26 °C Budapest
Woman working on computer replying to emails

Kapkodnak ezek után a laptopok után a magyarok: így kijátszható a brutál drágulás

2022. július 21. 18:31

Az infláció folyamatos, az utóbbi időben pedig drasztikus méreteket öltött. Józan ésszel végig gondolva azt hihetnénk, hogy gyakorlatilag minden terméknek az ára drasztikusan emelkedett, azonban ez az állítás nem igaz.

A használt laptopok piacán évek óta nem történt jelentős áremelkedés, a covid járvány kezdeti időszakát kivéve, amikor is a home office és otthon tanulás miatti hirtelen megugrott nagy kereslet és ezáltal kialakult besszállítói hiány miatt átmenetileg megemelkedtek az árak.

Az alábbi táblázat jól szemléleti, hogy a legtöbb modell ára – ugyanazokkal a kiegészítőkkel - nem emelkedett jelentősen az utóbbi három év leforgása alatt, maximum 20%-os drágulás történt. A Lenovo Thinkpad L470 és Lenovo Thinkpad T470 termékeket még olcsóbban is vásárolhatjuk meg – derült ki a kutatásból.

A laptopokat a forgalmazó külföldről, európai nagyvállaltoktól és lízing cégektől importálják, miután a gépek tartós bérlete 2,3 év után lejárt. Rendszerint Ausztriából, Németországból, Svájcból származnak a minőségi használt laptopok, melyeket alapos bevizsgálás és felújítás után kezdenek tovább értékesíteni a magyarországi forgalmazók.

A beszállítói árak pedig évek óta nem mutatnak nagy eltérést a kovid kezdeti időszakának kivételével. Ezen kívül jelenleg még a forint gyengülése is kisebb szintű változást idézhet elő, de egyelőre a legtöbb hazai kereskedő képes az árakat tartani, mert a külföldi beszállítók igyekeznek ezt alacsonyabb kínálati árakkal kompenzálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azoknak a használt laptop kereskedőknek, akik elsősorban online webáruházban értékesítenek, szerencsére nincs olyan magas rezsijük, őket a drágulás és az ezzel járó áremelkedés kevésbé érinti. A beszállítói árak elsősorban a mérvadóak, amit természetesen a forint árfolyama és a logisztikai cégek áremelései is befolyásolnak, de egyelőre nem kell tartani attól, hogy bármelyik miatt is érezhetően nagy áremelkedés következne be – nyilatkozta Fógel Adrián, a hasznaltlaptop.eu ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?