21 °C Budapest
Cloud Computing Gyorstalpaló – Bevezetés a SaaS, PaaS és IaaS világába (x)

Cloud Computing Gyorstalpaló – Bevezetés a SaaS, PaaS és IaaS világába (x)

PR
2023. november 27. 05:00

A technológiai fejlődés révén a felhő mára szinte mindenütt jelen van – még ha nem is vesszük észre. A legtöbben naponta használunk valamilyen felhőalapú szolgáltatást, legyen az Google keresés, e-mail küldés vagy netes dokumentum szerkesztés. A felhő napjainkban kényelmes és praktikus életet biztosít számunkra, mégis sok homályos fogalommal találkozhatunk. De cloud computing mind az egyéni felhasználók, mind a kis- és nagyvállalatok számára relevánsabb, mint valaha.

Annak, aki alaposabban megismerkedne a cloud computing világával vagy felhőre váltana, érdemes a különböző szolgáltatási lehetőségeket is megismernie. A cloud computing szolgáltatásoknak három fő kategóriája van: SaaS, PaaS és IaaS. Ezeket az opciókat vesszük górcső alá az alábbiakban.

Szoftver mint Szolgáltatás (SaaS)
A három felhőszolgáltatás típus közül a legnépszerűbb lehetőség a Software as a Service (SaaS). Ennek lényege, hogy a felhőszoftver a szolgáltató szerverein fut, amit a felhasználó a saját gépeire telepített kliens- vagy böngészőprogram segítségével ér el.

A SaaS modell legnagyobb előnye, hogy az összes üzemeltetéssel kapcsolatos teher le van véve az előfizető válláról. A felhasználónak nem kell technikai problémákkal foglalkoznia vagy azokat megoldania. A karbantartási feladatok, frissítések, hibaelhárítás mind a szolgáltató felelőssége és feladata, így a cégek időt és pénzt takaríthatnak meg. Ráadásul a működésbiztonság sokkal magasabb, mint a házon belüli megoldásoknál.

A SaaS ideális választás, ha a felhasználó gyorsan, minimális befektetéssel szeretne plusz kapacitásokhoz hozzáférni. Az ilyen kényelemnek és praktikumnak ára van, mivel a rendszer személyre szabásában szűkösebb lehetőségek vannak, de sok esetben nincs is szükség a nagy szabadságfokra. A SaaS ideális választás lehet többek között, ha a cég egy közös munkát lehetővé tevő saját felületet biztosítani az összes dolgozója számára, vagy szeretne gyorsan, beruházás nélkül, kis költséggel elindítani egy szolgáltatást, esetleg plusz erőforrásra van gyorsan szükség.

Platform mint Szolgáltatás (PaaS)
A Platform as a Service (PaaS) lényege, hogy a szolgáltató nem egy használatra kész szoftvert biztosít az előfizető számára, hanem egy platformot Ezen a platformon a felhasználó készít vagy telepít alkalmazásokat, és a szolgáltató gondoskodik a futtatáshoz szükséges környezetről, terheléselosztásról, kezelőfelületről és biztonsági frissítésekről. A PaaS modell lehetővé teszi az előfizető számára, hogy ne foglalkozzon az infrastruktúra, a szerverek karbantartása, a tárolóvezénylés és a frissítések telepítése, valamint más fejlesztőeszközök és erőforrások beszerzése és felügyelete költségeivel. Ennek eredményeként a felhasználó saját fejlesztésű alkalmazásokat üzemeltethet, miközben a szolgáltató intézi a többit.

A PaaS különösen hasznos választás lehet azoknak a cégeknek, amelyek szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. Ebben a rendszerben a kibérelt platform előre programozott alkalmazás-összetevői lehetővé teszik a szoftverek gyorsabb elkészítését. Az integrált fejlesztőkörnyezet és a különböző szolgáltatások segítik a fejlesztés, tesztelés, üzemeltetés, felügyelet és frissítési ciklusok lebonyolítását. Emellett a PaaS áttérése komoly költségmegtakarítást hozhat, különösen a szoftverfejlesztésben érdekelt cégek számára.

Infrastruktúra mint szolgáltatás
Az Infrastructure as a Service (IaaS) modell alapja az, hogy a szolgáltató szinte mindent szolgáltat: szervereket, fizikai vagy virtuális erőforrásokat és hálózatot. A felhasználó nyers számítási és tárolási kapacitásokat vásárol, majd saját igényei szerint építi fel a platformot és az alkalmazások futtatásához szükséges környezetet. Az IaaS lehetővé teszi a vállalkozásoknak költséghatékony és skálázható informatikai megoldások kialakítását. A modell fő előnye, hogy olyan helyzetekben, amikor ingadozó terhelést kell kiszolgálni, vagy gyorsan bővíteni a kapacitásokat, rendelkezésre áll a szükséges extra erőforrás anélkül, hogy a felhasználónak fizikai eszközöket kellene beszereznie vagy üzemeltetnie. Az IaaS kiváló megoldás lehet a terjeszkedni vágyó és/vagy érzékeny adatokat kezelő vállalkozások számára, akik privát felhőt is használnak, vagy ragaszkodnak az infrastruktúra feletti teljes kontrollhoz és az erőforrásfelhasználás-arányos fizetéshez.

Összefoglalva: bár az SaaS, PaaS, IaaS betűszavak közötti különbség minimális, a három kifejezés valójában nagyon is eltérő szolgáltatási modellekre utal. Érdemes tehát ezek ismeretében választani közülük azt, amelyik a legjobban illeszkedik az igényekhez. Az Aruba Cloudnál mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást.

 

(x)

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 5. 16:17
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem