21 °C Budapest
Caucasian male pensioner using tablet

Brutális, mennyit fizetnek a magyarok a netért: ezek a szolgáltatások még mindig akadoznak nálunk

2022. augusztus 8. 19:02

A Covid kitörésével 2020-ban kulcsfontosságú volt a digitalizációs ugrás itthon: a home office-tól a távoktatáson át az online ügyintézésig lényegében mindennek hozzáférhetővé kellett válnia elektorinuksan. Ugyan a járvány miatt nagyot léptünk előre ezen a téren, azonban még mindig van hová felzárkóznunk a digitális jólétben. Most megnéztük, világösszehasonlításban mennyire jó itthon az internet, milyen az e-ügyintézés elérhetősége, és hol a legolcsóbb az internet.

A koronavírus-járvány során kulcsfontosságúvá vált a digitalizáció: nem csak a különböző szolgáltatásokat kellett online elérhetővé tenni, de a hazai háztartások jó részének volt muszáj hirtelen alkalmazkodnia a home office-hoz és a távoktatáshoz. Ugyan az utóbbi két év alatt nagy ugrás volt tapasztalható Magyarországon ezen a téren, de hol tartunk a digitalizációban nemzetközi szinten? A Surfshark adatai alapján megnéztük, mely országok vezetnek a digitális jólét terén, illetve Magyarország hogyan szerepelt ezen a téren 2021-ben

A felmérésben többek között azt vizsgálták, hogy tavaly mennyibe kerülta széles sávú internet-előfizetés a világ különböző országaiban, milyen mértékben volt elérhető az elektronikus ügyintézés, milyen volt az internetes biztonság, illetve milyen volt az országok digitális infrastruktúrájának a minősége. A 110 országból álló listán első helyen Dánia végzett, ezzel a skandináv ország érte el a legtöbb, 0,83 pontot a digitális jóléti indexen. A dánokat második helyen Finnország és Dél-Korea követi, mindkét ország 0,76 pontot kapott. A top 10-ben szerepel még Szingapúr, a másik két skandináv ország, de az Egyesült Államok, Izrael, Franciaország és Svájc is.

Hogy állunk itthon a digitalizációval?

Magyarország az összesítésben a 32. helyet szerezte meg, amivel a lista első harmadában vagyunk, viszont Európán belül csak a 22. helyre volt elég a 0,61 pontunk. Az internetminőségnél kifejezetten jól teljesítettünk tavaly: itthon elérhető a 8. leggyorsabb széles sávú internet a világon, bár az internetkapcsolat stabilitásánál csak a 13.-ok vagyunk.. A mobilinternet-hálózatok stabilitásánál már csak 25.-ek vagyunk, ráadásul a mobilinternet sebessége csak a 35. helyre volt elég a 110-es összehasonlításban.

A mobilinternet terén értük el a legrosszabb helyezést is,  ugyanis a mobilinternet sebességének növekedése elég lassú hazánkban, csupán a 76. helyen szerepelt a 2021-es listán. Az online elérhető szolgáltatások terén sem teljesítettünk túl jól, itt az 52. helyen áll Magyarország, és a 41.-ik a széles sávú internetelérés bővülésében. Az egyébként jól látszott, hogy 2020 óriásii lökést jelentett a digitális jólét növekedését, akkor ugyanis 7 hellyel jobban teljesítettünk, mint tavaly. Általánosságban véve az internet minőségét tekintve 29.ek voltunk, ezzel közvetlenül mögöttünk volt Írország, Japán és Ausztria, de például Románia 11 hellyel előzött meg minket a listán.

A többi eredménynél elég vegyes helyezéseket kapott Magyarország. Az internetes biztonságnál 0,68 ponttal a 28.helyet értük el; ebben a kategóriában azt vizsgálták, milyen az elektromos áram ellátása, a kiberbiztonság, valamint az adatvédelmei törvények. Az internetminőség (0,61 pont) a 29. legjobb nálunk, 32.-ek vagyunk az internetes infrastruktúra terén, közvetlenül minket követ Szlovákia, de például a csehek a 27-.ek ezen a téren, Ausztria a 21. A 100 emberre eső internetfelhasználók számában tavaly világszinten a 30. helyen állt Magyarország.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az internet áránál a 37. helyet értük el az alapján, hány órát szükséges dolgozni a legolcsóbb széles sávú csomag, és a belépő mobilinternet-szolgáltatás előfizetéséhez. Itt egyébként elég hátul vagyunk a régióban, ugyanis bőven megelőz minket Ausztria, Szlovákia, de még Románia és Bulgária is. A legrosszabbul az internetes ügyintézés terén teljesítettünk: csak 45. helyet sikerült megkaparintani az online ügyintézésben, ezen belül pedig csak az 52-ek vagyunk az online adminisztrációban. Itt közvetlenül mögöttünk van Szlovákia, Románia hozzánk képest jóval elmaradt az 56. helyen, de Csehország például a 32. volt a listán, míg Észtország a 8. helyet foglalta el.

Digitális jóléti államok

A világon tavaly a leggyorsabb széles sávú internet Szingapúrban volt elérhető, míg Dániában volt a leginkább megengedhető az internetszolgáltatás anyagilag, de itt volt a legjobb az elektronikus infrastruktúra is. Dél-Koreában volt a legjobb az internet minősége, míg a kiberbiztonságban és az állami e-ügyintézésben az Egyesült Államok, valamint Görögország lett az első. A legstabilabb mobilinternet Svájcban volt, míg Katarban interneteztek a legtöbben lakosságarányosan, a kiberbiztonság terén pedig a legnagyobb visszaesést nem meglepő módon Oroszországban lehetett tapasztalni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?