18 °C Budapest
Flying, Summer, Sunset, village, drone view

Folytatódhat a pestiek rohama ezekben a vidéki falvakban: itt vesznek a legtöbben családi házat

2022. június 8. 10:15

Vészesen közeleg több, kedvelt családtámogatási forma határideje, azonban ezek hosszabbítását hivatalosan még nem jelentette be az új kormány. Ígéreteket már tettek a hosszabbításra, azonban jelen állás szerint a falusi csok támogatás és a mellé felvehető kedvezményes hitel 2022. június 30-ig, a babaváró támogatás igénylése már csak 2022. december 31-ig adható be. Közeleg az otthonfelújítási támogatás és kölcsön, a kedvezményes lakásáfa és lakásáfa-visszaigénylés év végi igénylési határideje is. Utóbbiakkal kapcsolatban még nincsenek jó híreink, azonban a falusi csok határidejének hosszabbítására megvan a remény.

Az eredetileg idén június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja a kormány, értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint jövőre minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 3200 milliárd forintot fordít a kormány a családtámogatásokra a következő évi költségvetés szerint, vagyis felthetően megmaradnak a családtámogatási rendszer eddigi elemei - bár ezt a hivatalos határidő-hosszabbításig nem jelenthetjük ki. Az biztos, hogy a falusi csok is igen népszerű a támogatások között, egyes településekre, falvakba tömegével költöztek a magyarok az elmúlt években - bár ezt is hozzá kell tenni, hogy sok települést a falusi csok sem mentett meg az elnéptelenedéstől.

December 31-éig meghosszabbította a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének határidejét a kormány - jelentette be hivatalosan is Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A politikus ezt a csok sikerével, illetve azzal indokolta, hogy sok kistelepülésen még mindig csökken a népességszám.

Gyopáros Alpár emlékeztetett a falusi csok azokra a kistelepülésekre terjed ki, amelyek népessége az elmúlt évtizedekben jellemzően csökkent vagy stagnált. A kormánybiztos a falusi csok eredményei között említette, hogy a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát 2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben. Arra is rámutatott, hogy ez alatt a körülbelül két év alatt a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban megállt a népességfogyás, sőt döntő többségükben emelkedést tapasztaltak. Gyopáros Alpár kiemelte, a következő hetekben a falusi csokra vonatkozó további tartalmi és technikai módosításokat javasolnak majd a kormánynak.

Bevált a falusi csok?

A falusi csok 2020 decembere óta 2679 településen igényelhető, a teljes településlista a vonatkozó kormányrendeletben található. A támogatási formát 2019 nyarán vezették be azzal a céllal, hogy lassítsák, megállítsák, vagy akár vissza is fordítsák a falvak elnéptelenedését, azóta a településlista bővült. A településlistát eredetileg úgy állították össze, hogy arra olyan ötezer lélekszám alatti helységek kerültek, amelyeknek a népessége 2003-2018 között csökkent, valamint amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. A falusi csokot használt lakás, tanya, birtokközpont vásárlására és ezzel egyidejűleg korszerűsítésére és/vagy bővítésére lehetett, és lehet még jelenleg is igényelni bizonyos kistelepüléseken. 

Ahogy azt lapunk korábban közölte, egyes kistelepüléseken valóban fellendült a beköltözés, ahol igényelhető a falusi csok, más - a listában szereplő - helyeken viszont ugyanúgy folytatódott az elnéptelenedés. A még 2486 falvat tartalmazó településlistában szereplők közül 1407 helyen csökkent a népességszám. Az átlagos csökkenés 2,68 százalékos volt, a legkisebb Farkaslyukban (0,05%, 1945-ről 1944 főre), a legnagyobb Lasztonyán (25,64 %, 78-ról 58 főre). A csökkenési lista mediánja 2,03%.Bővebben arról, mely településeken nem tudta megállítani még a falusi csok sem a lakosságszám drasztikus csökkenését, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az sem mindegy, a csok-ot melyik banknál igényled: hasonlítsd össze az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Sok helyen nőtt a lakosságszám

A lakosságszám összevetésből az is kiderült, hogy a 2486-ból 1012 településen nőtt a népesség ebben a két évben. Az átlagos növekedés 3,52% volt, a legnagyobb Iborfián történt (75%, bár 8-ról mindössze 14 főre), a legkisebb Hajmáskéren (0,03%, 3088-ról 3089 főre). A növekedési lista mediánja 1,96%.

Hogyha arányaiban vizsgáljuk, hány százalékkal laknak most többen az egyes helyeken, akkor Iborfia, Pányok, és Tornabarakony az utóbbi két év nagy nyertese. Az is megfigyelhető, hogy a top20-as listában mindössze három 200 fő feletti lakosú település található, tehát az olyan törpefalvakban nőtt arányaiban legjobban a lakosság, ahol egyébként is igen kevesen élnek. Iborfián például a nagy növekedést a statisztikában mindössze 6 fő beköltözése eredményezte. A listából 12 helyen 20 főnél kevesebb volt a növekedés, ez arányaiban mégis jelentős.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még az 1000 fő alatti települések is kisfalvaknak számítanak, az alatt viszont aprófalvakról (500-201 fő), törpefalvakról (200 fő alatt) beszélünk. Úgy tűnik, az ilyentörpefalvak mutatták a legnagyobb növekedést. 2021. január 1-jén 285 ezer fő élt 500 főnél kisebb lakosságszámú településen, 1000 fő alatti településeken pedig több mint 770 ezren, a teljes lakosság 7,8 százaléka.

Azt is megnéztük, hány fővel laknak többen az egyes helyeken, ahol igényelhető a falusi csok. Így már jóval nagyobb lakosságszámú települések kerültek a toplistába, ahol a változás %-ban nagyrészt 3 és 7 százalék között mozog. Ez azt jelenti, hogy 2 év alatt nagyjából 100-200 fővel élnek többen az adott helyen:

A vizsgált két éves időszak legnagyobb nyertesei Hegyeshalom, Tóalmás és Mikepércs. Hegyeshalom valószínűleg a határközelisége miatt lehet vonzó, Tóalmás - bár szigorúan véve nem tartozik Budapest agglomerációjához, onnan 1-1,5 órányi autóútra található. Mikepércs pedig Debrecenhez esik közel, falusias környezete vonzó lehet az ingázóknak. Ebből a listából már hiányoznak a kis-, apró-, és törpefalvak, vagyis az 1000 fő alatti települések. Viszont a 20-ból 7 település is Pest megyében található. Feltehetően az infrastruktúra, a munkalehetőségek közelsége éppen olyan fontos szempont lehetett sokak számára, mikor ezekre a helyekre költöztek az elmúlt években, mint a kellemes környezet.

Nem feltétlen a falusi csok vonzza a városiakat az egyes falvakban

Az elmúlt 5 évben, 2016-2021 között jócskán akadtak olyan települések Magyarországon, amiknek kiugróan megszaladt a lakossága. Tudunk olyan községekről, ahol több mint 100 százalékos volt a növekedés ez idő alatt. A számokból kiolvashatjuk azt is, hogy a budapesti tömegek vélhetően melyik agglomerációs, pest megyei településre vándorolnak a legszívesebben. Nem feltétlenül azok a települések a legvonzóbbak, ahol a falusi csok elérhető - ebből arra következtethetünk, hogy vannak más szempontok is, mint a támogatás. Az elmúlt 5 évben legnagyobb népszerűségnek örvendő településekről részletesen ebben a cikkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?