2 °C Budapest
Három havi nyugdíját bukta el Medveczky Ilona

Három havi nyugdíját bukta el Medveczky Ilona

2017. április 3. 16:03

Kitette az utcára 200 ezres megtakarítását Medveczky Ilona, a fiókos szekrényével együtt szabadult meg az összegtől a művésznő. Nemcsak emiatt nem érdemes otthon tartani a pénzünket, számos oka van, hogy inkább a bankot válasszuk. Persze az alacsony kamatok riasztóak, a Pénzcentrum kalkulátorával azonban az átlagos kamat ötszörösére is találunk példát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A megtakarított pénzével együtt tette ki a régi fiókos szekrényét az utcára Medveczky Ilona. A művésznő a lomtalanításkor szeretett volna megszabadulni az évtizedek alatt felhalmozott, mára feleslegessé vált bútoroktól, azonban szerencsétlenségére a kisszekrényével együtt 200 ezer forintos megtakarítását is az utcára tette - írja a Ripost.

A művésznőnek egyébként nem kis érvágás a 200 ezer forintos veszteség, ahogy arról korábban a Pénzcentrumon írtunk, Medveczky Ilona havi nyugdíja alig több, mint 70 ezer forint, vagyis a havi nyugdíjának majdnem háromszorosát bukta el.

Nem túl biztonságos otthon tartani a pénzünket

Ahogy a művésznő példája mutatja nem érdemes a párnacihában (vagy a fiókos szekrényben) tartani a pénzünket, ha arról megfeledkezünk, könnyen úgy járhatunk, mint a táncosnő, de az sincs kizárva, hogy egy betörés során viszik el az összekuporgatott pénzünket.

A pénzromlás sem kedvez az otthon tartott pénznek, ha a jegybank hosszútávú előrejelzését vesszük figyelembe, amely 3 százalékos inflációval kalkulál, akkor a készpénzünk értékének 40 százalékát elveszíti tíz év alatt.

Ennek ellenére sokan szeretik otthon tartani a megtakarított pénzüket, ami többek között annak köszönhető, hogy a bankbetétek túlnyomó többsége mindössze 1 százalék alatti kamattal kecsegtet, a jegybank adatai szerint a lekötött betétek kamata mindössze 0,4 százalék.

Persze nem minden betét fizet ennyire keveset, ha egy kalkulátoron keresztül keresünk magunknak betétet, akkor azt láthatjuk, hogy

egy éves futamidőre már akár 2 százalék feletti kamatot is kaphatunk, ha jól választunk bankot.

Persze arra nem árt figyelni, hogy tőkeerős bankhoz vigyük a pénzünket, a Pénzcentrum kalkulátora alapján az egyik legnagyobb európai bank, a BNP Paribas ajánlata is 1,7 százalékos hozammal kecsegtet egy éves futamidő mellett.

Ehhez egyébként 1 millió forint befektetésére van szükség, és lényeges, hogy ennek az összegnek frissen kell a bank számlájára érkeznie. Ha viszont már régóta volt a pénzintézet számláján pénzünk, akkor is 1,6 százalékos hozamra számíthatunk, ami a 0,4 százalékos átlaghoz képest kiemelkedő.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai az 1. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/1. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 2022/2. héten kereken 380 millió forintért játszhatnak majd a hatos lottó...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?