A mixed race couple shopping for a washing machine in an appliance store. Part of a series.

Itt vannak az őrült áremelés újabb áldozatai: nagyot nézhet, aki ezeket keresi a boltban

2022. november 19. 12:58

Elég rosszul jár, aki most akarja korszerűbbre, takarékosabbra cserélni a háztartási gépeit: hozzávetőleg negyedével kerülnek többe a KSH által vizsgált nagy háztartási gépek (hűtő, gáztűzhely, mosógép), mint egy évvel ezelőtt, két év alatt pedig már a 40 százalékot súrolja a drágulás. Ez az áremelkedés nem volt olyan markáns a porszívók esetében, a tévék pedig most olcsóbbak is, mint januárban voltak.

Nincs könnyű helyzetben, aki ma háztartási gépeket szeretne vásárolni Magyarországon: legyen szó akár porszívóról, hűtőről, gáztűzhelyről, jócskán megemelkedtek az árak a műszaki áruházakban egyetlen év alatt. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy miképpen alakult a KSH által vizsgált háztartási eszközök ára az utóbbi 12 hónapban, és az is kiderült, mivel kell szembenéznie annak, aki még a foci vb előtt gyorsan beújítana egy tévét.

A 100-150 literes hűtőszekrény, beépített fagyasztóval nagyjából annyival drágult, mint az októberben mért 21,1 százalékos infláció: manapság átlagosan 86 600 forintot kell érte fizetni a boltokban, egy évvel ezelőtt ugyanez még csak 71 610 forint volt. 2020-hoz képest a hűtő ára több mint 37 százalékkal emelkedett meg.

De az is szívhatja a fogát, aki egy új gáztűzhelyt vásárolna a konyhába, ugyanis mára több mint negyedével többet kell érte fizetni, mint tavaly októberben. Egy éve még 80 ezer forint alatt volt a KSH szerinti átlagár, a múlt hónapban viszont ez 100 ezer forint fölé emelkedett. 2020 októberéhez képeszt a hűtőhöz hasonló mértékben emelkedtek a tűzhelyárak.

A háztartási nagygépek közül még az automata mosógép (6-8 kg kapacitással) árát követi a KSH, ammely szintén több mint 25 százalékot drágult egyetlen év alatt: tavaly októberben még 120 ezer forint alatt volt az átlagára, mára már a 150 ezret közelíti.

A 2020 októberéhez viszonyított áremelkedés a mosógépnél is követi a többi nagygép trendjét, közelíti a 40 százalékot!

Kisméretű cikkek közül a porszívó (650-900W, porzsák nélküli) szerepel a KSH adatbázisában, és mint látható, a porszívó-vásárlók még viszonylag jól jártak, hiszen a termék bőven az infláció alatti mértékben drágult, egy év alatt 11,5 százalékot emelkedett az ára. Sőt, még a hazai pénzromlás berobbanása előtt, 2020 októberében sem kellett érte sokkal többet fizetni, mint manapság: azóta 14,3 százalékkal emelkedett az ára a boltokban.

Ezen a sztárterméken nem fogott az infláció

Mint korábban a Pénzcentrum beszámolt róla: a televíziók ára messze alulmaradt az átlagos inflációtól, sőt a tévék ára hónapok óta csökkenést mutat! Tevaly októberhez képest pedig mindösszesen 6,7 százalékkal nőtt a televíziók ára. 2020 októberéhez képest viszont már a 21 százalékot közelíti a drágulás.

Ezt alátámasztják a lapunknak megszólaló áruházak tapasztalatai is: az eMag például arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők egyértelműen azt tapasztalják, hogy kisebb mértékben drágultak itthon a tévék, mert a gyártók féltik a piacaikat, inkább hajlandók bevállalni az árfolyamveszteséget:

a tavalyi év hasonló időszakához képest elmondható, hogy az eladási átlagár 14 százalékkal  növekedett a tévék terén az eMag-nál.

Nagyon hasonló tendenciákról számolt be a Media Markt is, ahol jelenleg a tv piaci átlagára 160-165 ezer forint, tavaly ilyenkor 150-155 ezer forint volt, tehát valóban elmondhatjuk, hogy a más területeken észlelt hatalmas áremelkedésekhez képest ez mérsékeltnek számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?