25 °C Budapest
Hacker with computers in dark room. Cyber crime

Komoly veszélyben a magyar oktatás: erre eddig kevesen voltak felkészülve

2022. július 20. 14:06

Az újgenerációs kiberbiztonság terén globális vezető Sophos új ágazati felmérést tett közzé, amiben azt vizsgálta, hogy milyen a zsarolóvírusok helyzete az oktatási szektorban. A felmérésből kiderült, hogy az intézmények egyre gyakrabban szembesülnek a problémával: tavaly körülbelül a 60 százalékuk szenvedett el támadást, míg 2020-ban ez a szám csak 40 százalék volt.

“Az iskolák azok között vannak, akiket leginkább sújt a zsarolóvírus. Elsődleges célpontjai a támadóknak, mivel általánosságban nincs erős kiberbiztonsági védelmük és a birtokukban lévő személyes adatok aranybányát jelentenek” - mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.

A többiekhez képest az oktatási intézmények kisebb valószínűséggel észlelik a folyamatban lévő támadásokat, ami természetesen a sikeres támadások és titkosítások magasabb arányához vezet. Tekintetbe véve azt, hogy az adatok nagy valószínűséggel tartalmaznak bizalmas információk a hallgatókról, a következmény sokkal súlyosabb, mint amit más ágazatok tapasztalnának. Sajnos ezek a támadások nem fognak megszűnni, így az egyetlen módja a megelőzésüknek, hogy prioritásként kell kezelni a zsarolóvírus-elleni védelmi rendszerek felépítését a támadások észleléséhez és mérsékléséhez, mielőtt a titkosítás lehetségessé válna

- tette hozzá.

Más szektorokkal összehasonlítva az oktatási intézmények jelentették a legnagyobb számban azt, hogy a zsarolóvírus támadások működési vagy üzleti téren hatással voltak rájuk. A felsőoktatásbeli válaszadók 97%-a, míg az alapfokú oktatásbeliek 94%-a mondta azt, hogy a támadások hatással volt a működési képességükre. A privát szektorbeli felsőoktatás válaszadóinak 96%-a, az alapfokú oktatásban pedig 92%-a számolt további üzleti és bevételi veszteségről.

Érdekes módon az oktatási intézmények számoltak be a legmagasabb kiberbiztosítási kifizetési arányról a zsarolóvírus kárigényeknél (felsőoktatás: 100%, alapfokú oktatás: 99%). Összességében viszont ebben az ágazatban az egyik legalacsonyabb a zsarolóvírusok elleni kiberbiztosítás aránya (78%, a többi ágazat 83%-ával szemben).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

10 iskolából 4 mondta azt, hogy kevesebb biztosítási szolgáltató kínált nekik fedezetett, míg csaknem a fele (49%) számolt be arról, hogy nőtt az a kiberbiztonsági szint, amelyre a fedezetre való jogosultságukhoz szükségük van. A kiberbiztosítási szolgáltatók egyre szelektívebbek az elvállalt ügyfelek terén, az oktatási szervezeteknek pedig segítségre van szükségük ahhoz, hogy megfeleljenek ezeknek a magasabb követelményeknek. A limitált költségvetés mellett az iskoláknak szorosan együtt kell dolgoznia a hiteles biztonsági szakemberekkel annak szavatolása érdekében, hogy az erőforrásokat a megfelelő megoldásokra fordítsák, amelyek a legjobb biztonsági eredményeket hozzák és segítenek a biztosítási követelmények teljesítésében is.

- nyilatkozta Wisniewski. 

A felmérés eredményei alapján a Sophos szakértői a következő bevált gyakorlatokat javasolják minden szervezet részére, minden szektorban:

  • Telepíts és tarts fenn kiváló minőségű védelmet a környezeted minden pontján. Rendszeresen ellenőrizd a biztonsági vezérlőket és bizonyosodj meg arról, hogy továbbra is megfelelnek a szervezet igényeinek!
  • Megelőző jelleggel keresd a fenyegetéseket, hogy azonosítsd és megállítsd a támadókat, mielőtt azok végrehajthatnák a támadásokat - ha a csapatodnak nincs ideje vagy képzettsége ezt megtenni házon belül, bízz meg egy erre szakosodott Managed Detection and Response (MDR) csapatot!
  • Szilárdítsd meg az IT környezetedet a biztonsági rések megkeresésével és korrigálásával: frissítetlen eszközök, védtelen gépek és nyitott RDP portok, például. Az Extended Detection and Response megoldások (XDR, “kibővített észlelés és helyzet-kezelés”) ideálisak erre a célra.
  • Készülj fel a legrosszabbra és legyen frissített, kész terved a lehető legsúlyosabb incidens forgatókönyvéhez!
  • Készíts biztonsági másolatokat és gyakorold a visszaállítást belőlük, hogy minimalizáld a fennakadás és helyreállítás idejét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?