2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Mérlegen a budapesti lakásvásárlási láz: mindenki ebben a kerületben akar élni


Tavaly 19 százalékkal kevesebb tranzakciót regisztráltak a budapesti lakáspiacon, amit tovább nehezített az idei járványhelyzet: az előző évben a legtöbb adásvételt a XIII. kerületben bonyolították le, míg az idei átlagos fővárosi négyzetméterár egy friss felmérés szerint a használt tégla lakásoknál 742 ezer forintra, míg az új építésűek kínálati ára 1 millió 45 ezer forintra emelkedett.

A budapesti lakáspiacon tavaly 29 305 tranzakciót bonyolítottak le, ami a 2018-as adatokhoz képest 19 százalékos visszaesést jelent, derült ki a KSH összegzéséből. Mindez azt támasztja alá, hogy már a járvány kirobbanása előtt is lanyhult a lakáspiac pörgése, amit tovább lassított a kedvezőtlen gazdasági környezet - írja közleményében az Otthon Centrum.

Az adásvételek rangsorát megingathatatlanul a XIII. kerület vezeti. Az Újlipótváros, Vizafogó, Angyalföld és Lőportárdűlő városrészekből álló kerület első helye évek óta, így 2019-ben is megkérdőjelezhetetlen volt (3000 darab), míg a második legtöbb tranzakció a XI. kerületben köttetett (kevéssel 2500 felett), a harmadik hely a XIV. kerületé (kevéssel 2500 alatt), de a számok mindegyik esetben elmaradtak a 2018-as adatoktól. Ezer lakosra vetítve már más a sorrend, a belvárosi kerületek hagyományosan listavezetők: tavaly a VI. kerület végzett az élen (34 ezrelékkel), amelyet a VII. kerület (31,5 ezrelékkel) és az V. kerület követett (26,8 ezrelékkel). Vagyis népesség arányosan ezekben a kerületekben volt a legtöbb tranzakció a tavalyi évben - ismertette kutatásának eredményeit a portál.

A vándorlási mutató vegyes képet mutat: Budapestről tavaly 5700 emberrel többen költöztek el, mint ahányan ide érkeztek. De ez nem mindenhol járt népességcsökkenéssel: a KSH adatai szerint a vándorlásból fakadóan a XI. kerületben több mint 400 fővel emelkedett a lakosság lélekszáma, de még a IX. kerület is 200 fős népességtöbbletet könyvelhet el, míg a lista harmadik helyén a XIII. kerület végzett 165 főnyi gyarapodással. Miközben a város egészére a városkörnyékre költözés jellemző, ezekben a kerületekben továbbra is komoly kereslet van a lakásokra.

A rendelkezésre álló információk szerint a tégla lakások fővárosi átlagos négyzetméterára 742 ezer forint volt az első kilenc hónap adatai alapján. A legmagasabb fajlagos négyzetméterár az V. kerületben alakult ki (1,050 ezer forint), ezt követi a legdrágább városrészek rangsorában a XIII. kerület (950 ezer forint), míg a harmadik a listán az I. kerület (900 ezer forint) - összegezte az Otthon Centrum tanulmányát Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. A panellakások esetében az átlagos négyzetméterár 524 ezer forint volt, a legdrágábban a XI. kerületben lehetett hozzájutni egy négyzetméterhez (630 ezer forint), míg a VIII. és XIII. kerületben ennél valamivel kisebb fajlagos árat mutatott ki az idei statisztika (608 ezer forint).

A családi házak átlagos eladási ára a 450 ezer forintot is elérte négyzetméterenként.  A legtöbbet a XII. kerületben kértek (850 ezer forint), majd a XI. kerület (700 ezer forint) és a III. kerület (572 ezer forint) következett a fajlagos árakat összegző listán.

Az elemzési vezető elmondta, a fentiek tükrében nem meglepő az sem, hogy az Otthon Centrum III. negyedéves új lakás felmérése szerint a legtöbb új lakás a XIII. kerületben épül, ami 81 projektben majdnem 9 000 lakást jelent. A XI. kerületben 59 projektben 8 500 lakás kivitelezése kezdődött el, ez a második legnagyobb szám a fővárosban míg a szintén dobogós III. kerület 47 projektje a harmadik helyet érdemelte ki. A lakásszámokat tekintve azonban Ferencváros megelőzte Óbudát, míg a IX. kerületben épül a harmadik legtöbb új lakás (4800 darab) a fővárosban.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,045 millió forint volt Budapesten. A legdrágábbak a belvárosi és hegyvidéki részeken épülnek, de a legmagasabb fajlagos átlagárral az V. kerület lett az első 2 millió forinttal, melyet a II. és a XII. kerület követett átlag 1,8 milliós négyzetméterárral.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk