6 °C Budapest
Detail of newly refurbished colorful block of flats.

Elképesztő, ami megint a budapesti lakásárakkal történik: itt már 1 millió alatt nincs négyzetméterár

2022. október 6. 18:02

Budapesten csupán három kerületben nem lépte át az átlagos négyzetméterár az egymilliós határt az új építésű ingatlanok piacán, a projektek kínálati átlagára azonban már másfél millió forint, ami egy év alatt 30 százalékos emelkedést jelent.

Az Otthon Centrum legújabb elemzésében azt közölte: a szeptemberi felmérés időpontjában Budapesten 341 új lakásberuházás volt folyamatban, ezekben 28,8 ezer lakás épült. A projektek száma 15,6 százalékkal, a lakások száma pedig 3,6 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A cég elemzési vezetője hozzátette, hogy a lakásállomány 36,9 százaléka, azaz 10,6 ezer lakás tervezett, ami 8,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a hirdetett lakások száma 17,8 százalékra csökkent, ami így már csak 5,1 ezer hirdetett lakást jelent. Bár ez a szám jelentősen alacsonyabb a korábbi évekhez képest, azonban az előző negyedévnél így is 2 százalékkal magasabb.

Az idei harmadik negyedévben 33 új projekt és nagyjából 2000 lakás jelent meg online felületen. Ezek a számok az egy évvel ezelőtti értékekhez képest kicsivel magasabbak, akkor 29 projektben 1800 lakás kivitelezése kezdődött el.Az elemzési vezető elmondta, tovább nőtt a fővárosban hirdetett projektek kínálati átlagára, jelenleg 1 501 000 Ft/m2, ami jelentős, 30,4 százalékos árnövekedést jelent a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Mindazonáltal a városrészek között is jelentős különbség van, miután 911ezer és 2565ezer forint között váltakozik kerületenként az átlagos kínálati négyzetméterár. A legdrágább projekt négyzetméterára már 3,9 millió forintra nőtt

– ismertette Soóki-Tóth Gábor. A legdrágább kerületek sorrendje a kínálati négyzetméterárak tekintetében kismértékben változott: az első helyen holtverseny alakult ki a II. és XII. kerület között, amelyek átlagos kínálati négyzetméterára 2,56 millió forint. A dobogó harmadik fokán végzett az I. kerület, 2,32 millió forinttal. A 4. és 5. helyen az V. és a VI. kerületben már 2 millió forint alatti átlagos négyzetméterárak voltak (1,96 és 1,84 millió forint). Figyelemre méltó, hogy a fővárosban az új építésű projektekben csupán három kerületben nem haladta meg az átlagos négyzetméterár az egymilliós határt, a sorrend: XXIII. kerület 911 ezer, XX. kerület 927 ezer és XVIII. kerület 956 ezer forint.

A legdrágább kerületekben jellemzően kevesebb lakás épül, csakúgy, mint az olcsóbb, külső pesti kerületekben. A legtöbb kerületben a fajlagos átlagár 1,5 millió forint körül alakul, de Budán a III. és XI. kerület kicsit drágább, míg a XXII. kerület valamivel olcsóbb

– hangsúlyozta az elemzési vezető, aki a piaci trendről szólva kifejtette: a meghirdetett lakások számának csökkenése együtt járt az árak emelkedésével, miközben a tervezett projektek száma változatlan maradt. Ez azt mutatja, hogy a beruházók elkezdik ugyan az engedélyeztetési eljárást, de a hirdetéssel kivárnak, míg a vásárlók viszont sietnek a vásárlással. A jelenség több ok együttes hatásával – a romló hitelezési feltételekkel, az energiaválsággal és a szomszédban dúló háború szülte bizonytalansággal egyaránt magyaráztató. 

 
A legtöbb projekt és lakás a XIII. kerületben épül, amely évek óta stabilan tartja magát az első helyen. Angyalföld -a maga 68 projektjével és 8,7 ezer, épülő és tervezett lakásával -kiemelkedik a kerületek közül, de a városrészen belül korábban már előfordultak ennél magasabb számok is. Angyalföld legnagyobb kihívója a budai oldalon eddig a XI. kerület volt, ám a projektek számában a III. kerületet most ismét a második lett, 44-gyel. A Duna budai oldalán lakásszám terén azonban a XI. kerület a listavezető 5600 lakással, ezt egyetlen kerület sem tudta megközelíteni.A legkevesebb lakás továbbra is az I. és V. kerületben épül, melyekhez újabban csatlakozott a XX. és XXII. kerület, ahol szintén száz alatti az épülő lakások száma. Projektszám tekintetében azonban az V. kerületi két projekt a legkevesebb a kerületek sorában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?