Három havi nyugdíját bukta el Medveczky Ilona

2017. április 3. 16:03

Kitette az utcára 200 ezres megtakarítását Medveczky Ilona, a fiókos szekrényével együtt szabadult meg az összegtől a művésznő. Nemcsak emiatt nem érdemes otthon tartani a pénzünket, számos oka van, hogy inkább a bankot válasszuk. Persze az alacsony kamatok riasztóak, a Pénzcentrum kalkulátorával azonban az átlagos kamat ötszörösére is találunk példát.

A megtakarított pénzével együtt tette ki a régi fiókos szekrényét az utcára Medveczky Ilona. A művésznő a lomtalanításkor szeretett volna megszabadulni az évtizedek alatt felhalmozott, mára feleslegessé vált bútoroktól, azonban szerencsétlenségére a kisszekrényével együtt 200 ezer forintos megtakarítását is az utcára tette - írja a Ripost.

A művésznőnek egyébként nem kis érvágás a 200 ezer forintos veszteség, ahogy arról korábban a Pénzcentrumon írtunk, Medveczky Ilona havi nyugdíja alig több, mint 70 ezer forint, vagyis a havi nyugdíjának majdnem háromszorosát bukta el.

Nem túl biztonságos otthon tartani a pénzünket

Ahogy a művésznő példája mutatja nem érdemes a párnacihában (vagy a fiókos szekrényben) tartani a pénzünket, ha arról megfeledkezünk, könnyen úgy járhatunk, mint a táncosnő, de az sincs kizárva, hogy egy betörés során viszik el az összekuporgatott pénzünket.

A pénzromlás sem kedvez az otthon tartott pénznek, ha a jegybank hosszútávú előrejelzését vesszük figyelembe, amely 3 százalékos inflációval kalkulál, akkor a készpénzünk értékének 40 százalékát elveszíti tíz év alatt.

Ennek ellenére sokan szeretik otthon tartani a megtakarított pénzüket, ami többek között annak köszönhető, hogy a bankbetétek túlnyomó többsége mindössze 1 százalék alatti kamattal kecsegtet, a jegybank adatai szerint a lekötött betétek kamata mindössze 0,4 százalék.

Persze nem minden betét fizet ennyire keveset, ha egy kalkulátoron keresztül keresünk magunknak betétet, akkor azt láthatjuk, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

egy éves futamidőre már akár 2 százalék feletti kamatot is kaphatunk, ha jól választunk bankot.

Persze arra nem árt figyelni, hogy tőkeerős bankhoz vigyük a pénzünket, a Pénzcentrum kalkulátora alapján az egyik legnagyobb európai bank, a BNP Paribas ajánlata is 1,7 százalékos hozammal kecsegtet egy éves futamidő mellett.

Ehhez egyébként 1 millió forint befektetésére van szükség, és lényeges, hogy ennek az összegnek frissen kell a bank számlájára érkeznie. Ha viszont már régóta volt a pénzintézet számláján pénzünk, akkor is 1,6 százalékos hozamra számíthatunk, ami a 0,4 százalékos átlaghoz képest kiemelkedő.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem