12 °C Budapest
Sydney Theatre Company solar panelled roof

Újabb csavar a napelemszabályokban: ketyeg az óra, ekkor vezetik ki a kedvezményes elszámolást

2022. november 23. 09:01

Kiderült, miképpen tervezik kivezetni a szaldós napelem-elszámolást Magyarországon: a friss rendelet szerint a telepítést, vagy a bővítést követően még 10 évig lehet ebben a számlázási módban maradni. Tehát legkésőbb 2033-ban mindenki új rendszerbe kerül. Ha valaki 2014 előtt telepített, az már 2024-től kikerül a szaldóból.

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek háztartási méretű kiserőművet, azaz jellemzően háztetőre szerelt napelemes rendszert. Amennyiben valaki egy korábban telepített rendszert bővített, akkor a bővítés dátumától indul az időszak – írja a villanyautosok.hu.

A friss MEKH-rendelet értelmében tehát maximum 2033. december 31-ig élvezhetik a szaldós elszámolás előnyeit, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket. Ha valaki 2014 előtt telepített, annak a 2024-es éves elszámolást követően változik a számlázási rendszer. A szaldó helyett életbe lépő elszámolás pontos részletei és az alkalmazandó díjai egyelőre nem ismertek. 

A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni

- áll a rendeletben. A portál szerint ez elvileg azt jelent, hogy a rendszerhasználati díjat nemcsak a hálózatból kivett, hanem az oda betáplált áram után is meg kell majd fizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem