13 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary cimlapi

Mire számíthatnak a bérlők, lakásvásárlók: bezuhannak az árak a járvány 4. hulláma miatt?

2021. november 5. 12:01

Magyarországot is elérte a koronavírus járvány negyedik hulláma, amely ismét vizsgálódásra ösztönzi a gazdasági élet szereplőit. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a második és a harmadik hullámhoz hasonlóan a piaci árak tendenciáján ez sem fog jelentősen változtatni.

Ahogy azt a szakértők korábban jósolták, az ősszel együtt megérkezett egy, már sajnálatosan ismerős helyzet is: Magyarországot is elérte a koronavírus járvány negyedik hulláma. A napi esetszámok folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak, így újabb korlátozások kerültek és kerülnek bevezetésre, kormányzati intézkedéssel, illetve regionálisan is. Számos területen lesz változás érzékelhető, de vajon milyen mértékben befolyásolja az újabb hullám a jelenlegi belvárosi ingatlanpiac mozgását? A terület specialistája folyamatosan elemzi a helyzetet, amely nem rózsás, de nem is látszik nagyobb hanyatlás a közeljövőben.

„A belvárosi ingatlanpiac szempontjából a korábbi hullámok során a legkeményebb intézkedés igazából a külföldiek Magyarországra történő beutazásának leállítása, korlátozása volt. Ez azért volt nagy érvágás, mivel több jelentős mértékű, tradicionálisan megjelenő és aktív vevőcsoport ezáltal el is maradt” - kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, majd hozzátette:

Bizonyos szempontból azt mondhatjuk, hogy az első járványhullámtól kezdve olyan szakaszba lépett a belvárosi ingatlanpiac, ami teljesen szokatlan, hiszen az  1990-es évek óta nem tapasztaltunk hasonlót. Szinte csak belföldi kereslettel dolgozunk, egyértelműen ez dominált a hazai ingatlanpiac szinte összes szegmensében.

Ahogy sokan, természetesen az ingatlanszakma is azt reméli, hogy a közeljövőben megszületik az a megnyugtató megoldás a járványkezelésére, amely a vakcina-gyógyszer kutatásoknak, oltási kampányoknak köszönhetően segít majd a két évvel ezelőtti megszokott kerékvágásba terelni az életet. Azt remélik, hogy az lesz az a pillanat, ami szinte azonnal, pozitív módon fogja befolyásolni az ingatlanpiacot és ismét nagy számban, aktívan megjelenhetnek a külföldi befektetői csoportok.

„Kifejezetten a belvárosi ingatlanpiaci szegmensre fókuszálva azt tudom kijelenteni, hogy jelenleg nem látjuk a komolyabb hanyatlás, piaci csökkenés további esélyét” - folytatja a szakértő. - „Pillanatnyilag amúgy is stagnál a piac, és olyan működésben van, amely tudomásul vette és veszi mind a mai napig a vírus jelenlétét. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ahogyan az emberek, úgy az ingatlanpiac is szépen lassan megtanult együtt élni a járvánnyal.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a most érkező járványhullám nem jelent nagy változást a belvárosi piacra vonatkozóan. Azok a szereplők, akik eddig aktívak voltak és piacra léptek, továbbra is jelen vannak.

„Eddig az összes hullámnál az volt megfigyelhető és ennél is azt prognosztizáljuk, hogy a piaci tendenciák maradni fognak, egyedül a tranzakciószámok fognak visszaesni egy rövid időszakra, de itt csupán néhány hétre számítunk, mivel az új hullámmal, új intézkedésekkel minden egyes piaci szereplőnek meg kell tanulnia együtt élni, és ezekhez alkalmazkodva üzleti döntéseket hozni.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem