3 °C Budapest
Silver house key in a door

Óriási változást jelentettek be: erről minden lakásvásárlónak tudnia kell!

2022. november 24. 19:33

Két évvel, 2024. december 31-ig hosszabbítja meg az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa alkalmazhatóságát a kedden elfogadott őszi adócsomag. A határidő az építési engedély véglegessé válását vagy az építés egyszerű bejelentését érinti, az értékesítésre vonatkozó pedig 2026. december 31-ről 2028 végére módosul. A legfontosabb tudnivalókat Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere foglalta össze.

A lakáspiac fellendítését célzó, új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot először 2016-ban vezették be, és 2019 végéig volt érvényben. Egy 2020. októberi áfatörvény-módosítás aztán visszahozta a kedvezményes lakásáfát, és 2021 januárjától 2022 végéig ismét lehetővé tette annak alkalmazását. Pontosabban 2026 év végéig, amennyiben az építési engedély 2022. december 31-ig véglegessé vált, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022. december 31-én bejelentették. Ez utóbbi 2026-os határidőt egy, a 2022. december 31-i kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály tartalmazza, amely a korábbi tervek szerint 2023. január 1-jén lépett volna hatályba.

A júliusi, szintén 2023. január 1-jén életbe lépő, kedden törvényi szintre emelt rövid kis kormányrendelet azonban toldott most még két évet az új lakások 5 százalékos áfakulcsán. Vagyis a kedvezményes áfakulcsra vonatkozó áfatörvény-módosítás 2023. január 1-jétől 2024. december 31-ig a korábbi feltételeknek megfelelően érvényes, a 2026-ig történő alkalmazás lehetősége pedig 2028 végéig tolódott ki.

Változatlan feltételek

Az új lakások kedvezményes áfakulcsához kapcsolódó feltételek nem változtak: az 5 százalékos kulcs a lakás céljára létesített, illetve az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlanra vonatkozik. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen a garázsra, a műhelyre, továbbá az üzleti célú vagy gazdasági épületekre.

Újnak akkor minősül a lakóingatlan, ha első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént ugyan, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között még nem telt el két év. Az új lakások kedvezményes áfája továbbá csak akkor alkalmazható, amennyiben az összes hasznos alapterület nem haladja meg többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetmétert, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert

– mondta Gyányi Tamás, a WTS Klient senior partnere.

Az új lakások áfájának jövője

Az új lakások 5 százalékos áfájára vonatkozó határidő-hosszabbítás esetén a helyzet kicsit emlékeztet a mezőgazdasági termékekre vonatkozó fordított áfás szabályra

– tette hozzá Gyányi Tamás.

Ez utóbbi ugyanis 2012. július 1-jén lépett hatályba ideiglenesen két évre, azaz az eredeti szándék szerint 2014. június 30-ig, majd a szabály alkalmazhatóságának többszöri meghosszabbításával még a mai napig is érvényben van. Bár a fenti kormányrendelet a szakértő szerint bizonyára kedvezően hat az építőiparra, a szakma és az érintett piacok szereplői jogosan érezhetik most a bizonytalanságot.

Jelen pillanatban igen nehéz megítélni, hogy ez a szabály hasonlóan a mezőgazdasági termékek fordított adózásához velünk marad még egy ideig vagy 2024 végén elbúcsúzhatunk tőle örökre, esetleg a környezetvédelmi és energiatakarékossági igényeket szem előtt tartva átalakul. Érthető módon a jogalkotó szándéka is változhat közép- és hosszútávon a jelenlegi és a közeljövőben várható világgazdasági helyzetet figyelembe véve

– összegezte az adószakértő.

Az építésügyi áfa is változik

Az áfatörvény több ponton tartalmaz egyes építésügyi szabályokra, jogintézményekre való hivatkozást. A kedden elfogadott adócsomag leköveti a használatbavételre vonatkozó építésügyi szabályokban bekövetkezett változásokat az egyértelmű jogalkalmazás érdekében. Szintén az építésügyi szabályozásban bekövetkezett változások indokolják az ingatlanok létesítésére, átalakítására vonatkozó fordított adózási szabályokat érintő módosítást.

Lakást vennél? A Pénzcentrum segít megtalálni a legjobb konstrukciót

A módosítás révén minden olyan, ingatlan létesítésére, átalakítására, rendeltetésének megváltoztatására stb. irányuló építési-szerelési, egyéb szerelési munka a fordított adózás hatálya alá esik, amely hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött (pl. örökségvédelmi engedélyhez vagy bejelentéshez, rendeltetésmódosítási engedélyhez vagy településképi bejelentési eljáráshoz kötött munkák).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?