An upset senior woman reading through a letter

Rezsiemelés: így számlázzák majd a téli túlfogyasztást, nem kell pánikolni

2022. július 21. 15:45

Megjelent a kormányrendelet az egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról, így tudjuk, ki mennyit fog fizetni az átlagfogyasztás felett. De a téli és a nyárii gázfogyasztás nagy mértékben különbözik, így lehet, hogy valaki nyáron simán belefér a limitbe, télen viszon bőven maga mögött hagyja azt. Ám a  hatóság erre az esetre is felkészült, egy új kedvezmény alkalmazásával.

Július 21-én, csütörtökön megjelent a kormányrendelet az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról. E szerint augusztustól az átlagfogyasztás felett 1 kWh villamosenergiáért 36 forint helyett 70,1 forintot kell fizetnünk augusztustól, 1 köbméter gázért 102 forint helyett 747 forintot.

Azt tudjuk, hogy a gáz esetében az átlagfogyasztás havi limitje 144 köbméter, az évesé 1728, míg a villany esetén havi 210 kWh, 2523kWh/év. Ám a tényleges lakossági fogyasztás természetesen ingadozik, hiszen nyáron nem kell fűteni, egy hideg téli hónapban pedig éjjel-nappal, és a kivilágított órák száma, a légkondi használata is hónapról hónapra változik.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy „a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson (diktálás) vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”. A Portfolio megfejtése szerint ez annyit jelent, hogy az éves fogyasztást havi jellemző fogyasztásra bontják le.

MEKH-rendelet foglalkozik "az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák" ügyével is. Ebben az esetben az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni. Vagyis ha valaki nem éves elszámolásban van, vagy nem átalányelszámolás útján rendezi a számla összegét (ők a havi tényleges fogyasztás alapján havonta fizetők például), akkor lép a képbe egy új kedvezmény. Értelmezésünk alapján nem kéne a magas havi fogyasztás után magasabb árat fizetni,

A jelleggörbe-kedvezmény ugyanis megoldást szolgáltathat a téli magasabb fogyasztás kezelésére is és ebből kifolyólag a gyakorlatban szinte mindegy, hogy éves átalányban vagy havi tényleges fogyasztás alapján számolunk el a szolgáltatónkkal. Így a táblázat segítségével ki lehet számolni, hogy 1-1 hónapban mennyi az a korrigált gázmennyiség-limit, ameddig a rezsicsökkentett gázárak alkalmazhatóak egyes fogyasztási helyek esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez
13. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez

Például januárban a lakosság az éves fogyasztásának a 19,4281 százalékát használja fel, míg júliusban a 0,8046 százalékát. Grafikonon ábrázolva egy így néz ki

Jól látszik, hogy a téli hónapokban a gázfogyasztás a csúcson van, és ahogy megyünk ki a hideg hónapokból, ez a szám folyamatosan csökken, a nyári hónapokban szinte nulla.

Ennyi gázt használhatunk kedvezményes áron

Ebben a táblázatban pedig azt számoltuk ki, hogy egy hipotetikus átlagfogyasztó, aki évente éppen 1728 köbméter gázt fogyaszt, annak hogy néz ki a havi limitje: azaz a szolgáltató szerint így oszlik el a havi gázhasználata. Míg januárban 335 köbmétert, addig júliusban csak 13,9 köbmétert fogyaszt. Ha ezeket a számokat nem lépted át tavaly, akkor nem lesz magasabb a gázszámlád idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?