10 °C Budapest
Technicians fitting solar photo voltaic panels to a house roof in Ambleside, Cumbria, UK.

Életveszélyes lehet a rosszul telepített napelem: már több helyen is kigyulladtak a készülékek

2022. szeptember 22. 20:31

Csak az idén eddig 22 esetben hívták ki a tűzoltókat napelemmel felszerelt ingatlanhoz. Szinte kivétel nélkül a kivitelezési hibák okozták ezeket a tűzeseteket, amelyek jellemzően a telepítést követő fél-egy évben jelentkeznek. Noha idén augusztusban több, feltehetően napelemes rendszer okozta tűzről számolt be a sajtó, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint Magyarországon az évi több tízezer telepítéshez képest elenyésző számban, átlagosan 20-40 esetben riasztják a tűzoltókat olyan tűzesethez, amelyben napelem is érintett. Érdemes azonban komolyan venni a rendszer telepítését, gyakorlott kivitelező szakembert és olyan technológiát választani, amely képes előre jelezni a lehetséges elektromos zárlatot.

Idén augusztusban több, feltehetően meghibásodott napelemes rendszer okozta tűzesetről is beszámolt a média: Gyálon és Vásárosbécen családi házakhoz kellett riasztani a tűzoltókat, míg Debrecenben egy bevásárlóközpontnál kapott lángra a napelemrendszerhez tartozó kapcsolószekrény. A hírekből ismert esetek ellenére a napelemek okozta tüzek szerencsére elenyészőek Magyarországon, az évi sok tízezer telepített napelemes rendszerre 20-40 eset jut az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint. 2022-ben eddig 22 alkalommal riasztották a tűzoltókat olyan tüzekhez, amelyeknél napelemrendszer is érintett volt. Jó tudni, hogy a Főigazgatóság tájékoztatása szerint gyakoribb, amikor a tüzet nem a napelem okozza, hanem az épületben a napelemrendszertől függetlenül keletkezett tűz terjed át a tetőre is.

Mivel tűzesetből egy is sok, mindenképpen érdemes a rendszer telepítésekor körültekintően eljárni, mert van megoldás a kockázat minimalizálására.

A fő ok a hanyag kivitelezés

A tetőre szerelt napelemes rendszerekben elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot. A rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő vagy sérült szigetelőanyagok és hibás vezetékek is okozhatják.

Az így kialakult zárlat miatt folyamatosan melegszik a rendszer, akár ezer fokos hőmérsékletet is elérhet, ami képes begyújtani a környezetben lévő anyagokat, például a szerelés után ottmaradt faforgácsot. Tűzvédelmi előírásként minden napelemes rendszerbe önműködő tűzvédelmi kapcsolót kell beépíteni, önmagában azonban ez még nem jelent százszázalékos biztonságot

– hangsúlyozta Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes üzletágának megoldásmenedzsere.

Kutatások igazolják, hogy a napelemmel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, hanem a forrásuk többnyire kivitelezési, szerelési hiba. A hibák pedig viszonylag gyorsan kiütköznek, a tüzek rendszerint a telepítést követő fél-egy évben történnek.

Napelemet telepítenél, de szűkös a keret? Nézz körül a személyi kölcsönök között!

A szakértő szerint a legtöbbet azzal tehetnek a fogyasztók a napelemes tűzesetek elkerüléséért, ha minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készített erőművet vásárolnak, valamint megbízható, tapasztalt kivitelezőt kérnek meg a rendszer telepítésére.

A telepítés minősége azért is különösen fontos, mert utólag, kívülről gyakran még egy szakértő sem tudja megállapítani, hogy mennyire igényesen, a biztonságot szem előtt tartva szerelték fel a napelemeket

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Szabó Róbert, hozzátéve: a kivitelezőt akár utólag is meg lehet kérni, hogy mozgassa meg a kábeleket, nem csúsznak-e ki a helyükről, és ellenőrizze a csatlakozókat, hogy kellően feszesek-e.

Szoftveres megoldás is segít megelőzni a tüzeket

A napelemes tűzesetek kivédésében szintén kulcsfontosságú lehet a folyamatos diagnosztika, amelyre már van szoftveres megoldás is. A technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket hatékonyan azonosítani, a Huawei szakemberei azonban olyan megoldást fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes azonosítani az ívjellemzőket.

Az AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter) intelligens ívérzékelő ma már minden Huawei inverter gyári tartozéka. A technológia probléma esetén azonnal értesítést küld a telepítőnek. Ha a rendszer 24 órán belül ötnél kevesebbszer észlel hibát, akkor az inverter automatikusan törli a hibariasztást. Ha azonban ötnél több alkalommal jelentkezik a hiba egy napon belül, akkor a rendszer automatikusan leáll, ezzel védve a felhasználót egy tűzeset kialakulásától

 – magyarázta a szakértő.

Az akkumulátort is biztosítani kell

Potenciális kockázatot jelenthetnek még az egyre népszerűbb, nagy kapacitású akkumulátorok is, amelyek nagy mennyiségű energiát képesek kis helyen eltárolni. Ezek telepítését ugyanolyan komolyan kell venni, mint a napelemes rendszerét, rossz kivitelezés esetén ugyanis szintén okozhatnak tűzesetet. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a napelemes rendszerek karbantartásáról sem, évente érdemes egy szakemberrel ellenőriztetni a csatlakozókat, megvizsgáltatni a kábeleket, és portalanítani az invertert, hogy megfelelő legyen a hűtése. Veszélyforrás lehet például, ha a tűzeseti leválasztóba befészkel egy állat, az ilyen problémákat pedig csak a rendszeres ellenőrzéssel lehet kiküszöbölni.

A megelőzés azért is lényeges, mert a napelemes rendszerek jelentősen megnehezítik a tűz oltását, olyannyira, hogy külön képzés is szükséges a tűzoltóknak a napelemes tüzek megfékezéséhez

 – tette hozzá a Huawei szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem