Balatoni nyaralót 5 millió alatt? Nem lehetetlen, itt a lista

2018. május 12. 07:01

Általában mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nyaraló vásárlásra adja a fejét - főként a Balatonnál. Aki viszont bírja a kompromisszumokat, igazi kincsekre bukkanhat, akár az 5 millió forint alatti árszegmensben is. Szubjektív körkép következik a filléres balatoni nyaralók piacáról.

Nincs mese, a friss lakáspiaci jelentések szerint a Balatonnál is felpörgött a piac, és - részben - elszabadultak az ingatlanárak. Mint arról néhány napja beszámoltunk, igencsak élénk az érdeklődés például a Balaton keleti medencéjében lévő központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon - itt az árak is meglehetősen borsosak. A vízparti nyaralók itt 1 millió forintos négyzetméteráron, míg a tőle távolabbi helyeken 500-600 ezer forintos négyzetméteráron pörögnek. Valamivel kisebb az érdeklődés viszont a nyugati medencében, de ez jó hír a kevésbé tehetőseknek. A déli parton például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni a felkapott üdülőövezetekhez képest.

A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek , a Balaton ismertsége, kedveltsége szinte az egész országot megmozgatja ingatlanvásárlás szempontjából is

- írják a lakáspiaci elemzők.

A Pénzcentrum ezúttal viszont nem a legfelkapottabb, alaphangon is 20-25 millió forintos nyaralóingatlanokra fúkuszált. Kíváncsiak voltunk, mit kaphatunk 5 millió forint alatt a Balatonnál. Színes-szagos körképünk elkészítéséhez az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház", illetve "nyaraló" kategóriába sorolt hirdetéseket vettük figyelembe.

A portálon 5 millió forint alatt 190 ház kategóriába sorolt, és 147 nyaralóingatlant találtunk.

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet érdekes következtetéseket levonni. A filléres balatoni nyaralók javarészt a tótól távolabb, kevésbé felkapott helyen fekszenek, s minőségük is hagy kívánni valót maga után. Akadnak azonban kivételek. Íme, az 5 kedvencünk:

5. Siójut, Szőlőhegy - 4,9 millió forint

Mindössze 4,9 millió forintot kérnek ezért a Siójut szőlőhegyén található 2318 négyzetméteres telekért, amelynek egyharmadán relepített szőlő kapott helyet. A hirdetés tanúsága szerint közel 200 liternyi borhozammal számolhat az új tulajdonos, amelyet saját pincéjében tárolhat majd; a fárasztó szüret után pedig egy kisebb család könnyedén megpihenhet (némi felújítás után) a felső szinten lévő kétszoba, konyhás lakórészben. Annak pedig, aki pedig a strandra vágyna, jó hír, hogy Siófok mindössze 7 kilométer.

CSODÁLATOS PANORÁMA.CSEND NYUGALOM BÉKE!!!!!!

- fogalmaznak a hirdetésben.

4. Várvölgy (Zala megye) - 4,9 millió forint

4,9 millió forintért kínálják megvételre ezt a balatonedericsi strandtól mindössze 6 kilométerre található várvölgyi nyaralót. Az alacsony irányár és így minimális jutalék (3 százalék esetén 147 ezer forint) sem szegte ugyanakkor az ingatlanos kedvét, hogy már-már palahniuki magaslatokba emelkdeve méltassa ezt a "pazar domboldalon", a 70-es években épült kétszintes házikót.

Ennél a csodálatos teleknél csak az képezheti némi vita tárgyát, hogy a lélegzetelállítóan szép panoráma legszebb része vajon a mélyzöld zalai erdő szemben a szemérmesen kíváncsiskodó Keszthelyi hegység oldalában, vagy a Balaton vize az edericsi part mögött, ahol ha jól odanézünk, még őskori delfinek küldenek csókot a parti hegy szikláinak, mintha mi sem történt volna százezer évek óta ebben a pompás vadonban

- fogalmaz a közvetítő a hirdetésben, amiből az is kiderül, hogy a domboldalon nemcsak magyar, de német, osztrák és svájci családok is vásároltak már nyaralókat. "Minden épül és szépül, a természet pedig olyan kerek, hogy az utolsó mammut és kardfogú tigris is azonnal menedékjogot kérne, ha véletlenül kisétálna az erdőből és lenézne a völgybe" - teszi hozzá a megbízott ingatlanos szakember.

3. Balatonendréd (Somogy megye) - 4,1 millió forint

Igazi mázlista, aki egy Balatonra panorámás ingatlanban pihenheti ki a dolgos hétköznapokat, 4,1 milló forintért meg pláne. A rövidke, de annál korrektebb hirdetéshez nem nagyon tudunk mit hozzátenni, talán csak annyit, tényleg dícséret illeti az ingatlanost.

A festői kis község csendes, nyugodt atmoszférájával az elmúlt évtizedekben nem csak a turisták, hanem az ingatlant keresők figyelmét is felkeltette dimbes-dombos tájjellegével, Balaton közelségével, illetve egyszerű megközelíthetőségével. Az épület 3 szintes. A borospince jó állapotú, a földszinten lakóegység található, a tetőtér beépíthető (vasbeton födém). A területen szőlőtelepítés található. Közművek jelenleg nem kiépítettek

- fogalmaz szűkszavúan, de teljes körően a közvetítő.

2. Lesencetomaj (Veszprém megye) - 3,3 millió forint

Művelés alól kivett, zárkerti ingatlant árulnak 3,3 millió forintért a Veszprém megyei Lesencetomajon. Mint a hirdetésben fogalmaznak, a kétszintes "házikó" egy 1600 négyzetméteres telken áll, és a Balaton mindössze 15 kilométer!

Nyugodt csendes hely, szép PANORÁMA!

- szögezik le a pihenni vágyóknak a hirdetésben.

1. Nemesgulács, Köbölkúthegy - 2,9 millió forint

2,9 millió forint, pedig csak 3 kilométerre van Balatontól ez a Nemesgulácson, Badacsonytomaj szélében található, 1877 négyzetméteres zártkerti, és nem utolsó sorban körpanorámás ingatlan. A 10 négyzetméteres faházba a villanyt már bevezették, de a vezetékes víz is megtalálható a telek előtt. Azon viszont ne nagyon lepődjünk meg, hogy a zuhanyozó ugyanúgy a kertben található, mint az angol WC - az is csoda, hogy van. Az új tulajdonosok viszont kedvüket lelhetik a telek 1/3-án telepített olaszrizling fürtjeiben, illetve a rengeteg gyümölcsfa termésében. 

Lakáshitel vagy személyi kölcsön?

Bár a találati listában találhatunk takaros portával rendelkező nyaralókat is, azonban - mint ahogy a fenti példák is mutatják - a legolcsóbb balatoni ingatlanok többsége komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. A tapasztalatok ezért azt mutatják, hogy ebben a kategóriában többnyire a készpénzes vásárlás a jellemző.

Ettől függetlenül sokakat érdekelhet, hogy a padlón lévő lakáshitel-kamatok mellett, milyen feltételekkel találhatunk finanszírozást a hitelintézeteknél. Nos, a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával rögvest kiderül, hogy 3 millió forintot 5 éves futamidő mellett már 2,36 százalékos THM-mel felvehetünk, ami a K&H Banknál 53018 forintos havi törlesztőt jelent. De nem sokkal marad el ettől a Gránit Bank, az ERSTE Bank, és a Budapest Bank ajánlata sem.

Na persze nem árt tudni, hogy az ilyen ingatlanok jelzálog alapú hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a hitelintézetek többsége korlátozottan forgalomképesnek minősíti a kis falvakban található, alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. Az alacsony irányár viszont felveti a szabadon felhasználható személyi kölcsön igénybevételének lehetőségét is, főként, hogy a kamtszint ezek esetében is meglehetősen baráti (legalábbis az elmúlt évek viszonylatában)

De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: személyi kölcsön kalkulátorunkban 2,5 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, emelett bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" funkciókat. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 8,16%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 8,17%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, a Budapest Bank, valamint az ERSTE Bank konstrukcióját is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm