14 °C Budapest
Hihetetlen díjakat oszt szét az UEFA a csapatok közt: íme a Bajnokok Ligája-bértábla

Hihetetlen díjakat oszt szét az UEFA a csapatok közt: íme a Bajnokok Ligája-bértábla

2023. május 24. 09:56

Míg a BL-ben kétmilliárd eurót oszt szét az UEFA, az Európa-liga és a Konferencia-liga összdíjazása együtt sem közelíti meg még a felét sem ennek az összegnek.

2,032 milliárd euró oszt szét a csapatok és a nemzeti szövetségek között az UEFA a 2022-2023-as Bajnokok Ligája szezonban. Ez az összeg nagyjából a duplája a Manchester City idei keretértékének (1,05 milliárd euró), közel a tízszerese a valaha kifizetett legnagyobb átigazolási díjnak (Neymar 2016-ban 222 millió euróért szerződött a Barcelonából a PSG-be), és a 11,3-szorosa a világ legértékesebb focistájának, Kylian Mbappé jelenlegi piaci értékének (180 millió euró) - írta meg a HVG. Hozzátéve a Real Madridnak tavalyi győzelméért „mindössze” 83,2 millió euró jutott a Sporting News beszámolója szerint. Márpedig ez az összeg pedig mindenkinek számít még egy olyan játékospiac mellett is, ahol röpködnek az 30-70 millió eurós átigazolási díjak.

Íme a 2022-2023-as bértábla:

  • az UEFA 30 millió eurót fizet ki azoknak a csapatoknak, amik eljutnak a BL-csoportkört megelőző, nyári rájátszásba. A kiesők mindegyikének ötmillió euró jár.
  • A rájátszás győztesei pedig bejutnak a csoportba, ahol az alapdíjazásként mind a 32 csoportkörös csapat kap 15,64 millió eurót.
  • A csoportban minden győzelem 2,8 millió eurót ér, a döntetlenek pedig 930 ezret. (Értelemszerűen ha egy csoportban sok a döntetlen, akkor az UEFA nem tudja kifizetni a győzelmekért járó díjakat azonnal. Viszont pénz nem maradhat kiosztatlanul: a csoportkör végén a döntetlenek miatt fennmaradó összeget az UEFA kiosztja a csoport eredménye alapján.)
  • A nyolcaddöntőbe való bejutás 9,6 millió eurót ér,
  • a negyeddöntős szereplés 10,6 milliót,
  • az elődöntő 12,5-öt,
  • a döntőbe jutás 15,5 millió eurót ér,
  • a győzelem pedig még 4,5 milliót.
  • És persze az Európai Szuperkupáról sem szabad megfeledkezni: oda mindkét bejutó (a BL és az EL-győztese) 3,5 milliót kap, aki pedig megnyeri a Szuperkupát, az kap további egymilliót.

Vagyis ha a Manchester City megnyeri a 2023-as Bajnokok Ligáját (bejutott a csoportkörbe, de rájátszás nélkül, automatikusan, azt 14 pontot szerezve, 4 győzelemmel és 2 döntetlennel nyerte meg, eljutott a döntőig, majd képzeletben már meg is nyerte azt), akkor 81,4 millió eurót jelentene nekik, ebbe az összegbe azonban nem kalkuláltuk bele a döntetlenek után a csoportkörben újraosztott pénzt. Ha az Inter nyer (csoportkörbe jutottak automatikusan, ott 10 pontot gyűjtöttek, három győzelemmel és egy döntetlennel jutottak tovább a második helyen, eljutottak a döntőig, majd teoretikusan meg is nyerték azt), akkor azzal nagyjából 77,67 millió eurót érne nekik összesen. Erre jöhetne még rá mindkét csapatnál a Szuperkupa eléréséért járó 3,5 millió, és ha azt megnyerik, akkor további egymillió. Az pedig már megint más kérdés, hogy vajon melyik klubnál lenne jobb helyen ez a pénz: az olajmilliárdos, arab tőkével kibélelt Citynél, vagy a gombokból BL-döntőig építkező Internél?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem