-2 °C Budapest

Három havi nyugdíját bukta el Medveczky Ilona

2017. április 3. 16:03

Kitette az utcára 200 ezres megtakarítását Medveczky Ilona, a fiókos szekrényével együtt szabadult meg az összegtől a művésznő. Nemcsak emiatt nem érdemes otthon tartani a pénzünket, számos oka van, hogy inkább a bankot válasszuk. Persze az alacsony kamatok riasztóak, a Pénzcentrum kalkulátorával azonban az átlagos kamat ötszörösére is találunk példát.

A megtakarított pénzével együtt tette ki a régi fiókos szekrényét az utcára Medveczky Ilona. A művésznő a lomtalanításkor szeretett volna megszabadulni az évtizedek alatt felhalmozott, mára feleslegessé vált bútoroktól, azonban szerencsétlenségére a kisszekrényével együtt 200 ezer forintos megtakarítását is az utcára tette - írja a Ripost.

A művésznőnek egyébként nem kis érvágás a 200 ezer forintos veszteség, ahogy arról korábban a Pénzcentrumon írtunk, Medveczky Ilona havi nyugdíja alig több, mint 70 ezer forint, vagyis a havi nyugdíjának majdnem háromszorosát bukta el.

Nem túl biztonságos otthon tartani a pénzünket

Ahogy a művésznő példája mutatja nem érdemes a párnacihában (vagy a fiókos szekrényben) tartani a pénzünket, ha arról megfeledkezünk, könnyen úgy járhatunk, mint a táncosnő, de az sincs kizárva, hogy egy betörés során viszik el az összekuporgatott pénzünket.

A pénzromlás sem kedvez az otthon tartott pénznek, ha a jegybank hosszútávú előrejelzését vesszük figyelembe, amely 3 százalékos inflációval kalkulál, akkor a készpénzünk értékének 40 százalékát elveszíti tíz év alatt.

Ennek ellenére sokan szeretik otthon tartani a megtakarított pénzüket, ami többek között annak köszönhető, hogy a bankbetétek túlnyomó többsége mindössze 1 százalék alatti kamattal kecsegtet, a jegybank adatai szerint a lekötött betétek kamata mindössze 0,4 százalék.

Persze nem minden betét fizet ennyire keveset, ha egy kalkulátoron keresztül keresünk magunknak betétet, akkor azt láthatjuk, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

egy éves futamidőre már akár 2 százalék feletti kamatot is kaphatunk, ha jól választunk bankot.

Persze arra nem árt figyelni, hogy tőkeerős bankhoz vigyük a pénzünket, a Pénzcentrum kalkulátora alapján az egyik legnagyobb európai bank, a BNP Paribas ajánlata is 1,7 százalékos hozammal kecsegtet egy éves futamidő mellett.

Ehhez egyébként 1 millió forint befektetésére van szükség, és lényeges, hogy ennek az összegnek frissen kell a bank számlájára érkeznie. Ha viszont már régóta volt a pénzintézet számláján pénzünk, akkor is 1,6 százalékos hozamra számíthatunk, ami a 0,4 százalékos átlaghoz képest kiemelkedő.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai az 5. játékhéten

Kihúzták a Hatoslottó 2023/5. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 6. héten 484 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?