12 °C Budapest
Technicians fitting solar photo voltaic panels to a house roof in Ambleside, Cumbria, UK.

Életveszélyes lehet a rosszul telepített napelem: már több helyen is kigyulladtak a készülékek

2022. szeptember 22. 20:31

Csak az idén eddig 22 esetben hívták ki a tűzoltókat napelemmel felszerelt ingatlanhoz. Szinte kivétel nélkül a kivitelezési hibák okozták ezeket a tűzeseteket, amelyek jellemzően a telepítést követő fél-egy évben jelentkeznek. Noha idén augusztusban több, feltehetően napelemes rendszer okozta tűzről számolt be a sajtó, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint Magyarországon az évi több tízezer telepítéshez képest elenyésző számban, átlagosan 20-40 esetben riasztják a tűzoltókat olyan tűzesethez, amelyben napelem is érintett. Érdemes azonban komolyan venni a rendszer telepítését, gyakorlott kivitelező szakembert és olyan technológiát választani, amely képes előre jelezni a lehetséges elektromos zárlatot.

Idén augusztusban több, feltehetően meghibásodott napelemes rendszer okozta tűzesetről is beszámolt a média: Gyálon és Vásárosbécen családi házakhoz kellett riasztani a tűzoltókat, míg Debrecenben egy bevásárlóközpontnál kapott lángra a napelemrendszerhez tartozó kapcsolószekrény. A hírekből ismert esetek ellenére a napelemek okozta tüzek szerencsére elenyészőek Magyarországon, az évi sok tízezer telepített napelemes rendszerre 20-40 eset jut az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint. 2022-ben eddig 22 alkalommal riasztották a tűzoltókat olyan tüzekhez, amelyeknél napelemrendszer is érintett volt. Jó tudni, hogy a Főigazgatóság tájékoztatása szerint gyakoribb, amikor a tüzet nem a napelem okozza, hanem az épületben a napelemrendszertől függetlenül keletkezett tűz terjed át a tetőre is.

Mivel tűzesetből egy is sok, mindenképpen érdemes a rendszer telepítésekor körültekintően eljárni, mert van megoldás a kockázat minimalizálására.

A fő ok a hanyag kivitelezés

A tetőre szerelt napelemes rendszerekben elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot. A rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő vagy sérült szigetelőanyagok és hibás vezetékek is okozhatják.

Az így kialakult zárlat miatt folyamatosan melegszik a rendszer, akár ezer fokos hőmérsékletet is elérhet, ami képes begyújtani a környezetben lévő anyagokat, például a szerelés után ottmaradt faforgácsot. Tűzvédelmi előírásként minden napelemes rendszerbe önműködő tűzvédelmi kapcsolót kell beépíteni, önmagában azonban ez még nem jelent százszázalékos biztonságot

– hangsúlyozta Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes üzletágának megoldásmenedzsere.

Kutatások igazolják, hogy a napelemmel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, hanem a forrásuk többnyire kivitelezési, szerelési hiba. A hibák pedig viszonylag gyorsan kiütköznek, a tüzek rendszerint a telepítést követő fél-egy évben történnek.

Napelemet telepítenél, de szűkös a keret? Nézz körül a személyi kölcsönök között!

A szakértő szerint a legtöbbet azzal tehetnek a fogyasztók a napelemes tűzesetek elkerüléséért, ha minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készített erőművet vásárolnak, valamint megbízható, tapasztalt kivitelezőt kérnek meg a rendszer telepítésére.

A telepítés minősége azért is különösen fontos, mert utólag, kívülről gyakran még egy szakértő sem tudja megállapítani, hogy mennyire igényesen, a biztonságot szem előtt tartva szerelték fel a napelemeket

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta Szabó Róbert, hozzátéve: a kivitelezőt akár utólag is meg lehet kérni, hogy mozgassa meg a kábeleket, nem csúsznak-e ki a helyükről, és ellenőrizze a csatlakozókat, hogy kellően feszesek-e.

Szoftveres megoldás is segít megelőzni a tüzeket

A napelemes tűzesetek kivédésében szintén kulcsfontosságú lehet a folyamatos diagnosztika, amelyre már van szoftveres megoldás is. A technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket hatékonyan azonosítani, a Huawei szakemberei azonban olyan megoldást fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes azonosítani az ívjellemzőket.

Az AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter) intelligens ívérzékelő ma már minden Huawei inverter gyári tartozéka. A technológia probléma esetén azonnal értesítést küld a telepítőnek. Ha a rendszer 24 órán belül ötnél kevesebbszer észlel hibát, akkor az inverter automatikusan törli a hibariasztást. Ha azonban ötnél több alkalommal jelentkezik a hiba egy napon belül, akkor a rendszer automatikusan leáll, ezzel védve a felhasználót egy tűzeset kialakulásától

 – magyarázta a szakértő.

Az akkumulátort is biztosítani kell

Potenciális kockázatot jelenthetnek még az egyre népszerűbb, nagy kapacitású akkumulátorok is, amelyek nagy mennyiségű energiát képesek kis helyen eltárolni. Ezek telepítését ugyanolyan komolyan kell venni, mint a napelemes rendszerét, rossz kivitelezés esetén ugyanis szintén okozhatnak tűzesetet. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a napelemes rendszerek karbantartásáról sem, évente érdemes egy szakemberrel ellenőriztetni a csatlakozókat, megvizsgáltatni a kábeleket, és portalanítani az invertert, hogy megfelelő legyen a hűtése. Veszélyforrás lehet például, ha a tűzeseti leválasztóba befészkel egy állat, az ilyen problémákat pedig csak a rendszeres ellenőrzéssel lehet kiküszöbölni.

A megelőzés azért is lényeges, mert a napelemes rendszerek jelentősen megnehezítik a tűz oltását, olyannyira, hogy külön képzés is szükséges a tűzoltóknak a napelemes tüzek megfékezéséhez

 – tette hozzá a Huawei szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?