12 °C Budapest
Silver house key in a door

Óriási változást jelentettek be: erről minden lakásvásárlónak tudnia kell!

2022. november 24. 19:33

Két évvel, 2024. december 31-ig hosszabbítja meg az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa alkalmazhatóságát a kedden elfogadott őszi adócsomag. A határidő az építési engedély véglegessé válását vagy az építés egyszerű bejelentését érinti, az értékesítésre vonatkozó pedig 2026. december 31-ről 2028 végére módosul. A legfontosabb tudnivalókat Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere foglalta össze.

A lakáspiac fellendítését célzó, új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot először 2016-ban vezették be, és 2019 végéig volt érvényben. Egy 2020. októberi áfatörvény-módosítás aztán visszahozta a kedvezményes lakásáfát, és 2021 januárjától 2022 végéig ismét lehetővé tette annak alkalmazását. Pontosabban 2026 év végéig, amennyiben az építési engedély 2022. december 31-ig véglegessé vált, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022. december 31-én bejelentették. Ez utóbbi 2026-os határidőt egy, a 2022. december 31-i kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály tartalmazza, amely a korábbi tervek szerint 2023. január 1-jén lépett volna hatályba.

A júliusi, szintén 2023. január 1-jén életbe lépő, kedden törvényi szintre emelt rövid kis kormányrendelet azonban toldott most még két évet az új lakások 5 százalékos áfakulcsán. Vagyis a kedvezményes áfakulcsra vonatkozó áfatörvény-módosítás 2023. január 1-jétől 2024. december 31-ig a korábbi feltételeknek megfelelően érvényes, a 2026-ig történő alkalmazás lehetősége pedig 2028 végéig tolódott ki.

Változatlan feltételek

Az új lakások kedvezményes áfakulcsához kapcsolódó feltételek nem változtak: az 5 százalékos kulcs a lakás céljára létesített, illetve az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlanra vonatkozik. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen a garázsra, a műhelyre, továbbá az üzleti célú vagy gazdasági épületekre.

Újnak akkor minősül a lakóingatlan, ha első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént ugyan, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között még nem telt el két év. Az új lakások kedvezményes áfája továbbá csak akkor alkalmazható, amennyiben az összes hasznos alapterület nem haladja meg többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetmétert, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert

– mondta Gyányi Tamás, a WTS Klient senior partnere.

Az új lakások áfájának jövője

Az új lakások 5 százalékos áfájára vonatkozó határidő-hosszabbítás esetén a helyzet kicsit emlékeztet a mezőgazdasági termékekre vonatkozó fordított áfás szabályra

– tette hozzá Gyányi Tamás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez utóbbi ugyanis 2012. július 1-jén lépett hatályba ideiglenesen két évre, azaz az eredeti szándék szerint 2014. június 30-ig, majd a szabály alkalmazhatóságának többszöri meghosszabbításával még a mai napig is érvényben van. Bár a fenti kormányrendelet a szakértő szerint bizonyára kedvezően hat az építőiparra, a szakma és az érintett piacok szereplői jogosan érezhetik most a bizonytalanságot.

Jelen pillanatban igen nehéz megítélni, hogy ez a szabály hasonlóan a mezőgazdasági termékek fordított adózásához velünk marad még egy ideig vagy 2024 végén elbúcsúzhatunk tőle örökre, esetleg a környezetvédelmi és energiatakarékossági igényeket szem előtt tartva átalakul. Érthető módon a jogalkotó szándéka is változhat közép- és hosszútávon a jelenlegi és a közeljövőben várható világgazdasági helyzetet figyelembe véve

– összegezte az adószakértő.

Az építésügyi áfa is változik

Az áfatörvény több ponton tartalmaz egyes építésügyi szabályokra, jogintézményekre való hivatkozást. A kedden elfogadott adócsomag leköveti a használatbavételre vonatkozó építésügyi szabályokban bekövetkezett változásokat az egyértelmű jogalkalmazás érdekében. Szintén az építésügyi szabályozásban bekövetkezett változások indokolják az ingatlanok létesítésére, átalakítására vonatkozó fordított adózási szabályokat érintő módosítást.

Lakást vennél? A Pénzcentrum segít megtalálni a legjobb konstrukciót

A módosítás révén minden olyan, ingatlan létesítésére, átalakítására, rendeltetésének megváltoztatására stb. irányuló építési-szerelési, egyéb szerelési munka a fordított adózás hatálya alá esik, amely hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött (pl. örökségvédelmi engedélyhez vagy bejelentéshez, rendeltetésmódosítási engedélyhez vagy településképi bejelentési eljáráshoz kötött munkák).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm