2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Így kémkedik utánunk a laptopunk és a bébiőr: videóra veszik minden titkunk


Van, amikor az ember saját magára jelenti a veszélyt azzal, hogy nem bánik elég körültekintően az internetre csatlakoztatott készülékeinek biztonságával. Évről-évre újra előkerülnek olyan híradások, amik arról szólnak, hogy az interneten, bárki szabadon böngészhet több száz, ezer olyan kameraképet, ami folyamatosan közvetíti gyanútlan emberek mindennapjait, azok saját otthonából. A veszély valódi, komoly problémák adódhatnak abból, ha a felhasználók nincsen tisztában a legalapvetőbb védelmi lépésekkel sem. A Pénzcentrumon egy kiberbiztonsági szakértővel elemezzük a közelmúltban újra lángra kapott problémát: sorra vesszük a háztartásban fellelhető potenciális kibervédelmi Achilles-sarkakat; továbbá néhány tippet is adunk, hogyan védhetjük meg magunkat attól, hogy eszközeink akár a nap 24 órájában megfigyeljenek minket.

Hátborzongató, ha úgy érezzük, figyelnek minket. Ennél pedig még szörnyűbb érzés, ha kiderül, a nap 24 órájában megfigyelés alatt állunk. Nem, ez nem valamilyen kémfilm vagy összeesküvés elmélet, ez a kőkemény valóság lehet olyan emberek számára, akik nem fordítanak kellő figyelmet az internetre csatlakoztatott eszközeik minimális védelmére sem.

Évről-évre előkerülnek ugyanis olyan internetes oldalak, amiken a világ minden tájáról származó élő kamerafelvételeket böngészhet gyakorlatilag bárki, aki rálel ezekre a tartalmakra. A legutóbb a Pénzcentrumon is beszámoltunk arról, hogy egy magyar cég friss feltérképezése szerint csak most az országban, körülbelül 1 000, magyar háztartásokban jelenlévő kamera képe érhető el az interneten. Ezek gyakorlatilag a nap 24 órájában közvetít(hetik) a képeket, amiket bárki böngészhet.

A probléma nem új keletű, a Pénzcentrumon legutóbb 2018 végén foglalkoztunk a témával. Akkor mi is találtunk olyan kamerákat, amik többek között egy ózdi családi ház kertjét, egy miskolci ház kapubeállóját vagy éppen egy szegedi ház udvarát kémlelték, az így készült felvételeket pedig egy internetes oldalra közvetítették.

A veszély valós

Ez a téma sajnos 2-3 évente újra és újra előkerül, és nem arról szólnak a híradások, hogy javulna a helyzet. Ez pedig főleg a felhasználók mulasztása

- mondta el a Pénzcentrumnak a téma kapcsán megkérdezett kiberbiztonsági szakértő, aki beszámolt arról is, hogy az otthoni kamerák képei jellemzően webkamerákból, bébiőrökről, illetve biztonsági kamerákból jutnak az internetes térbe. Ezekről az eszközökről általánosságban elmondható, hogy

a drágább termékek nem csak minőségibb anyagból készülnek, de szoftveresen is jobban fel vannak készítve a külső támadásokkal szemben

- hívta fel a figyelmet a szakértő, aki kiemelte, bármilyen készülékről is legyen szó, a szoftverek naprakészen tartása rendkívül fontos, ugyanakkor beszámolt arról is, hogy ez például biztonsági kamerák esetében egyáltalán nem egyszerű feladat.

Olyannyira nem, hogy ezt érdemes szakemberrel végeztetni. A jó hír azonban, hogy ezekre az eszközökre körülbelül fél-egy évente jön ilyen típusú biztonsági frissítés, így éves karbantartás (remélhetőleg van ilyen) keretében a szakember el tudja végezni.

Az otthoni kamerás apparátusunk másik Achilles-sarka a bébiőr, babafigyelő készülékek. Az ezekben található kamerákkal kapcsolatban érdemes mindenkinek feltennie a következő két kérdést:

  • Kell-e annak a kamerának mást is látni a baba ágyán kívül?
  • Kell-e annak az eszköznek működnie, ha a baba éppen nem ott van?

A válasz természetesen mind a két esetben az, hogy nem. Tehát a babafigyelő kamerákat mindig úgy helyezzük el otthonunkba, hogy az csak a babák ágyát vegye, illetve ha a baba nem tartózkodik a helyén, akkor a készüléket nyugodt szívvel kapcsoljuk is ki. A szakértő szerint továbbá, aki igazán paranoiás, az az elemeket is távolítsa el a készülékből, így aztán teljesen biztosra mehet abban, hogy az felvételt sehová sem fog továbbítani.

Általános érvényű tanács, hogy minden eszközön, amit vásárolunk, változtassuk meg a gyári jelszavakat

- nyomatékosított a szakértő. Hiszen ez nagyjából a nulladik vagy első lépés ahhoz, hogy megteremtsük a védelmi szintünk alapjait. Erre egyébként azért van szükség, mert a gyári jelszavak általában nagyon könnyen kitalálhatók, evégett nagyon könnyen fel is törhetők.

Azt pedig egyetlen szakértő sem győzi hangsúlyozni, hogy jelszó nélkül az égvilágon semmilyen elektronikai, internetes felületünket ne hagyjuk. Tovább az is kiemelten fontos, hogy mindig csak olyan funkciók legyenek bekapcsolva eszközeinken, amiket használunk. Ezért például ha valamelyik eszközön nem használjuk a Bluetooth-t, akkor az ne legyen bekapcsolva, mert azt illetéktelen is láthatja, és így tovább.

A legnagyobb veszedelem

Otthoni apparátusunk harmadik, és egyben talán legveszélyesebb Achilles-ina, a webkamerák. Ezek ma már a laptopok nagymértékű elterjedése miatt gyakorlatilag minden háztartásban megtalálhatóak. És a leggyakrabban elmondható sajnos, hogy ezek a készülékek felelősek rengeteg, az internetre közvetített felvételért.

Gondoljunk csak bele, ha kinyitva hagyjuk a laptopunkat a nappaliban vagy a hálószobában, akkor azok, az általában frekventált elhelyezés miatt gyakorlatilag az egész életünket végigpásztázzák. Így pedig könnyen olyan felvételeket továbbíthatnak az internetre, amik az ember legintimebb pillanatairól készülnek.

Ezek pedig nem egyszer váltak már zsarolók eszközévé, vagy találtak rá a tulajdonosok például pornóoldalakon.

Ezek persze csúnya végletek, de a szakértők egyöntetűen azt vallják, jobb félni, mint megijedni. Éppen ezért, akárcsak a babafigyelők esetében, ha nincs szükségünk a webkameránkra, egyszerűen kapcsoljuk ki, a laptopot hajtsuk össze. Kikapcsolást ebben az esetben, és ha lehetőség van rá, hardveresen tegyük meg.

Szeretném továbbá felhívni a figyelmet a pár éve nagy sikert elért fényképre, amin Mark Zuckerberg a saját laptopján található beépített kamerát egy szigetelő szalaggal ragasztott le. Azt gondolom, ez egy erős kép, és mindenkinek megszívlelendő

- emelte ki a kiberbiztonsági szakértő, aki maga is folyamatosan leragasztva tartja laptopján a webkamerát. Ettől ráadásul kifejezetten csak annak használatakor hajlandó eltekinteni. Ez azért jó stratégia, mert így még ha hozzá is férnek az otthonunkban található eszközök képeihez illetéktelenek, ilyenképpen kárt nem tudnak vele okozni.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked