15 °C Budapest

A legjobb cigánypecsenye recept: mutatjuk, mi a cigánypecsenye és miért cigánypecsenye a neve!

2021. március 21. 19:02

A magyaros sültek egyik kötelező darabja nem más, mint a klasszikus cigánypecsenye, ami a cigánypecsenye eredeti recept szerint egy egyszerű sertéssült, bő zsírban kisütve, tetején egy szelet szalonnával. Tudd meg, hogyan készül a cigány pecsenye karajból és hogy hogyan variálható a cigány pecsenye recept, milyen hamis cigany pecsenye recept készíthető a klasszikus sertéshúsos verzión kívül! Cigánypecsenye recept képpel: mutatjuk, hogy néz ki a klasszikus cigánypecsenye karaj használatával!

A cigánypecsenye a magyar konyha egyik legnagyobb és egyben legegyszerűbb klasszikusa, mégis legendák övezik eredetét és készítését. Mi az a cigánypecsenye? Sokan tudják, hogy a cigánypecsenye egy húsos étel, ám azt, hogy milyen húsból készül a cigánypecsenye, számtalanszor összetévesztjük. Cikkünkben most lerántjuk a leplet a cigánypecsenye eredetéről: eláruljuk, mi a cigánypecsenye és a cigánypecsenye milyen hús felhasználásával készül, illetve mi a cigányszalonna, amivel eredetileg sütötték azt. Amellett, hogy milyen húsból van a cigánypecsenye, azt is megtudhatod, hogy milyen köret illik a cigány pecsenye mellé és milyen más húsokkal együtt szerepel a népszerű fatányéros ételek között.

Mi a cigánypecsenye és miért cigánypecsenye a neve?

A cigánypecsenye nem más, mint beirdalt szalonnával együtt sütött disznóhús szelet, leggyakrabban sertéstarja, de karajjal is népszerű a cigánypecsenye elkészítése. A cigány pecsenye eredete számos különböző történetre vezethető vissza. A legelterjedtebb verzió az, hogy a cigánypecsenye készítése ténylegesen a vándorcigányoktól származik, akiknek a gasztronómiájában sokkal több parázs fölött sütött hús szerepelt, mint a magyar konyha esetében, ahol inkább a húsok főzése volt (pl. tipikus magyar pörköltek) az elterjedt. A cigánypecsenye elnevezés utalhat a hússzelet füstös ízére és barna színére is, amit a parázs fölötti sütésnek köszönhetünk.

A cigánypecsenye készítése során a hússzeleteket hagyományosan egy darab irdalt szalonnával együtt tűzték a nyársra, előzőleg pedig egyszerű, fűszeres páccal ízesítették. A cigánypecsenye szalonnája eredetileg a cigányszalonna volt, amelyet a vérbe mártva füstöltek meg - a készítés során képződő fekete rétegről kapta a nevét. A cigánypecsenye páca hagyományosan száraz pác: só, bors, paprika, fokhagyma és mustármag alkotja, azonban ma már sokan egyszerűen bedörzsölik a húst folyékony mustárral az ízesítésnél.

A cigánypecsenye eredete és népszerűsége a magyar gasztronómiában egy másik megközelítésben is értelmet nyerhet: sokak szerint a cigánypecsenye a szocializmusban vált népszerű, közkedvelt étellé, ugyanis mivel egy gyorsan, előre elkészíthető, ám mégis magyaros fogásról volt szó, hamar népszerű lett az iskolák és a munkahelyek menzáin. Ma már a cigánypecsenye sütése leggyakrabban serpenyőben vagy sütőben történik a klasszikus szabadtéri parázs helyett és sok vöröshagymát, fokhagymát használhatunk hozzá.

A cigánypecsenye milyen húsból készül?

A cigánypecsenye alapvetően egy egyszerű karaj vagy tarja szelet, ám számos receptben találkozhatunk az étel készítésének különböző megközelítésével - például egyesek zsírosabban készítik (bő zsírban sütés vagy bőrös hús használata), míg mások csak egy kevés olajat használnak hozzá. Akkor beszélünk igazi cigánypecsenyéről azonban, ha az ételből nem sajnáljuk ki a kalóriát és gazdagon meglocsoljuk zsírral, megrakjuk bőrös füstölt szalonnával.

  • Cigánypecsenye karajból: Az igazi cigánypecsenye recept karaj felhasználásával ideális. A karaj egy aránylag sovány disznóhús, amit könnyű szárazra sütni, azonban a szalonnából kisült bőséges zsír ezt ellensúlyozza.
  • Cigánypecsenye tarjából: A tarja a karajjal szemben egy szaftosabb sertéshús típus, eleve sokkal több zsír sül ki belőle, így ízélményben és kalóriában gazdagabb is az étel. A karaj ugyanolyan alkalmas cigánypecsenye receptek készítéséhez, mint a tarja, sőt, ez a verzió sütőben is könnyen megsül, éppen a hússzeletben rejlő zsiradéknak köszönhetően.
  • Cigánypecsenye csirkemellből: A cigánypecsenye receptek számtalan variációját ismerjük, ezek között is az egyik legnépszerűbb a hamis cigánypecsenye csirkemell használatával. Ebből a húsból készülhet akár diétás cigánypecsenye is (ne zsírban, hanem roston süssük a csirkemellet, de kínáljuk fel mellé a szalonnát).
  • Cigánypecsenye marhahúsból: Rendhagyó módon a cigány pecsenye receptje marhaszelettel is készülhet – ez lehet egy vékonyabb, hirtelen sült hússzelet, vagy akár egy bő zsírban kisült, vastag steak is, ízléstől függően – a lényeg, hogy ne maradjon le a cigánypecsenye tetejéről a szalonna!

Eredeti cigánypecsenye recept: egyszerű és nagyszerű!

A cigánypecsenye hozzávalói

  • ½ kg sertéstarja (vagy sertéskaraj)
  • 250 g füstölt szalonna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 ek mustármag (vagy folyékony mustár)
  • 6 ek liszt
  • 3 ek őrölt pirospaprika
  • 4 ek napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 fej vöröshagyma ízlés szerint

A cigánypecsenye recept elkészítése

  1. A cigánypecsenye készítése során a hús pácolása az első lépés. Szeleteljük a húst kb. 1 cm vékonyságúra, széleit vagdossuk be, de ne klopfoljuk ki, ugyanis akkor a cigánypecsenye száraz lesz. Tegyük a hússzeleteket egy tálba, dörzsöljük be őket egy kevés olajjal, majd ízesítsük őket sóval, borssal, áttört fokhagymával és mustármaggal. Egy órán keresztül pihentessük a hűtőben.
  2. A füstölt szalonnát szeleteljük fel úgy, hogy minden cigánypecsenye tetejére jusson egy darab. A szalonnát bőröstől használjuk fel, a szeleteket háromnegyedükig vagdossuk be (kakastaréj alak). Süssük őket ropogósra, majd vegyük ki a zsírból.
  3. A pihent hússzeleteket forgassuk meg a liszttel összekevert pirospaprikában, majd hirtelen, nagylángon süssük ki a szalonna kisült zsírjában. A kisült cigánypecsenye szeleteket tálaljuk a tetején 1-1 db sült szalonnával.
  4. Ízlés szerint a cigánypecsenye mellett a zsírban, vagy a hátramaradt, húsos szaftban süssük ki a cikkekre vágott hagymát is. Tálaláskor az ízes, zsíros szafttal locsoljuk meg a húst. Kínáljunk a cigánypecsenye mellé kenyeret, krumplit vagy rizst, illetve savanyúságot.

Cigánypecsenye sütőben

A cigánypecsenye receptek szintén egy egyszerűen elkészíthető verziója a sütőben sült cigánypecsenye. Ebben az esetben a hús készülhet a szalonnával egyben, vagy külön is. A legegyszerűbb verzió az, ha a választott hússzeleteket felsorakoztatjuk egy tepsiben, minimális zsiradék használatával, sóval, borssal és mustárral fűszerezve, majd a tetejükre fektetjük a beirdalt szalonnákat és hagyjuk őket szépen együtt megsülni.

Cigánypecsenye köret ötletek

A cigánypecsenye gyakorlatilag bármilyen körettel tálalható: gyakori cigány pecsenye köret például a rizs, a sült krumpli, a savanyúság, de dinsztelt káposztával vagy zsenge saláta körettel is nagyon finom a klasszikus cigánypecsenye. Ha formabontóbbak szeretnénk lenni, a cigánypecsenye mellé tálalhatunk köretként édesburgonyát vagy sült céklát, krokettet, vagy például zsemlegombócot is.

Fatányéros menük: kötelező elem a cigánypecsenye

Szinte minden magyaros étteremben megtalálható az étlapon a "fatányéros", általában több személyre szóló (2-4 fős) kiadásban. A fatányéros lényege, hogy halmozzuk a magyaros sültek élvezetét, éppen ezért elengedhetetlen része a menüknek a cigány pecsenye is. Ha otthon egy igazi, magyaros fatányéros menüt szeretnénk összedobni, a cigánypecsenye mellett mindenképpen szerepeljen rajta a rántott karaj, a roston sült jércemell és egy alternatív fogás is, mint például a roston sült hal vagy az egyszerű rántott sajt. Köretként mindenképpen jelenjen meg a fatányéron a rizs, a süt krumpli, a csalamádé és néhány szelet friss zöldség, ha másért nem is, dekorációként. Egy ilyen ütős étkezés után ritkán tudunk helyet szorítani a desszertnek, ám ha mégis sikerül, javasoljuk, hogy maradjunk a magyaros vonalnál és válasszuk a Gundel palacsintát, a somlói galuskát vagy egy könnyedebb túrógombócot!

Milyen desszertet tálaljunk cigánypecsenye után?

Habár a ciganypecsenye recept szinte bármilyen hússal és körettel elkészíthető, ne felejtsük el, hogy alapvetően egy klasszikus magyaros ételről beszélünk, ami mellé szintén a hagyományosabb desszertek illenek. Tipikusan ilyen ételek például a dobostorta, a házi rétes, vagy például a pillekönnyű habbal tálalt madártej.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm