A sunny living room with many cardboard boxes, filled with possessions. In the foreground sits a box with a black dog peering out. Window and boxes provide a space for copy.

Bármelyik magyar otthonban lapulhat ilyen kacat: nem is hinnéd, milyen értékes lehet valójában

2022. október 30. 12:03

A hullámkarton nem véletlenül az egyik legnépszerűbb csomagolóanyag: sokoldalúan felhasználható, könnyű, mégis erős, így rendkívül költséghatékony megoldás, ha biztonságosan kell szállítani valamit. Éppen ezért szinte mindenki otthonában akad néhány újrahasznosításra váró doboz vagy tekercs, amiből a legkreatívabb elmék egészen elképesztő dolgokat is képesek alkotni. Az alábbi ötletes megoldások mind a hullámkarton kivételes adottságait használják ki.

Műalkotások hullámkartonból

Sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően a hullámkarton nem egyszer mozgatta már meg a művészek fantáziáját is. Nem véletlen, hiszen a jól formálható, könnyen kezelhető, mégis erős anyag számtalan utat nyit meg a szárnyaló képzelet előtt. Egy japán művész, Monami Ohno például fantasztikus lények életszerű másolatát készíti el kartonból: műhelyében óriások, robotok és néha mindennapi használati tárgyak hullámkarton másai sorakoznak. Egy másik hullámkarton-szobrász, James Lake óriási emberszobrokat készít az újrahasznosított papírból. A ma már sikeres művész egy interjúban elmondta: eredetileg azért kezdett hullámkartonnal dolgozni, mert nem igazán volt nyersanyag, amihez hozzáférhetett volna, a helyi szupermarket dobozai viszont jó – és nem utolsósorban ingyenes – alapanyagnak bizonyultak, derült ki a Rondo közleményéből.

Hullámkarton hangszerek

Zongora és gitár papírból? Ez sem lehetetlen! Ezek a hullámkarton játékok természetesen nem fognak úgy szólni, mint a valódi hangszerek, az elkészítésük viszont leköti a gyerekek figyelmét egy esős délutánon, és még zajolgatni is lehet velük. Így bármelyik kisiskolás valódi rocksztár szerepébe képzelheti magát a segítségükkel.

Átmeneti otthonok

Shigeru Ban építész éppúgy ismert az innovatív anyaghasználatáról, mint a tervezéshez való egyedi és érzékeny hozzáállásáról. Az építész hullámkarton felhasználásával tervezett krízisházakat és központokat olyan katasztrófa sújtotta helyekre, ahol kulcsfontosságú volt, hogy az emberek feje fölé minél előbb olcsó, mégis megbízható tető kerüljön. Ban papír házai többek között Indiában, Japánban és Ruandában is adtak már könnyen felhúzható, és ugyanilyen gyorsan elbontható és lebomló házakat a rászorulóknak.

Egyedi bútorok

A Chairigami egyedi igényekre szabható, laposra hajtható, papírkönnyű, mégis elképesztően erős bútorokat készít ügyfeleinek – hullámkartonból. A cég születéséről az alapító elmondta: „Miközben az Adaptive Design Associationnel, egy fogyatékos gyermekek számára egyedi berendezéseket tervező nonprofit szervezettel dolgoztam, felfedeztem, hogy a hullámkarton mennyi lehetőséget adhat a közösségeknek arra, hogy prototípusokat készítsenek és akadálymentesebb világot építsenek az arra rászorulók számára. Inspirált, hogy a karton mennyire jól kezelhető és erős, és létrehoztam egy síkba pakolható, moduláris bútorrendszert a főiskolai barátaim számára, akik állandóan költöztek.” Nem sokkal később meg is nyílt az első Chairigami bolt, de a praktikus és strapabíró bútorok mellett nem egy tervező van, aki valódi dizájner darabokat is készít hullámkartonból: a Farftech különleges hullámkarton széke például csaknem fél millió forintot kóstál.

„A hullámkartont nem csupán csomagolásra lehet nagyszerűen használni, de az otthonunkba kerülve még új életre is kelhet a könnyű, jól formálható, mégis erős alapanyag. Ha pedig végképp lejárt az ideje, a tiszta hullámkarton mehet a szelektív hulladékgyűjtőbe vagy a komposztba, hiszen a 100%-ban lebomló anyaggal így hulladék sem keletkezik. Mindig örömmel tölt el, mikor olyan kreatív megoldásokat látok, amelyek megmutatják a hullámkarton ezer arcát” – mondta Miklós Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nincs még vége a kérdéseknek: töltsd ki a Pénzcentrum kérdőívét!

Vannak olyan kérdések, amelyekre a Népszámlálási Kérdőív egyáltalán nem tért ki, pedig ugyanúgy (vagy talán még jobban is?) érdekelhetné a lakosságot. Mi például a legtöbb magyar kedvenc színe? Hányas a lábmérete átlagosan a nőknek? Milyen zenét hallgatnak a legtöbben Békés-megyében? A városiak cicásak és a falusiak kutyásak inkább, vagy fordítva? Hogy isszák a teájukat a fiatalok és az idősek? Melyik a kedvenc évszakunk, ünnepünk? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keresi most a választ a Pénzcentrum felmérése.

A kérdőívet elsősorban azért készítettük, hogy aki már kitöltötte a Népszámlálás kérdőívét, de még lenne kedve töltögetni, itt megtehesse. A kitöltés természetesen névtelenül, anonim módon zajlik és nincsen kapcsolatban a Népszámlálás kérdéseire adott válaszokkal. Fontos! A kérdéssor szándékosan komolytalan, célja pusztán a szórakoztatás. A válaszokból készült elemzések a Pénzcentrumon lesznek olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18