View over a suburban area with big blocks of flats

Rárepülhetnek az ilyen lakásokra most a befektetők: ebben bíznak a horrorinfláció és energiaválság tükrében

2022. október 24. 19:32

Nyugat-Európában a bérlakások évek óta vonzó alternatívát kínálnak az intézményi ingatlanbefektetőknek, és Közép-Európában is láthatóan elmozdul ebbe az irányba a piac. A CMS nemzetközi ügyvédi iroda és a CBRE közösen publikált jelentésében a szektor növekedési lehetőségeit járják körül öt közép-európai főváros elemzésével. 2022 első felében 130 millió eurót tett ki a befektetési forgalom, az erősödéséhez hozzájárul az egyre több bérlakásfejlesztés a régióban, egyúttal a jogszabályok előnyöket biztosítanak a PRS-befektetőknek projektjeik fejlesztésére.

A közép- és kelet-európai országok gazdasági növekedése és évtizednyi laza gazdaságpolitika a lakásárak robbanásszerű növekedéséhez vezetett. Az egyre kevésbé megfizethető lakhatás miatt folyamatosan növekszik a bérlakások népszerűsége, és ez a tendencia várhatóan folytatódik, mivel a lakásfejlesztők a bérbeadásra épített lakásokat egyre vonzóbb alternatívának tekintik a jelzáloghitelek drágulása miatt szűkülő vásárlási kedv miatt.

"Ahogy a világ kilábal a világjárványból, a lakhatás új módjainak lehetünk tanúi" - mondta Lukas Hejduk, a CMS közép- és kelet-európai ingatlanszakmai csoportjának vezetője. "Az ingatlanbefektetések átalakulóban vannak, mivel az ágazat a fogyasztók új elvárásainak igyekszik megfelelni. A megfizethetőségi problémák és a népességnövekedés arra kényszeríti a közép-kelet-európai piacot, hogy alkalmazkodjon, és lassan, de folyamatosan kövesse a nyugat-európai mintát a lakószektor szerkezetét illetően."

A kedvező jogi környezetszintén döntő tényező, amely az intézményi bérlakásfejlesztést (PRS) a közép-kelet-európai régióban ösztönzi. Bár a PRS-projekteket érintő jogszabályok még mindig fejlődési fázisban vannak, általában rugalmasak és megfelelnek az eszközosztály a dinamikus követelményeinek. Az elmúlt években a PRS-projekteket érintő speciális befektetőbarát szabályozást vezettek be, amely kedvező feltételeket teremtett az új ágazat növekedéséhez.

A CBRE jelentése szerint Európában 2021-ben 109 milliárd eurós, rekordösszegű lakásberuházási forgalmat regisztráltak, és bár a közép-európai piac (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Románia) nem büszkélkedhet hasonló számokkal, 2022 első félévében, éves összehasonlításban tapasztalt 36 százalékos volumennövekedés egyértelműen a PRS növekvő tendenciáját mutatja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Az emelkedő kamatlábak, a magas építési költségek, az energia és az infláció fényében a lakásbérleti eszközök továbbra is biztonságos alternatívát jelentenek a befektetők számára minden piacon, főként az alacsony kínálat, valamint a magas egyéni és intézményi kereslet miatt, amelyet a demográfiai migráció is támogat” - fejtette ki Joanna Mroczek, a CBRE közép-kelet európai kutatási és stratégiai tanácsadásért felelős részlegének vezetője. „Közép-Európában a fogyasztói szokások változását is megfigyelhetjük a mobilitás és az ingatlanok tulajdonlásával vagy bérlésével kapcsolatos hozzáállás tekintetében. Régiónk követi a nyugati városok trendjeit, de még számos lehetőség van a fejlődésre, így a költségtervezés átmeneti nehézségei ellenére is számos olyan tranzakciót figyelhetünk meg, amelyek lezárása a projektek biztosításának és a magas minőségű eszközök átadásának bevált módjaival történik.”

A jelentés szerint az ESG ugyanolyan fontos szempont a magánbérleti szektorban, mint más ingatlanágazatokban. A lakásépítők által elfogadott ESG-stratégiák közé tartozik az új létesítmények kivitelezése során a karbonlábnyom konkrét csökkentése, a teljesítmény nemzetközi szabványok szerinti mérése, a "zárt körfolyamatú" gazdaság elveinek megvalósítása, valamint a beruházások optimalizálási lehetőségeinek elemzése a kibocsátás és az erőforrásigény szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05