feeling cold, getting warm, hands touching the heater close up

Szerencséjük volt a magyaroknak: harmadával kevesebb gáz fogyott októberben

2022. november 28. 10:48

Az elmúlt egy hónapban harmadával kevesebb gáz fogyott Magyarországon az elmúlt egy hónapban, mint tavaly ilyenkor. Azonban ennek oka nem a rezsicsökkentés miatti spórolás, hanem az átlagosnál melegebb időjárás – számolt be az RTL Híradó.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a magyarok többsége nehezen tud takarékoskodni a fűtéssel, azonban idén október 15. és november 15. között körülbelül 34 százalékkal fogyott kevesebb gáz, mint tavaly az azonos időszakban. Csakhogy, Holoda Attila, energetikai szakértő szerint ez koránt sem azért van, mert ennyit sikerült spórolnia a lakosságnak a gázon.

„Ez az összességében látható megtakarítás nem lakossági tudatos megtakarításnak, hanem az időjárásnak, illetve más ipari szereplők általi visszafogásnak tekinthető. Ami egyébként hozzáteszem nem is meglepő, hiszen egy hónap alatt nem lehet arra felkészülni, amit 10-15 év alatt elmulasztott a lakosság, illetve nyilván a kormány segítségével nem történtek meg azok az energiahatékonysági lépések, amelyek mindenképpen szükségesek lettek volna – magyarázta a szakértő.

Holoda Attila elmondása szerint arra még várnunk kell, hogy meglátszódjon a gázfogyasztáson a spórolás. Még szükséges néhány hónap ahhoz, hogy megtudjuk mennyire tudták visszafogni az önkormányzati és az állami intézmények a fogyasztásukat, azonban a lakossági adatokban nem valószínű, hogy drasztikus változás fog végbemenni, hiszen az elmúlt 12 év energetikai-korszerűsítési programjai nem érték el a céljukat.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05