7 °C Budapest

ÉVOSZ: Az építőipar problémáját nem a járványhelyzet okozta

2020. július 30. 08:15

A járványhelyzet leginkább határidő csúszásokkal érintette az építkezéseket, kisebb munkacsoportokban végezték az egymásra épülő munkafolyamatokat, hogy elkerüljék a megbetegedéseket - árulta el a HelloVidéknek az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ). Ugyanakkor Koji László, az ÉVOSZ elnöke kitért arra is, hogy járványhelyzet miatt a létesítmények láncfolyamatában résztvevők között erősödött az együttműködési készség és szintet lépett a digitalizáció is. Ugyanakkor, mint mondta, az év első felében a kereslet csökkenése felerősítette a versenyt az építőiparban, különösen az alvállalkozók között, ami magával hozza az ajánlati és vállalási árak csökkenését is.

Az ÉVOSZ becslése szerint az előző év hasonló időszakához mérten 3-5%-kal csökkent a teljesítmény, de még mindig jobb itthon a helyzet, mint az Európai Unió többi országához mérten. A hazai alapanyaggyártók folyamatosan dolgoztak, a termelés kiszolgálása biztosított volt, ezért a kivitelezőknél megszűnt az alapanyaghiánytól való félelem és a készletek bespájzolását is abbahagyták.

Koji László, az ÉVOSZ elnökének véleménye szerint "onnan kell indítani, hogy az építőiparnak múlt év végén 12%-kal volt kevesebb a rendelése, mint egy évvel korábban. A koronavírus 3%-os hozzájárulásával jelenleg 15,5%-kal csökkentek a rendelések idén az első fél évben, de meg sem éreztük, mert az építőipar a 2018 és 2019 évi rendeléseket teljesítette." Koji László hozzátette, hogy a problémák áprilistól kezdtek jelentkezni, mikor a kifutó munkák helyett újabb megbízásokat nem mindenki tudott kötni, mert lelassultak az új munkák előkészítései és lényegesen megváltozott a pénzügyi helyzet pl. a települési önkormányzatoknál.

Az építőipar problémáját nem a járványhelyzet okozta, mert folyamatosan tudtak dolgozni a szükséges óvintézkedések bevezetése mellett, így vírusos megbetegedés a szakmában nem volt. A problémákat alapvetően a rendelésállomány múlt év közepétől való csökkenése okozta

- összegezte Koji László. Hozzátette: "A CSOK-kal a fizetőképes kereslet nőtt meg ugyanolyan igényekkel, mint a többi vásárlóé. A CSOK szabályzatában szerepel, hogy milyen ingatlanra vehető igénybe, de tudomásom szerint nem változtak az igények a járvány miatt. Újépítésű és használt lakásokra is igénybe vették eddig is a CSOK-ot, de havonta hullámzik, mire van adott hónapban nagyobb kereslet."

A múlt évben átadtunk 21.400 újépítésű lakást országosan, idén 25.000 ingatlan lesz átadva. Még 5 %-os áfával kezdődtek meg az építkezések 2018-ban, viszont idén májusig 38,7 %-kal kevesebb a kihozott új, jogerős építési engedélyek és bejelentések száma, mint 1 évvel korábban. Ez azt mutatja, hogy 2021-ben az idei évhez képest csökkenő újépítésű lakásszámmal kalkulálunk. Ezért is fontos a kormányzat intézkedései, hogy 2021-ben ne szakadjon be a lakáspiac túlságosan. Arra számítunk idén növekszik, de jövőre csökkenni fog

- fogalmazott a HelloVidéknek Koji László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem