cropped shot of black metal hood extractor and person hand taking aluminum mesh filter on white wall background, maintenance household appliances

Méregdrága konyhai gép bukott el a nagy teszten: ezek a legjobb páraelszívók 2024-ben

2024. március 22. 06:29

Ha van konyhánk, jó eséllyel van valamilyen pára-, szagelszívónk is. És ha alapfelszereltségnek tekintjük, melyiket érdemes megvásárolnunk, amikor választásra kerül a sor? Ennek járt utána a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

19 márka – AEG, Amica, Bosch, Candy, Electrolux, Elica, Faber, Franke, Guzzanti, Ikea, Klarstein, Miele, Mora, Neff, Philco, Samsung, Siemens, Smeg, Whirlpool – 93 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható páraelszívóját tesztelte a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve.

Kipróbáltak 52 szabadon álló (falra szerelhető), 16 integrált (szekrénybe beépíthető), 2 plafonba süllyeszthető, 6 pultba süllyeszthető és 17 főzőlapba beépített típust is. Ez utóbbinál fontos megjegyezni, hogy ha ilyet választunk ne csak a páraelszívó, de az indukciós főzőlap teljesítményét is vegyük figyelembe.

Az alábbi főbb szempontok szerint vizsgálódtak:

  • zsírelnyelés, páraelszívás – légkivezetéses kialakítás esetén,
  • zsírelnyelés, szagelszívás – keringetéses kialakítás esetén,
  • használat és tisztítás,
  • zajszint,
  • a felépítés minősége.

Amelyik termék esetében légkivezetéses és keringetéses kialakításra is volt lehetőség, ott mindkét verzióban tesztelték a teljesítményt. Így végül légkivezetéses üzemmódban mind a 93 modellt vizsgálták, keringetéses üzemmódban pedig 38 terméket tudtak értékelni. Összesen 131 vizsgálati eredmény szerepel a teszteredmények között.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyanaz a termék nem működött ugyanolyan hatékonyan a két különböző kialakítás esetén.

Ezért nulladik lépésként azt érdemes tisztáznunk, hogy a mi konyhánkba légkivezetéses vagy keringetéses megoldással építhető-e be egy ilyen termék. Ha mindkettő, akkor szerencsénk van, több lehetőség közül válogathatunk.

Az eltérő teljesítményre jó példa az Ikea Underverk 703.891.39 110 000 Ft-os átlagáron beszerezhető integrált páraelszívója amely pára- illetve zsírelnyelő teljesítményét tekintve kiváló - abban az esetben, ha légkivezetéses üzemmódban használjuk. Keringetéses rendszerben nem tudja ugyanezt a teljesítményt biztosítani. Illetve, a kedvező árért cserébe számolnunk kell vele, hogy ez egy átlagosnál zajosabb termék.

Sok termék nem tudott megküzdeni a fő feladatával

Kifejezetten sok termék nem tudott megküzdeni feladatával, azaz a zsír- és páraelszívással. Sőt, igen drága termékek is küzdöttek a feladattal, mint például a Smeg KPF9RD (átlagára 689 000 Ft) vagy az Elica Bloom BL/A/85 (átlagára 345 000 Ft) szabadon álló páraelszívók. Úgyhogy még csak abban sem bízhatunk, hogy ha többet szánunk rá, akkor biztosan megbízható terméket veszünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A két plafonba süllyeszthető tesztelt termék egyike sem bizonyult jó befektetésnek az összesített 46%-os eredményével.

Egy márkán belül is találtak jól, és kifejezetten gyengén teljesítő terméket. Például Bosch, Smeg, Whirlpool. Ikea, AEG márkájú páraleszívók is végeztek a lista végén és elején egyaránt.

Elszívó teljesítmény tekintetében az első 10 helyen indukciós főzőlapba beépített elszívók végeztek. Ez jó hír. Annyiban legyünk csak óvatosak, hogy esetükben az indukciós főzőlap valós teljesítményének is hasznos utánajárni. Illetve, ezek jellemzően drágább árkategóriájú termékek. De megnyugodhatunk, mert ha nem szeretnénk rá ennyit költeni, találhatunk hatékony páraelszívót indukciós főzőlap nélkül is.

S persze, itt is vannak kivételek, például a Whirlpool WVH1065B beépített elszívós indukciós főzőlapja, mely 724 000 Ft-os átlagára ellenére elszívó funkcióját tekintve értékelhetetlen.

Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra melyek a legfontosabb szempontok egy pára-, illetve szagelszívó esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A termékek valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem