A rizskoch készítése egyszerűen: rizskoch recept, rizsfelfújt recept, rizskoch bögrés módszerrel

2020. november 22. 12:31

A rizskoch készítése: rizskoch recept, másnéven rizsfelfújt recept egyszerűen. Mutatjuk, hogyan készül a rizskoch bögrés megoldással, miért esik össze a rizsfelfújt alkalmanként?

Valami egyszerű édességet keresel, ami jólesne a családnak ebéd után? Kevés az alapanyag otthon, de valami desszertre éhezel? Ne keresgélj tovább, ugyanis itt a mennyei rizskoch recept! A rizskoch, másnéven rizsfelfújt egy egyszerű sütemény, amit kevés hozzávalóból, gyorsan össze lehet dobni - ám annál laktatóbb, energiadús finomság. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a rizsfelfújt recept és a még annál is könnyeb rizskoch bögrés változata. Azt is eláruljuk, miért esik össze a rizskoch, ha nem vigyázunk sütéskor!

Rizsfelfújt egyszerűen

Az eredeti rizskoch hozzávalói

  • 350 g rizs (nem gyors!)
  • ½ l víz
  • ½ l tej
  • 100 g sütőmargarin
  • 120 g kristálycukor
  • 3 ek mazsola
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 3 db tojás
  • ½ citrom héja
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1 csipet só

A rizsfelfújt recept elkészítése

  1. Egy szitában öblítsük le a rizsszemeket, majd helyezzük egy fazékba és öntsük fel vízzel. Egy csipet sóval együtt főzzük félkészre - ezt onnan tudjuk, hogy a rizs még kemény, de a vizet már felszívta (5-7 perc).
  2. Ekkor öntsük hozzá a rizshez a fél liter tejet. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük készre (5-7 perc). Hagyjuk állni, kihűlni; ez idő alatt a fennmaradt folyadékot is magába szívja. Már ekkor hozzákeverhetjük a mazsolát.
  3. A szobahőmérsékletű sütőmargarint a tojás sárgájával és a cukorral habosra verjük, hozzáreszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a vaníliaaromát.
  4. Verjük kemény habbá a tojás fehérjét, majd keverőlapáttal óvatosan forgassuk a rizshez a vajas tojássárgájával együtt.
  5. Vajazzunk ki és szórjunk meg egy kevés zsemlemorzsával egy tepsit vagy egy jénai tálat, majd egyengessük el benne a rizsfelfújt masszáját.
  6. 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt, míg a teteje szép piros nem lesz. Tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt egy kis porcukorral, lekvárral.

A rizskoch recept bögrés verziója

A rizskoch bögrés verziója azért egyszerűbb, mint a sima rizsfelfújt recept, mert nem kell hozzá konyhai mérleget használnunk, hogy eltaláljuk a megfelelő arányokat, ezért a kezdő szakácsoknak is ajánljuk!

A bögrés rizskoch hozzávalói

  • 1 bögre víz
  • 1,5 bögre tej
  • 1,5 bögre rizs
  • 100 g kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 3 ek sütőmargarin
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 1 csipet só

A bögrés rizsfelfújt recept elkészítése

  1. A rizskoch bögrés verziójánál az egész receptet leegyszerűsíthetjük: keverjük össze a tejet a vízzel és a cukorral, majd a szűrőben átmosott rizst ebben a keverékben főzzük meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
  2. Az elhűlt rizshez keverjünk hozzá 2 ek margarint, a tojás sárgáját, ízesítsük a reszelt citromhéjjal, vaníliaaromával. Verjük keményre a tojás fehérjét egy csipet sóval, majd keverőlapáttal forgassuk a massza többi részéhez.
  3. A maradék margarinnal kenjük ki a tepsit / jénai tálat, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd egyengessük el benne a nyers rizskoch "tésztát".
  4. 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt.

Miért esik össze a rizsfelfújt?

Még a legjobb szakáccsal is előfordulhat, hogy a piskóta vagy a rizsfelfujt összeesik. A rizskoch és más sütemények azért esnek össze, mert sütés közben nyitogatjuk a sütő ajtaját. Persze mindenki szereti nézegetni, hogyan sül a műve, ám ez az ilyen kevert tészták esetében tilos, ugyanis, ha kiszáll a gőz és megváltozik a sütőben a hőmérséklet, a sütemény összeesik!

Rizskoch gyors rizsből: lehetséges?

Habár a tapasztalt szakácsok elvből tiltólistára száműzik a gyorsrizst, számos recepthez használható ez az alapanyag is, hiszen nagyon könnyű vele bánni. A rizskoch készítése során is alkalmazható gyorsrizs tejben felfőzve a sima rizs helyett, azonban tudnunk kell, hogy a két konyhai alapanyag nem teljesen egyforma, a gyorsrizst könnyű szétfőzni, és sajnos maga a rizsfelfújt sem lesz olyan egységes és finom a használatával. Azt javasoljuk, a gyorsrizses rizskoch maradjon "B" terv, olyan napokra, amikor nagyon sietünk, és első sorban maradjunk a klasszikus rizsnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem