24 °C Budapest
Photovoltaic skilled worker wiring solar panels on the roof cimlapi

Fű alatt nyúltak bele a lakossági napelempályázatba: fontos pontokon változtattak

2021. november 3. 19:02

Anélkül, hogy erről külön hírt kiadtak volna, a napokban kétszer is fontos pontokon módosították a 2,9-11,3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást ígérő lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési EU-pályázat szabályrendszerét. A katás és kivás vállalkozók például nagyon figyeljenek, mert most már az ő céges jövedelmük is beleszámít az egy főre jutó jövedelembe, ha egyúttal tulajdonosok is a fejlesztendő ingatlanban.

Módosították a lakossági napelemes pályázat kiírását – vette észre a Portfolio. A családi házakat és kisebb társasházakat tisztább energiához és hatékonyabb fűtéshez segítő pályázat kiírásában három dolgot változtattak meg.

Elsőként kiegészítették azt a részt, amely a jogosultságot megalapozó jövedelem számításáról szól, ide bekerült, hogy a kisadózó vállalkozók (a kivások és katások) jövedelmét is számításba kell venni. A pályázathoz az adott ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosainak összes jövedelmét kell figyelembe venni, elosztva a benne élő tulajdonosokkal, a kapott egy főre eső 2020-as érték így nem haladhatja meg a bruttó 4,85 millió forintot. Ez a magasabb jövedelemmel rendelkező vállalkozók esetében akár a jogosultságtól való elesést is jelentheti, az alacsonyabb jövedelműeknél viszont kedvezőbb helyzetet eredményezhet.

A második módosítás a tulajdonosok tulajdonszerzésére vonatkozik, és lehetővé teszi, hogy azokat is számba vegyék a fenti jövedelemhatár kiszámításánál, akik már augusztus 31. után lettek tulajdonosok öröklés vagy vásárlás, de semmiképpen nem ajándékozás útján. Utóbbi esetén az augusztus 3 előtti állapotot kell figyelembe venni, vagyis kizárják, hogy valaki úgy kerüljön a jövedelemhatár alá, hogy ajándékozással teremt új, jövedelemmel nem rendelkező (pl. gyermek) tulajdonosokat, akik között jobban eloszlik a jövedelem.

A harmadik változás a pályázatok beadási időpontjának módosítása: reggel nyolc helyett délután 5-től nyílik a pályázati felület, minden pályázati szakaszban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jövedelemhatár alá egy házaspár tulajdonos esetén fejenként körülbelül havi bruttó 400 ezer forintos keresetnél már be lehet kerülni (több, nem kereső tulajdonosnál értelemszerűen ennél magasabb keresetűek is labdába rúghatnak). A jelentkezők közül pluszpontokat kapnak a több gyereket nevelők és azok, akik fejlesztendő térségekben élnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?