2018. december 15. szombat Valér

Bicskanyitogató: pofátlan trükkel kaszíroznak Pesten a ravasz lakáskupecek


Új, nagy valószínűséggel átverős lakáshirdetés ütötte fel a fejét a magyar ingatlanpiacon. A csábító és olcsó lakáshirdetésekhez tartozó számon nem jelentkezik senki, cserébe egy furcsa tartalmú SMS-t küldenek csak. Mutatjuk a részleteket.

Egyre kevesebb jó minőségű lakás van a piacon, főleg Budapest és a vidéki nagyvárosokban jelent kihívást megfelelő ingatlant találni. "Miközben a lakások iránti kereslet továbbra is erős és emelkedőn tartja az árakat, a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések vannak és szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata - derül ki az ingatlan.com közel 20 ezer magánszemély által feladott hirdetéséből, mely alapján vizsgálták a piacot.

Így sokan, akik az otthonukat keresik már a kétségbeesés szélére sodródtak. Így az sem meglepő, hogy sok az ügyeskedő "ingatlanos" is, akik ilyen-olyan trükkökkel próbálják meg a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő vásárlókat lehúzni. Az egyik legújabb lehetséges trükkre egy olvasónk hívta fel a figyelmet: a kínálati ár, illetve a képek alapján is meglehetősen csábító ingatlanhirdetéshez megadott szám ugyan valódi, ám senki sem veszi fel, csupán

egy emelt díjas telefonszámot tartalmazó automata-SMS érkezik róla, amelyet másodpercenként 15 forintért máris hívhatunk az extra információkért!

Mutatjuk a konkrét példát

Az egyik legnépszerűbb portálon, az ingatlan.com-on hirdet több gyönyörű lakást T. Attila. Az egyik egy lipótvárosi, 3 szobás, felújított, második emeleti ingatlant például 25,9 millióért árulja (ez 462 500 forintos négyzetméterár, ami jócskán elmarad a bő 700 ezer forintos kerületi átlagártól). Túl sok információ nincs megadva a lakásról, csupán ennyi: "Eladó lakás az 5. kerületben. Második emeleti, világos, tehermentes.1/1 tulaj, nem banki.... Bővebb információ telefonon."


Forrás: ingatlan.com

A másikat a 13. kerületben az Angyalföldi úton 62 négyzetméteresnek hirdeti 23 millió forintért (ez négyzetméterenként 370 968 forint). Ez egy XIII. kerületi ingatlanhoz (itt az átlagár ugyanis közel 500 ezer forint négyzetméterenként) viszonyítva feltűnően jó árnak számít, pláne ha megnézzük a hozzá tartozó képeket. A hirdetés rövid szövege ezesetben pedig a következő: "Nappali plusz háló szobás lakás eladó. Eladó új építésű lakás a 13. kerületben a Dózsa György úthoz közel. 61 nm2 -es ingatlan a 3. emeleten helyezkedik el és nappali plusz háló szobából áll."


Forrás: ingatlan.com

A fenti információk alapján jól látszik, hogy a lakások meglehetősen jó vételnek tűnnek, hiszen irányáruk nagyjából fele a kerületben megszokott áraknak, pedig felújított, és a legkelendőbb 2-3 szobás ingatlanokról van szó. A hirdetésben megadott számot felhívtuk, kicsöngött, azonban senki nem vette fel. A második hívás után egy automatikus SMS-üzenet érkezett az alábbi szöveggel:


Az SMS-ről készült képernyőfotó

Tehát további információkat másodpercenként 15 forintért, azaz percenként 900-ért kaphatunk. Ugyan az emelt díjas telefonszámot nem próbáltuk meg felhívni, mindez azonban felettébb gyanús. Foglaljuk össze: a piaci árnál jóval alacsonyabb irányár, a hirdetésben meglehetősen kevés információ az ingatlanról, további információkat csak emelt díjas hívással kaphatunk. Nem lennénk meglepve, ha a jelenlegi felfokozott lakáspiaci helyzetben rengetegen hívnák a megadott számot.

Megkérdeztünk ingatlanszakértőket is a jelenségről, akik megerősítették, hogy általuk is ismert átverős trükkről van szó. Mint azt lapunk megkeresésére elmondták, ezek az "ingatlanosok" úgy védekeznek, hogy ők nem kérnek közvetítői díjat, jutalékot sem, nekik ebben az emelt díjas hívás az üzlet. Viszont több szakértő is megemlítette, hogy az ilyen jeleggű hirdetések mögött sokszor nincs is valós ingatlan.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 16 358 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 12,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 16 654 forintos törlesztőt (THM 12,90%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a Cetelem, valamint a Erste konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezt sok szülő elrontja: pedig ilyen egyszerű sikeres felnőttet nevelni
Ma már a kompetencia sokkal fontosabb, mint a végzettség.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk