0 °C Budapest
Modern complex of apartment buildings, Wilanow districk in Warsaw, Poland cimlapi

Szívhatja a fogát, aki lakást venne: beütött a kétmilliós négyzetméterár Budapesten

2021. november 4. 15:33

Az első háromnegyed évben 12 642 ezer új lakóingatlant adtak át Magyarországon, ez 1,7 százalékos csökkenést jelent, de továbbra is erős teljesítményt tükröz. A lakásépítési kedv pedig jelentősen nőtt. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 30 százalékkal nőtt. A 2021-ben eddig megépült lakások száma alig kevesebb mint az előző évben évtizedes rekordot jelentő lakásépítési volumen, így idén akár 20-25 ezer új lakást is átadhatnak. A növekedést a saját célra épített családi házak és eladásra épített lakóingatlanok is segítették. Az eladásra kínált lakóingatlanok száma október végén 38 százalékkal 8200 fölé nőtt a tavaly októberhez képest. A kínálatbővüléssel párhuzamosan az eladó új lakások iránt érdeklődők száma pedig 65 százalékkal emelkedett. Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára november elején 953 ezer forint volt, a megyeszékhelyeken pedig 630 ezer forintot tett ki az átlagár.

Ahogy arra idei év elmúlt hónapjaiban látható tendenciák alapján számítani lehetett lendületes növekedés várható az új lakóingatlanok piacán. Bár az átadott lakások száma minimálisan csökkent, az építési kedv kiugró - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely ismerteti a kínálat és a kereslet ide alakulását, valamint az országra november elején jellemző átlagos négyzetméterárakat is.

Az első háromnegyed év során összesen 12 642 új lakóingatlant adtak át a hivatalos KSH-adatok alapján. Bár ez minimális, 1,7 százalékos csökkenést jelent éves szinten, továbbra is erős teljesítmény tükröz. A lakásépítési kedv megugrott, az idén januártól szeptember végéig több mint 22 ezer lakás építése kapott zöld utat, ez 2020 azonos időszakához képest 30 százalékos bővülésnek felel meg. Az ingatlan.com várakozásai szerint pedig az idén akár 25 ezer új lakás átadása várható.

Jó teljesítmény, de még jobb várható

A jó teljesítményre számítani lehetett mind a lakásátadások, mind a lakásépítési kedvet nézve. Többek között az kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a járvány miatt felfüggesztett építkezések befejezése és a pandémiához köthető bizonytalanság enyhülése miatt. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a 2020-as évek első felében éves szinten elérhetjük 30-35 ezres átadott lakásszámot

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Az újlakás-átadásoknál látható növekedésben szerepet kaptak a saját célra épített családi házak, valamint az értékesítési célra épült lakások is.

Az új lakások piacának fejlődését a kínálat jelentős bővülése. Az idén október végéig több mint 8200 eladásra kínált új lakóingatlan került a piacra az ingatlan.com adatai szerint. Ez pedig éves összevetésben 38 százalékos bővülést jelent. A kínálatbővülésnek köszönhetően a kereslet is felfutott, az új lakások iránt érdeklődők száma éves szinten közel 65 százalékkal nőtt.

Feljebb mentek az árak

A kínálatban elérhető új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára növekedett, részben a fokozódó kereslet mellett az év elejét jellemző építőanyag-drágulásnak, valamint a lakás- és társasházépítésre alkalmas telkek számának csökkenésének köszönhetően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára november elején 953 ezer forint volt, ami 8 százalékos áremelkedést az egy évvel korábbihoz képest.

A fővárosban nagyon jelentős eltérések láthatóak, a budai XII. kerületben az átlagár már a 2 millió forintos szintet súrolja, de több városrészben - a XX., XXI. és XXIII. kerületben - alig több mint 700 ezer forintért kínálták eladásra az új lakások négyzetméterét

- fogalmazott Balogh László.

A megyeszékhelyeken az átlagár 15 százalékkal 630 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, ez az ingatlan.com szakembere szerint azt mutatja, hogy a fővároson kívüli piacon nagyon jelentősen erősödött a kereslet. A legdrágább megyeszékhelyek közé tartozik Veszprém, Debrecen, Szeged és Székesfehérvár, ezekben a városokban 666-725 ezer forint az átlagos ár, ami 11-48 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?