2 °C Budapest
Modernist housing building in Vilnius, Lithuania

Mi folyik a pesti lakáspiacon? Már a panelokat is elérte a horrordrágulás

2021. október 15. 19:28

Az egy évvel ezelőttihez képest átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a fővárosban a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házak értéke pedig majdnem 11 százalékkal nőtt, derült ki egy friss kutatásból.

A tavalyi, pandémiával kapcsolatos korlátozó intézkedéssekkel és jelentős piaci visszaeséssel terhelt év után talpra állt az ingatlanpiac, amit a kereslet növekedésével párhuzamosan az árak emelkedése is mutat. Az Otthon Centrum szakértőinek mérése szerint Budapesten a társasházi lakások átlagos négyzetméterára 762 ezer forintra nőtt, ami 3,5 százalékkal magasabb, mint 2020-ban.

Az öt százalék alatti átlagár-növekedés egyúttal azt jelenti, hogy idén nem minden kerületben emelkedett a téglalakások négyzetméterára a tavalyi év azonos időszakához képest: jellemzően a drágább kerületekben csökkentek, míg az olcsóbbakban nőttek az árak

– árnyalta növekedés számait Soóki-Tóth Gábor. A cég elemzési vezetője elmondta, a legnagyobb mértékű visszaesést az V. kerület mutatta átlag 9 százalékkal, melyet a XIII. kerület 7 százalékos árcsökkenése követett.

Az Észak-budai és Belvárosi kerületek többségében stagnáltak az árak. A legnagyobb mértékben, átlagosan 15 százalékkal Budán a XI. és XII. és Pesten a XVII., XVIII. kerületekben drágultak a lakások, de a VIII. kerület 9 százalékos, és a XIV. kerület 7 százalékos drágulása is említést érdemel.

A V. kerületben mért átlagosan 956 ezer forintos fajlagos ár a legmagasabb a kerületek között, ám előnye jelentősen csökkent az utóbbi években mérthez képest.

Ezt az értéket most a XII. kerület közelítette meg leginkább (930 ezer Ft/m2), de az I. és II. kerület (900 ezer Ft/m²) is közel van a belvárosi értékhez. A pesti oldalon a XIII. kerület az ötödik legdrágább budapesti városrész (880 ezer Ft/m²). Buda többi kerületében valamivel alacsonyabb volt az átlagos ár (750-850 ezer Ft/m²), míg Belváros többi kerületében leheletnyivel szerényebb összeget kértek az eladók (630-815 ezer Ft/m²). A legolcsóbbnak a VIII. kerület bizonyult, míg a legdrágább a VI. kerület volt.

Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, a külső pesti kerületek átlagos négyzetméterárában jelentős különbség mutatkozik. Az élén továbbra is a XIV. és XVI. kerület áll átlag 685 ezer forintos fajlagos árral, melyhez a XVII.
és XVIII. kerület zárkózik leginkább 635 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A legolcsóbb Dél-pesti kerületek azonban nem érik el a fél millió forintot: a XXIII. kerületben átlag 432 ezer forintot, a XXI. kerületben 485 ezer forintot, és a XX. kerületben 499 ezer forintot mért az Otthon Centrum az idei év első kilenc hónapjának társasházakra szűkített eladási statisztikái alapján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek megfelelően a legtöbb kerületben emelkedtek az árak a tavalyihoz képest. Ez alól a VIII. és X. kerület jelent kivételt, ahol 2-5 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak. A többi kerületben 5-15 százalékkal nőttek a fajlagos árak.

A legdrágább kerületnek a XI. kerület bizonyult átlag 700 ezer forintos négyzetméterárral, melyet a XIII. kerület 650 ezer és III. és IX. kerület 620 ezer forintos fajlagos átlagára követett. A többi kerület között nincs nagy különbség, 475-575 ezer forint között váltakozott a négyzetméterár átlaga. A legkedvezőbb fajlagos ár a Dél-pesti XX. és XXI. kerületet jellemzi, míg legdrágábbnak a VIII. és XIV. kerület bizonyult.

A használt családi házak átlagos négyzetméterára 529 ezer forint volt a fővárosban, ami 10,9 százalékos növekedésnek felel meg 2020-hoz képest. A három használt szegmens közül itt volt a legnagyobb mértékű az átlagár-növekedés.

„A házak esetében azonban szükséges hangsúlyozni, hogy nagyon heterogén a lakásállomány, így az összetétel hatás megnehezíti az összehasonlítást” – emelte ki Soóki-Tóth Gábor. A kerületek többségében kétszámjegyű növekedés volt megfigyelhető, mely alól kivételt jelent a XVIII. és XXIII. kerület, ahol nem volt változás, illetve néhány százalékkal még csökkentek is a négyzetméterárak.

A legdrágább a hagyományokhoz híven Buda hegyvidéki családi házas övezete lett, kiváltképp a II. és XII. kerület, ahol a fajlagos ár 800 ezer forint felett alakult, míg a III. és XI. kerületben átlag 650-700 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. A pesti oldalon Zugló 608 ezer forinttal a legdrágább, míg a többi külső pesti kerület átlagos négyzetméterára 500 ezer forint körül alakult. Ennél olcsóbban csak a három Dél-pesti kerületben lehetett vásárolni: a XX., XXI., és XXIII. kerületben az átlagos négyzetméterár mindössze 300-400 ezer forint volt az első kilenc hónap összegzése alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem