2020. november 29. vasárnap Taksony

A rizskoch készítése egyszerűen: rizskoch recept, rizsfelfújt recept, rizskoch bögrés módszerrel


A rizskoch készítése: rizskoch recept, másnéven rizsfelfújt recept egyszerűen. Mutatjuk, hogyan készül a rizskoch bögrés megoldással, miért esik össze a rizsfelfújt alkalmanként?

Valami egyszerű édességet keresel, ami jólesne a családnak ebéd után? Kevés az alapanyag otthon, de valami desszertre éhezel? Ne keresgélj tovább, ugyanis itt a mennyei rizskoch recept! A rizskoch, másnéven rizsfelfújt egy egyszerű sütemény, amit kevés hozzávalóból, gyorsan össze lehet dobni - ám annál laktatóbb, energiadús finomság. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a rizsfelfújt recept és a még annál is könnyeb rizskoch bögrés változata. Azt is eláruljuk, miért esik össze a rizskoch, ha nem vigyázunk sütéskor!

Az eredeti rizskoch hozzávalói

  • 350 g rizs (nem gyors!)
  • ½ l víz
  • ½ l tej
  • 100 g sütőmargarin
  • 120 g kristálycukor
  • 3 ek mazsola
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 3 db tojás
  • ½ citrom héja
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1 csipet só

A rizsfelfújt recept elkészítése

  • 1. Egy szitában öblítsük le a rizsszemeket, majd helyezzük egy fazékba és öntsük fel vízzel. Egy csipet sóval együtt főzzük félkészre - ezt onnan tudjuk, hogy a rizs még kemény, de a vizet már felszívta (5-7 perc).
  • 2. Ekkor öntsük hozzá a rizshez a fél liter tejet. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük készre (5-7 perc). Hagyjuk állni, kihűlni; ez idő alatt a fennmaradt folyadékot is magába szívja. Már ekkor hozzákeverhetjük a mazsolát.
  • 3. A szobahőmérsékletű sütőmargarint a tojás sárgájával és a cukorral habosra verjük, hozzáreszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a vaníliaaromát.
  • 4. Verjük kemény habbá a tojás fehérjét, majd keverőlapáttal óvatosan forgassuk a rizshez a vajas tojássárgájával együtt.
  • 5. Vajazzunk ki és szórjunk meg egy kevés zsemlemorzsával egy tepsit vagy egy jénai tálat, majd egyengessük el benne a rizsfelfújt masszáját.
  • 6. 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt, míg a teteje szép piros nem lesz. Tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt egy kis porcukorral, lekvárral.

A rizskoch bögrés verziója

A rizskoch bögrés verziója azért egyszerűbb, mint a sima rizsfelfújt recept, mert nem kell hozzá konyhai mérleget használnunk, hogy eltaláljuk a megfelelő arányokat, ezért a kezdő szakácsoknak is ajánljuk!

A bögrés rizskoch hozzávalói

  • 1 bögre víz
  • 1,5 bögre tej
  • 1,5 bögre rizs
  • 100 g kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 3 ek sütőmargarin
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 1 csipet só

A bögrés rizsfelfújt recept elkészítése

  • 1. A rizskoch bögrés verziójánál az egész receptet leegyszerűsíthetjük: keverjük össze a tejet a vízzel és a cukorral, majd a szűrőben átmosott rizst ebben a keverékben főzzük meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
  • 2. Az elhűlt rizshez keverjünk hozzá 2 ek margarint, a tojás sárgáját, ízesítsük a reszelt citromhéjjal, vaníliaaromával. Verjük keményre a tojás fehérjét egy csipet sóval, majd keverőlapáttal forgassuk a massza többi részéhez.
  • 3. A maradék margarinnal kenjük ki a tepsit / jénai tálat, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd egyengessük el benne a nyers rizskoch "tésztát".
  • 4. 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt.

Miért esik össze a rizsfelfújt?

Még a legjobb szakáccsal is előfordulhat, hogy a piskóta vagy a rizsfelfujt összeesik. A rizskoch és más sütemények azért esnek össze, mert sütés közben nyitogatjuk a sütő ajtaját. Persze mindenki szereti nézegetni, hogyan sül a műve, ám ez az ilyen kevert tészták esetében tilos, ugyanis, ha kiszáll a gőz és megváltozik a sütőben a hőmérséklet, a sütemény összeesik!

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS