2020. szeptember 23. szerda Tekla

Kiderült: hány évesen szülik első gyermeküket a magyar nők


Nem csak Magyarországon, de egész Kelet-Európában, sőt a legtöbb fejlett országban egyre égetőbb probléma a népességfogyás. Egy friss kutatás azt vizsgálta, hány éves korban szülnek a nők először, illetve hány gyermeknek adnak életet ezekben az országokban. A vizsgálatban Magyarország is részt vett és nem is végzett rossz helyen.


Elképesztő ütemben fogy Kelet-Európában, és azon belül Magyarországon is a népesség. Szakértők ennek legfőbb okaiként a termékenységi ráták csökkenését és a gazdasági emigrációt együttesen nevezik meg. Ami ráadásul még ennél is aggasztóbb, hogy főleg a fiatal, életerős lakosság az, amelyik nagy tömegekben kivándorol. Jelenleg tehát ezen országok egyik legfontosabb feladata a demográfiai probléma megoldása.

Az amerikai Pew Research Center által végzett kutatása arra volt kíváncsi, hogy a világ fejlett országaiban, köztük hazánkban, hogy alakul a szülési hajlandóság. A szakemberek kíváncsiak voltak, hogy hány évesen szülnek először, és hogy átlagosan hány gyereknek adnak életet a nők, valamint, hogy hány százalékuk marad végül gyermektelen fogamzásképes éveik végén.

Az első grafikonon az látszik, hogy a magyar nők átlagosan 27,9 éves korukban szülik az első gyermekünket. Ezzel a középmezőnybe tartozunk, nálunk hátrébb van Csehország, az Egyesült Királyság és Olaszország is.

A másofik grafokikon azt mutatja országonként, hogy egy nő fogamzóképes évei végéig átlagosan hány gyermeknek ad életet. az 1,9-es eredménynel a középmezőnyben végeztünk, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban is hasonló a helyzet, mint nálunk. Izlandon 2,3 utód, míg Japánban mindössze 1,5.

A harmadik grafikon azt láthatjuk, hogy az egyes országokban a nők hány százalékának nem születik gyermeke sosem. Itt szerepeltünk legelöl, a másodikak vagyunk: hazánkban ez az arány 11 százalék.

Ahogy a fenti grafikonokból is kivehető Magyarország a fejlett országok között egyáltalán nem végzett rossz helyen. A nők a húszas éveik második felének közepén szülnek először, átlagosan 1,9 gyermeket. Kifejezetten kevés a gyermektelen magyar nők aránya.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó