0 °C Budapest
View on old flats in Szekesfehervar, Hungary on a sunny day.

Itt az élhető, megfizethető magyar városok listája: a magas ingatlanár semmire sem garancia?

2021. december 4. 13:01

Magyarországon a legélhetőbb települések listájának élén Budapest áll számos jellemző, mint az oktatási, az egészségügyi és a kulturális jellemzők, valamint a vásárlási lehetőségek alapján is. Előkelő helyeket szereztek még Veszprém, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg és Szombathely is. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, hogy mely településeken hogy alakulnak az ingatlanárak: nem feltétlenül azokban a városokban kerül a legtöbbe lakást, házat vásárolni, ahol az elemzés szerint a legjobb élni.

Megjelent a Takarék Index, amelyben azt vizsgálták, hogy az ország egyes járásai milyen feltételeket biztosítanak az ott lakónak, melyek nyújtják a legtöbb és legmagasabb szintű szolgáltatást. Az oktatási, az egészségügyi, a kulturális szempontokat, a munkaerőpiaci lehetőségeket, a bűnözési statisztikát, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét vették figyelembe. Ebben az elemzők a megyeszékhelyeket is összehasonlították az élhetőségi pontszámaik alapján.

Az élhetőség indexben a főváros áll az élen, Veszprém, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg és Szombathely előtt. A különböző részmutatók közül az oktatás terén Győr áll az első helyen, Veszprém és Szombathely előtt. A fővárost még Eger és Székesfehérvár is megelőzi. A kulturális mutató Budapesten a legmagasabb, jelentősen elszakadva a többi nagyvárostól. A második Zalaegerszeg, a harmadik Szolnok. A legmagasabb egészségügyi mutatóval Miskolc rendelkezik, Pécs és Szekszárd előtt. Zalaegerszegen a legkedvezőbb a bűnözési helyzet a megyeszékhelyek között, Debrecen és Békéscsaba előtt, Budapest az utolsó. A vásárlási lehetőségek a fővárosban a legjobbak, amit jelentősen lemaradva követ Győr, Pécs, Tatabánya és Szombathely. Budapest a munkaerőpiaci feltételeket vizsgálva szintén az élen áll, Győrt és Székesfehérvárt megelőzve, míg a leginkább megfizethető megyeszékhely Salgótarján, Békéscsaba és Miskolc előtt. 

A Pénzcentrum azt vizsgálta, hogy a legélhetőbb megyeszékhelytől a legkevésbé élhetőig hogyan alakulnak az ingatlanárak. Ehhez a KSH adatsorát vettük alapul, amelyet az Eltinga biztosított számunkra. Kiderült: nem feltétlenül azokon a településeket a legmagasabbak az ingatlanárak, amelyek a legjobb helyet szerezték az élhetőségi rangsorban. A főváros mind élhetőségben, mind ingatlanárakban vezeti a listát, vidéken azonban már adódnak nagy különbségek.

Budapest 100 ponttal áll az élhetőségi rangsor élén, míg az őt követő Veszprém mindőssze 76,1 pontot ért el. Az ingatlanárak tekintetében is hasonlóan nagy a szakadék a főváros és a megyeszékhelyek között: amíg Budapesten 675 ezer forint az ingatlanok átlagos négyzetméterára, addig a második helyen álló Debrecenben 469 ezer forint. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ezek a négyzetméterárak kis mintából jöttek ki, és 2021 első félévének árait tükrözik.

Ha a már pontosabb 2020-as évi átlagárakat nézzük, a legdrágább megyeszékhelyek Veszprém (431 204 Ft/m2), Székesfehérvár (429 364 Ft/m2), Győr (423 071 Ft/m2), Debrecen (421 194 Ft/m2) és Kecskemét (389 380  Ft/m2). Ehhez képest az élhetőségi rangsorban bár Veszprém és Székesfehérvár dobogós és Győr a negyedik helyen áll, Debrecen csak a 12. és Kecskemét az utolsó.

Ugyanígy a Takarék Index szerint legkevésbé élhető települések nem feltétlenül a legolcsóbbak: bár  Szolnok (274 965 Ft/m2), Salgótarján (142 993 Ft/m2), és Békéscsaba (234 077 Ft/m2), a sereghajtók között van, Nyíregyházán (322 234 Ft/m2) és Kecskeméten (389 380 Ft/m2) viszonylag magasak az árak, ha ahhoz viszonyítjuk, mennyire "élhetelen" városok az elemzők szerint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha megnézzük az élhetőség szempontjából középmezőnyhöz tartozó városokat, Pécstől (66,7 pont) Szegedig (62 pont) viszonylag kicsi a differencia, ingatlanárakban viszont kiugró különbségek is adódnak. Debrecenben az átlagos ingatlanár 421 ezer forint/négyzetméter volt, míg Miskolcon 243 ezer forint/m2 pedig az élhetőségi rangsorban egy pont sem választja el őket! De már egy Eger (335 ezer Ft/m2) és Kaposvár (268 ezer Ft/m2) közti különbség is már több millió forintot jelent egy 50 négyzetméteres ingatlan esetében is.

Természetesen nem csak az befolyásolja, hogy ki melyik részére költözik az országnak, hogy hol milyenek az ingatlanárak, illetve mennyire élhető az adott város. Rengeteg tényező befolyásolja ezt a munkahelytől kezdve a közlekedésen át egészsen a családi okokig. Az is egyénenként változhat, kinek mennyire élhető egy adott település. Mindenesetre megéri megfontolni, hogy mennyit is ér egy város "élhetősége" számunkra, ha lakásvásárlásról van szó.

Itt a Pénzcentrum Nagy Boldogságtesztje

Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?