7 °C Budapest
A hunting female Wasp Spider, Argiope bruennichi, on its web.

Ijesztő pók lapul a kertünkben: lehet a darázspók veszélyes ránk nézve? Milyen a darázspók csípése?

2023. május 13. 19:05

Még a tapasztalt kertészeket is kitöri a frász, amikor a konyhakerti növények, virágok gondozása közben ezzel a különös lakóval találkoznak: egy hatalmas, jókora csíkos potrohával és hosszú lábakkal ellátott pók, amiről ordít, hogy jobban teszed, ha messzire elkerülőd. Ez az élőlény a darázspók, a magyar kertek őshonos ragadozója. Na de lehet a darázspók veszélyes a gyerekekre, felnőttekre? Milyen a darázspók csípése?

Cikkünkben az impozáns méretű és megjelenésű darázspókkal kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze: milyen állat a darázspók, mit érdemes tudni a darázspók elterjedése, életmódja, gyakorisága és a darázspók csípés kapcsán. Veszélyes-e a darázspók, van-e esély arra, hogy megcsíp minket, és ha igen, akkor mit tegyünk a darázspók csípése ellen? Darázspók képek: hogy néz ki a darázspók, melyik hazai pókfélékhez hasonlít a leginkább?

Milyen állat a darázspók?

A darázspók (Agriope bruennichi) egy, a keresztespókfélék családjába tartozó, Magyarországon őshonos pókszabású (a pókok nem rovarok!), amivel gyakran találkozhatunk kertészkedés közben. A darázspókot az aránylag nagyobb pókok között tartjuk számon, azonban valójában igen messze lemaradnak a szongáriai cselőpók vagy a mérges dajkapók mögött: a darázspók nőstény egyedei 14-17 mm testhosszal, a darázspók hímek azonban csak 4-5 mm-es mérettel rendelkeznek, azonban erre jönnek még rá hosszú, csíkos lábaik is.

A „darázspók” nevet meghallva mindig a nőstény egyedek jutnak eszünkbe, akiknek harántcsíkolt, fekete-sárga mintás potroha a darazsakét juttatja eszünkbe – a darázspók hímek ezzel szemben sokkal egyszerűbbek, potrohuk világos, alig látszanak a csíkok rajta. A fejtoruk világos, már-már fehér színű, a felszínre simuló szőrzet fedi. Érdekesség, hogy a darázspók képes a színváltásra is: ha valamilyen zsákmányállat a darázspók hálójába repül, a potroh sárga csíkjai kifehérednek, míg a darázspók teljesen feketefehérré nem válik.

A darázspók „pároknál” gyakori a szexuális kannibalizmus: ha a párzás 10 másodpercnél tovább tart, a darázspók nőstény egyedei szinte kivétel nélkül felfalják a hímet. Ha a hím ügyes, és el tud menekülni, a párzás után a nemi szervét a nőstény ivarnyílásában hagyja (így biztosítja, hogy a nőstény darázspók ne tudjon más hímekkel is párosodni). Két párzószervük van, ezért a hímek két nősténnyel párosodhatnak életükben. A megtermékenyített nőstények ősszel petéket raknak, majd ők is elpusztulnak.

Darázspók képek: hogy néz ki a darázspók?

A darázspók képek alapján egyszerűen beazonosítható keresztespókfaj: nehéz más pókfajokkal összetévesztenünk a jellegzetes csíkos potrohát és a darázspók lábait:

Jellegzetes hálójában táplálkozó darázspók (nőstény)
Jellegzetes hálójában táplálkozó darázspók (nőstény)

A darázspók előfordulása, életmódja

A darázspók a napsütötte, füves, nedves élőhelyeket kedveli, gyakran előfordul a magasra nőtt gyepekben, nádasokban, lápokban, de mezőgazdasági területeken és a konyhakertekben is találkozhatunk velük. A darázspók a hálószövő pókok közé tartozik: a megfelelő helyen jellegzetes, X vagy Y mintázatot formázó, cikkcakkos „varrású” vezérfonallal beszőtt halócsapdát állít fel – ez a rész visszaveri a napfényt (az ultraibolya sugarakkal együtt), így gyakorlatilag a darázspók hálója láthatatlanná válik az arra repülő rovarok számára, ahol a darázspók fejjel lefelé függeszkedve várja áldozatait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahogy a darázspók növekedik, egyre nagyobb és erősebb háló szövésére lesz képes, ezzel egyre nagyobb rovarokat tud elfogni. A darázspók zsákmányállatai közé tartoznak az olyan kisebb repülő rovarok, mint például a legyek, poloskák, de a nagyobb repülő bogarak, a méhek, sőt, még a darazsak is fennakadnak benne. A darázspók az elejtett rovart gyorsan körbe fonja hálójával, majd apránként elfogyasztja a mérgétől cseppfolyóssá vált belső részeit.

Veszélyes a darázspók csípés?

A darázspók, ahogy a keresztespókfélékről ez általánosságban elmondható, biológiailag alkalmas a csípésre (hogy néz ki a pókcsípés?), tehát igen, méretéből adódóan a darázspók meg tud minket csípni – azonban ez nem jelenti az, hogy szándékában is állna. A darázspók – és az összes többi hazai pókfaj – nem tartja zsákmányállatának az embert, ragadozó életmódjuk kimondottan talajlakó és repülő rovarok elejtésére rendezkedett be. A darázspók és más pókfajok jobban félnek tőlünk, mint mi tőlük, az embert olyan veszélyforrásként tartják számon, ami elől jobb elmenekülni, mintsem feleslegesen rátámadni.

A darázspók csípés kizárólag akkor fordulhat elő, ha kézbe vesszük, szorongatjuk az állatot (ritkán a bátrabb gyerekek megpróbálkoznak vele, vagy kertészkedés közben megszoríthatjuk), azonban szerencsére a darázspók csípése egyáltalán nem veszélyes, ráadásul a pókok csípése – a hártyásszárnyúak rendjébe tartozó méhekkel, darazsakkal szemben – nem allergizál, így ritkán fordul elő a körülbelül méh- vagy darázscsípés értékű darázspók csípés esetén egy kis égő érzésnél, fájdalomnál, bőrpírnál vagy viszketésnél komolyabb helyi reakció.

Ne bántsuk, ha rátalálunk!

Igaz, hogy a darázspók képek alapján és a való életben is ijesztő jelenség lehet számunkra, azonban azt, hogy a darázspók veszélyes lenne ránk, semmilyen kutatás nem támasztja alá. A darázspók csípése kellemetlen, fájdalmas lehet, azonban ezek az esetek ritkán fordulnak elő, csak akkor, ha a darázspók veszélyben érzi magát. Amennyiben egy ilyen darázspók hálójára akadunk, magát a pókot lehetőleg ne bántsuk (hatalmas étvágyával remek kártevőirtó!), ha nagyon zavar minket az, hogy ott él, inkább kapjuk el egy befőttesüveggel és engedjük el egy mezőn.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem