, az elfogadói oldalé 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

.
Tovább csökkent 2005 első félévében a Magyarországi kártyapiacon elkövetett csalások összege: a Magyarországon kibocsátott kártyákkal 103,8 millió forint, a külföldön kibocsátott és Magyarországon használt bankkártyákkal 64 millió forintnyi kárt jelentettek be - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Visszaélések a bankkártyaüzletágban című tanulmányában.
A kibocsátói oldalon - a hazai kibocsátású kártyákkal - a bankokat, illetve az ügyfeleket 91 milliós, az elfogadói oldalon - Magyarországon használt külföldi kibocsátású kártyával - 34 millió forintos kár keletkezett az első félévben.
A jegybank szerint a mikrocsip-alapú kártyák bevezetésének és a monitoring-rendszerek fejlődésének köszönhető, hogy a kibocsátói oldal kára 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Az elfogadói oldal 91 milliós vesztesége 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A 91 milliós veszteség majdnem felét a kártyabirtokosoknak, 36 százalékát a kibocsátónak, 16 százalékát pedig a kártyát elfogadó banknak kell megfizetnie. Az elfogadói oldal veszteségeinél a kibocsátó 55 százalékot, a bank 33 százalékot, a kereskedő pedig 12 százalékot fizet a veszteségből.
A károk felét lopott és elvesztett kártyák használatával, egyharmadát hamisított kártyákkal okozták. Az elfogadói forgalomban jelentkező visszaéléstípusok között évről évre nő az e-mailen, telefonon, interneten keresztül elkövetett kártyacsalások aránya, ami a jegybank szerint valószínűleg a külföldi kártyák magyarországi használatához kötődik.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?