2018. október 23. kedd Gyöngyi

Bicskanyitogató: pofátlan trükkel kaszíroznak Pesten a ravasz lakáskupecek


Új, nagy valószínűséggel átverős lakáshirdetés ütötte fel a fejét a magyar ingatlanpiacon. A csábító és olcsó lakáshirdetésekhez tartozó számon nem jelentkezik senki, cserébe egy furcsa tartalmú SMS-t küldenek csak. Mutatjuk a részleteket.

Egyre kevesebb jó minőségű lakás van a piacon, főleg Budapest és a vidéki nagyvárosokban jelent kihívást megfelelő ingatlant találni. "Miközben a lakások iránti kereslet továbbra is erős és emelkedőn tartja az árakat, a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések vannak és szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata - derül ki az ingatlan.com közel 20 ezer magánszemély által feladott hirdetéséből, mely alapján vizsgálták a piacot.

Így sokan, akik az otthonukat keresik már a kétségbeesés szélére sodródtak. Így az sem meglepő, hogy sok az ügyeskedő "ingatlanos" is, akik ilyen-olyan trükkökkel próbálják meg a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő vásárlókat lehúzni. Az egyik legújabb lehetséges trükkre egy olvasónk hívta fel a figyelmet: a kínálati ár, illetve a képek alapján is meglehetősen csábító ingatlanhirdetéshez megadott szám ugyan valódi, ám senki sem veszi fel, csupán

egy emelt díjas telefonszámot tartalmazó automata-SMS érkezik róla, amelyet másodpercenként 15 forintért máris hívhatunk az extra információkért!

Mutatjuk a konkrét példát

Az egyik legnépszerűbb portálon, az ingatlan.com-on hirdet több gyönyörű lakást T. Attila. Az egyik egy lipótvárosi, 3 szobás, felújított, második emeleti ingatlant például 25,9 millióért árulja (ez 462 500 forintos négyzetméterár, ami jócskán elmarad a bő 700 ezer forintos kerületi átlagártól). Túl sok információ nincs megadva a lakásról, csupán ennyi: "Eladó lakás az 5. kerületben. Második emeleti, világos, tehermentes.1/1 tulaj, nem banki.... Bővebb információ telefonon."


Forrás: ingatlan.com

A másikat a 13. kerületben az Angyalföldi úton 62 négyzetméteresnek hirdeti 23 millió forintért (ez négyzetméterenként 370 968 forint). Ez egy XIII. kerületi ingatlanhoz (itt az átlagár ugyanis közel 500 ezer forint négyzetméterenként) viszonyítva feltűnően jó árnak számít, pláne ha megnézzük a hozzá tartozó képeket. A hirdetés rövid szövege ezesetben pedig a következő: "Nappali plusz háló szobás lakás eladó. Eladó új építésű lakás a 13. kerületben a Dózsa György úthoz közel. 61 nm2 -es ingatlan a 3. emeleten helyezkedik el és nappali plusz háló szobából áll."


Forrás: ingatlan.com

A fenti információk alapján jól látszik, hogy a lakások meglehetősen jó vételnek tűnnek, hiszen irányáruk nagyjából fele a kerületben megszokott áraknak, pedig felújított, és a legkelendőbb 2-3 szobás ingatlanokról van szó. A hirdetésben megadott számot felhívtuk, kicsöngött, azonban senki nem vette fel. A második hívás után egy automatikus SMS-üzenet érkezett az alábbi szöveggel:


Az SMS-ről készült képernyőfotó

Tehát további információkat másodpercenként 15 forintért, azaz percenként 900-ért kaphatunk. Ugyan az emelt díjas telefonszámot nem próbáltuk meg felhívni, mindez azonban felettébb gyanús. Foglaljuk össze: a piaci árnál jóval alacsonyabb irányár, a hirdetésben meglehetősen kevés információ az ingatlanról, további információkat csak emelt díjas hívással kaphatunk. Nem lennénk meglepve, ha a jelenlegi felfokozott lakáspiaci helyzetben rengetegen hívnák a megadott számot.

Megkérdeztünk ingatlanszakértőket is a jelenségről, akik megerősítették, hogy általuk is ismert átverős trükkről van szó. Mint azt lapunk megkeresésére elmondták, ezek az "ingatlanosok" úgy védekeznek, hogy ők nem kérnek közvetítői díjat, jutalékot sem, nekik ebben az emelt díjas hívás az üzlet. Viszont több szakértő is megemlítette, hogy az ilyen jeleggű hirdetések mögött sokszor nincs is valós ingatlan.

Kihúzna a bajból 1 000 000 forint?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Pénz kéne, de azonnal? Brutál akciókat hoz a bankok kamatháborúja
Rengeteget spórolhatsz egy jó ajánlattal idén ősszel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Tesco

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos