2019. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kizárja a szegényeket a falusi csok: éppen annak nem jár, aki leginkább rászorul


Éppen azokat zárja ki a családtámogatási program, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá: a falusi csok szigorúbb feltételeket szab, mint a városi, így éppen a szegények járnak vele rosszul - mondta el Bass László, gyermekszegénységgel foglalkozó szociológus. A csokra jogosultaktól 1-2 gyerek esetén féléves, 3 gyerek vállalásakor egy éves biztosítási jogviszont várnak, a falvakban élőktől azonban ennek éppen a dupláját. A falusi csokra jogoult településeken élők így hátrányba kerülnek - állítja a szakértő.

A falvakban élő, szegényebb rétegeket hátrányban indulnak a csok felvételénél, hiszen amíg a népesebb településeken élők számára fél éves  - 1-2 gyerek vállalása esetén -, illetve 3 gyerek vállalása esetén egy éves biztosítási jogviszony az igénylés feltétele, addig a kistelepüléseken élők számára ez 1-2 gyerek esetén egy év, 3 gyerek vállalása esetén pedig két év. Bass László, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület alelnöke szerint diszkriminatív a családi otthonteremtési kedvezmény, mert a feltételekkel a kormány azt üzeni: akarjuk, hogy gyerekek szülessenek, de megmondjuk hova - írja a Népszava. 

A gyermekszegénységgel foglalkozó szociológus szerint ezzel az állam azt üzeni, hogy azoknak a gyerekei értékesebbek, akiknek van folyamatos munkájuk. Pedig akik munkanélküli vagy közmunkás családba születnek, azok is megérdemlik a jobb lakáskörülményeket - véli a szakértő. A magyar fiatalok egyenesen menekülnek a legrosszabb foglalkoztatási helyzetben lévő térségekből, főleg Borsodból. 

Ott egy lakásvásárlási támogatás, a szülőhely szeretete, a családi hagyományok ideig-óráig segíthetik az elvándorlás lassítását, de biztos megélhetés nélkül hosszú távon ez a pár millió forint nem lesz megtartó erő, a hátrányos régiók továbbra is hátrányban lesznek

 - mondta el Bass László. Hasonló véleményen van Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője, aki szerint a kistelepülésekre meghatározott szigorúbb feltételek ismét a társadalmi egyenlőtlenséget erősítik. A családvédelmi program nem foglalkozik az alacsony bérek kérdésével, ami az elnéptelenedő falvakban a legnagyobb problémát jelenti. 

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk