11 °C Budapest
Male technician in overalls and a blue cap repairs an air conditioner on the wall.

Súlyos dolog derült ki a légkondikról: számtalan magyar él tévhitben, súlyos árat fizetnek érte

2023. május 24. 11:01

Megütheti a bokáját, aki Magyarországon nem regisztrált klímát szereltet be otthonában. A szürke- vagy feketeimportból származó berendezések nem rendelkeznek a hivatalos magyarországi importőr által biztosított garanciával, emiatt a gyanútlan végfelhasználóknak egy esetleges meghibásodás, de még az éves karbantartás is komoly anyagi ráfordítást jelenthet.

Rendkívül komoly rizikót vállalnak mindazok, akik nem magyar háttérrel rendelkező klímaberendezést vásárolnak. Az elmúlt években egyre több jelzés érkezik a piaci szereplőkhöz olyan eszközök meghibásodásáról, melyeket szürkén vagy feketén hoztak be az országba, előre nem látott kellemetlenségeket okozva a felhasználók számára.

Reider Péter, a Gree légkondicionálók értékesítési vezetője elmondta, a klímapiacot lassan egy évtizede - a társszervekkel együttműködésben - a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felügyeli. A hatóság által üzemeltetett rendszerbe minden hazánkban legálisan forgalomba hozott klíma bekerül, így azok nyomon követhetőek, és ezáltal biztonságot nyújtanak a lakosságnak. Csakhogy vannak, akik az illegális megoldást választják és nem tiszta forrásból származó légkondicionálót szereltetnek be az ingatlanban.

Olcsó húsnak híg a leve…

Ha már beszélünk a forgalomba-hozatalról, akkor említést kell tennünk a megfelelő klímaszerelő kiválasztásáról is. Reider Péter az tanácsolja, hogy csak szakképzett szerelőt válasszunk, aki esetleges meghibásodásnál vagy karbantartás esetén is támogatást tud nyújtani. Az élénk gazdasági környezetnek és a megnövekedett igényeknek köszönhetően az elmúlt években ugyanis megnövekedett az ún. egynyári klímaszerelők jelenléte, akik jobbára nem rendelkeznek nagy szakmai tapasztalattal, így képesek könnyen reagálni a végfelhasználói megkeresésekre. Piaci ár alatt és a legtöbb esetben nem megfelelően telepítik a klímaberendezéseket, ezért az olcsó telepítési költségeknek később megfizethetjük az árát. Nem mellesleg a legtöbb esetben a szerelők ezen szegmense nem rendelkezik a hűtő és fűtő klímakészülékek telepítéséhez szükséges eszközökkel, mely akár a berendezések gyors meghibásodásához is vezethet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel szemben az, aki szürke- vagy fekete importból származó eszközt választ, az sajnos elesik a hivatalos magyar disztribútor nyújtotta bővített garanciától. Ez azért nagyon kockázatos, mert ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak a vevők a későbbiekben a termékeknél, akkor nem fogják tudni érvényesíteni rá a jótállást még akkor sem, ha az adott berendezést egy magyar kereskedő itthon is forgalmazza.

A szakértő kiemelte, az elmúlt években a különböző támogatási formák miatt a lakosság jelentős részének fontos volt a számlakötelezettség, és hogy megbízható forrásból vásároljanak. Várakozásaik szerint ez a tendencia az elkövetkező időszakban is erősödni fog és a felhasználók az olyan megbízható eszközöket keresik majd

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm