Panoramic cityscape of Budapest with landmarks buildings, dramatic sky and river danube, Hungary Capitol

Költözik a kormány és a Szent Korona: gigászi felújítás kezdődik az Országházban

2022. november 3. 09:35

Nagyléptékű felújításon esik át az Országház. A beruházás alatt költözik a kormány és a törvényhozás is, de a Szent Korona és a többi műkincs is új helyre kerül.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a "Budapest V. kerület Kossuth Lajos téri beruházási programot" - derült ki a Magyar Közlönyből. Mindebben benne van az Országház belső rekonstrukciója és modernizációja.

Az indoklás szerint a kormány kiköltözésével lehetőség nyílik a több mint 120 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül használt épület átfogó belső rekonstrukciójára és annak elavult rendszereinek cseréjére. Első ütemben egy beruházási tervet készítenek, amelynek tartalmaznia kell a felújítandó rendszereket és létesítményeket, épületszerkezeteket, és az épület gazdaságos, megújuló energiaforrások használatát is magában foglaló fejlesztési lehetőségeket.

A beruházás megvalósulása idején szükség lesz a törvényhozás ideiglenes költözésére és szükség esetén átmeneti elhelyezésére, és a Szent Koronát is el kell vinni az épületből - lehetőség szerint olyan módon, hogy továbbra is bárki számára látogatható legyen. A korona mellett a többi műkincs kiköltöztetését is tervezik, köztük Munkácsy Mihály „Honfoglalás” című festményét is új helyre kell vinni.

A felújítás előkészítéséért Lázár János építési és beruházási minisztert jelölték ki, a beruházás előkészítője és megvalósítója a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. lesz, amely a tervezés elkészítésére 2023. május 31-ig kapott időt. A kormány arra hívta fel a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon 457,5 millió forint biztosításáról a finanszírozásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53