13 °C Budapest

A habkönnyű túrógombóc készítése: az eredeti túrógombóc recept egyszerűen

2020. december 5. 14:30

Miért esik szét a túrógombóc készítése során? Habkönnyű túrógombóc recept: mutatjuk, hogy készül a turogomboc, a túrógombóc miért esik szét és túrógombóc mellé milyen leves illik?

A magyarok egyik kedvenc desszertje nem más, mint a rémesen egyszerű, ám mesésen finom túrógombóc, amit egyetlen étterem sem főz jobban, mint a Nagymamánk. Habár a túrógombóc recept nagyon kevés, hétköznapi alapanyag felhasználásával készül, a túrógombóc sokszor nem sikerül: a legjobb szakácsokkal is előfordult már, hogy a túrógombóc a vízben darabjaira hullik. Cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a túrógombóc készítése, miért megy szét a túrógombóc a vízben, illetve mikor kell kivenni a túrógombócot a főzővízből.

Túrógombóc eperlekvárral

Egyszerű túrógombóc recept

A túrógombóc egy letisztult édesség, a magyar konyha egyik kedvenc desszertje, édes főétele, ami nagyszerűen illik a klasszikus, paprikás fűszerezésű fogások mellé. A túrógombóc egyszerűen elkészíthető, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy adjunk időt a búzadarának, hogy magába fogadja a nedvességet. Nézzük, hogyan készül a túrógombóc!

A túrógombóc hozzávalói

  • 500 g tehéntúró
  • 6 ek búzadara (gríz)
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 ek kristálycukor
  • 300 g zsemlemorzsa
  • 4 ek napraforgóolaj

A tálaláshoz

  • porcukor
  • tejföl
  • lekvár

A túrógombóc recept elkészítése

  1. Egy tálban dolgozzuk össze a túrógombóc hozzávalóit: a túrót, a tojást és a grízt a csipet sóval és a kristálycukorral. Keverjük el alaposan, a nagyobb túródarabokat lehetőleg morzsoljuk szét. Tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni legalább 1 órán keresztül.
  2. Ezalatt pirítsuk meg a zsemlemorzsát az olajon, míg szép aranybarna nem lesz.
  3. Forraljunk egy fazékkal vizet, közben a túrógombóc tésztából kézzel formázzunk egyforma gombócokat. Főzzük a lobogó forró vízben a gombócokat addig, míg fel nem úsznak a víz tetejére. Ekkor merjük le őket lyukas kanállal, csepegtessük le, majd forgassuk a pirított zsemlemorzsába.
  4. Tálaljuk porcukorral, lekvárral és tejföllel!

Miért esik szét a túrógombóc?

Azt, hogy miert esik szet a turogomboc, valójában nagyon könnyű megmagyarázni: túl kevés búzadarát vagy tojást tettünk bele, illetve nem hagytuk elég ideig pihenni a túrógombóc tésztát, hogy a búzadara magába szívhassa a nedvességet és összeálljon.

A túrógombóc mellé milyen leves illik?

A túrógombóc nem csak desszert, hanem laktató második féle is, ami tökéletesen illik az olyan gazdag, magyaros levesekhez, mint a palócleves, a Jókai-bableves, vagy a halászlé.

Kinek ajánljuk a túrógombóc készítését?

A túrógombóc készítése már a kezdő szakácsok számára is reális célkitűzés: ha követjük a receptet és összeállítjuk a megfelelő túrógombóc tésztát, emellett elég ideig hagyjuk állni a hűtőben, hogy a túrógombóc masszája "összeérjen", akkor nem lesz problémánk a túrógombóc főzése során sem, a habkonnyu turogomboc szépen meg fogja tartani a formáját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem