7 °C Budapest

Bicskanyitogató: pofátlan trükkel kaszíroznak Pesten a ravasz lakáskupecek

2018. október 6. 13:01

Új, nagy valószínűséggel átverős lakáshirdetés ütötte fel a fejét a magyar ingatlanpiacon. A csábító és olcsó lakáshirdetésekhez tartozó számon nem jelentkezik senki, cserébe egy furcsa tartalmú SMS-t küldenek csak. Mutatjuk a részleteket.

Egyre kevesebb jó minőségű lakás van a piacon, főleg Budapest és a vidéki nagyvárosokban jelent kihívást megfelelő ingatlant találni. "Miközben a lakások iránti kereslet továbbra is erős és emelkedőn tartja az árakat, a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések vannak és szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata - derül ki az ingatlan.com közel 20 ezer magánszemély által feladott hirdetéséből, mely alapján vizsgálták a piacot.

Így sokan, akik az otthonukat keresik már a kétségbeesés szélére sodródtak. Így az sem meglepő, hogy sok az ügyeskedő "ingatlanos" is, akik ilyen-olyan trükkökkel próbálják meg a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő vásárlókat lehúzni. Az egyik legújabb lehetséges trükkre egy olvasónk hívta fel a figyelmet: a kínálati ár, illetve a képek alapján is meglehetősen csábító ingatlanhirdetéshez megadott szám ugyan valódi, ám senki sem veszi fel, csupán

egy emelt díjas telefonszámot tartalmazó automata-SMS érkezik róla, amelyet másodpercenként 15 forintért máris hívhatunk az extra információkért!

Mutatjuk a konkrét példát

Az egyik legnépszerűbb portálon, az ingatlan.com-on hirdet több gyönyörű lakást T. Attila. Az egyik egy lipótvárosi, 3 szobás, felújított, második emeleti ingatlant például 25,9 millióért árulja (ez 462 500 forintos négyzetméterár, ami jócskán elmarad a bő 700 ezer forintos kerületi átlagártól). Túl sok információ nincs megadva a lakásról, csupán ennyi: "Eladó lakás az 5. kerületben. Második emeleti, világos, tehermentes.1/1 tulaj, nem banki.... Bővebb információ telefonon."

Forrás: ingatlan.com

A másikat a 13. kerületben az Angyalföldi úton 62 négyzetméteresnek hirdeti 23 millió forintért (ez négyzetméterenként 370 968 forint). Ez egy XIII. kerületi ingatlanhoz (itt az átlagár ugyanis közel 500 ezer forint négyzetméterenként) viszonyítva feltűnően jó árnak számít, pláne ha megnézzük a hozzá tartozó képeket. A hirdetés rövid szövege ezesetben pedig a következő: "Nappali plusz háló szobás lakás eladó. Eladó új építésű lakás a 13. kerületben a Dózsa György úthoz közel. 61 nm2 -es ingatlan a 3. emeleten helyezkedik el és nappali plusz háló szobából áll."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: ingatlan.com

A fenti információk alapján jól látszik, hogy a lakások meglehetősen jó vételnek tűnnek, hiszen irányáruk nagyjából fele a kerületben megszokott áraknak, pedig felújított, és a legkelendőbb 2-3 szobás ingatlanokról van szó. A hirdetésben megadott számot felhívtuk, kicsöngött, azonban senki nem vette fel. A második hívás után egy automatikus SMS-üzenet érkezett az alábbi szöveggel:

Az SMS-ről készült képernyőfotó

Tehát további információkat másodpercenként 15 forintért, azaz percenként 900-ért kaphatunk. Ugyan az emelt díjas telefonszámot nem próbáltuk meg felhívni, mindez azonban felettébb gyanús. Foglaljuk össze: a piaci árnál jóval alacsonyabb irányár, a hirdetésben meglehetősen kevés információ az ingatlanról, további információkat csak emelt díjas hívással kaphatunk. Nem lennénk meglepve, ha a jelenlegi felfokozott lakáspiaci helyzetben rengetegen hívnák a megadott számot.

Megkérdeztünk ingatlanszakértőket is a jelenségről, akik megerősítették, hogy általuk is ismert átverős trükkről van szó. Mint azt lapunk megkeresésére elmondták, ezek az "ingatlanosok" úgy védekeznek, hogy ők nem kérnek közvetítői díjat, jutalékot sem, nekik ebben az emelt díjas hívás az üzlet. Viszont több szakértő is megemlítette, hogy az ilyen jeleggű hirdetések mögött sokszor nincs is valós ingatlan.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm