29 °C Budapest
Homeless camp in Berlin, next to government district

Kész a terv: így tüntetnék el a hajléktalanokat a magyar utcákról, terekről

2023. május 17. 08:15

A hajléktalanság aránya az egyes országokban változó, de számos tagállamban növekvő tendenciát mutat: de tudjuk, a lakhatási válság, a szegénység, a munkanélküliség és a mentális egészségügyi problémák közrejátszhatnak a kialakulásában. Az elmúlt 10 évben 70 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma az unióban - írja a HelloVidék

A COVID-19 világjárvány és az orosz-ukrajnai háború következményei növelték a szegénységet és a bizonytalanságot Európában, beleértve a hajléktalanságot is. A Régiók Európai Bizottságának Tamperében tartott, kihelyezett ülésén beszéltek a tagok a hajléktalanság problémájának kezelési alternatíváiról.

Megismerték a finn tapasztalatok sikerét, és több támogatást kértek az Európai Uniótól és a nemzeti kormányoktól a hatékony megelőző intézkedések és a lakhatás által vezérelt megoldások kidolgozásához.

Finnország 2010 óta csaknem a felére csökkentette a hajléktalanok számát, amivel az első uniós tagállam lehet, amely elérheti a hajléktalanság felszámolásának kitűzött célját 2027-re. A helyi szakemberek szerint ehhez azonban folytatni kell a társadalmilag fenntartható lakhatási politikát.

A hajléktalanság Magyarországon régóta súlyos problémát jelent, nem csak Budapesten, hanem a nagyobb vidéki városokban is. Az országban mintegy 20-40 ezer hajléktalan ember élhet, akik közül sokan az utcán, parkokban, romos épületekben, aluljárókban vagy hajléktalan szállókon élnek. 

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem