Cukrovar Modrany, Prague 12, Czech Republic - February 3 2020: Newly built apartment complex for families with park area

6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál! (x)

PR
2021. július 30. 19:03

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttek össze néhányat a Bankmonitor szakértői a teljesség igénye nélkül.

1. Jó áron vásárolj!

Ezt persze nagyon könnyű mondani, ám ha az ember beleszeret egy lakásba (mert “milyen csodás kilátás van az erkélyről”, “mindig ilyen fürdőszobáról álmodtam” stb.), akkor hajlamos akár irracionális döntéseket is hozni. Persze ez így van rendjén, ha nem kifejezetten befektetési céllal vásárlunk, akkor fontos, hogy szeressünk az adott ingatlanban élni.

Van azonban a túlárazott lakás megvásárlásának néhány fontos buktatója, amivel mindenképpen tisztában kell lenned:

  • Ha csok-ot is igényelsz, akkor a vételár és a banki értékbecslés összege között nem lehet 20%-ot meghaladó eltérés. Ha mégis belefutsz egy ilyenbe, akkor nem kapod meg a csok támogatást, ráadásul ezzel a szuperolcsó (max. 3% kamatú) csok hiteltől is elesel. Ilyenkor próbálkozhatsz még más bankokkal is, hátha náluk többre értékelik az ingatanodat, ám ha nagyon nagy a különbség, akkor erre kicsi az esély.
  • Lehet, hogy nem igényelsz csok-ot, ám a vásárláshoz szükséged van lakáshitelre. Ilyenkor a vételár maximum 80%-át hitelezheti meg a bank, míg legalább 20% önerőt neked kell biztosítanod. Előfordulhat azonban, hogy a bank kevesebbre értékeli az ingatlant, mint amennyit a szerződés szerint adnál érte, emiatt a kapható hitel összege (max. a becsült érték 80%-a) is kevesebb lesz, így persze több saját forrásra lesz szükséged. Ha ezt nem tudod előteremteni, akkor szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy elbukod a kifizetett foglalót, ami rendszerint a vételár 10%-a.

Hogy mit tehetsz azért, hogy ne sétálj bele ebbe a kellemetlen csapdába? Először is ellenőrizd az online hirdetési oldalakon, hogy milyen irányáron kínálják mások a hasonló paraméterű ingatlanjaikat, és ehhez képest határozd meg, mennyit vagy hajlandó fizetni.

Ha az ingatan nagyon különleges, például minőségében nagyon kitűnik a környező épületek közül (ilyen lehet például egy új építésű, minőségi anyagokból és korszerű technológiával épült ház) egy kis falucskában, akkor készülj fel arra, hogy a banki értékbecslő esetleg olyan forgalmi értéket állapít majd meg, ami éppen csak az anyagköltséget fedezné. Ez azért lehetséges, mert a bank ilyenkor biztosra megy, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ha az épületet ne adj isten értékesíteni kellene, akkor lesz vevő, aki a “luxus felárat” megadja majd érte.

Ez persze nem azt jelenti, hogy számodra nem érhet többet az ingatlan, de ezzel az adottsággal mindenképpen tisztában kell lenned. Ha biztosra mennél, akkor foglalózás előtt kérhetsz előzetes értékbecslést a kiválasztott banktól, így pontosan tudhatod, hogy ebből a szempontból mire számíthatsz.

2. Alkudj, alkudj és alkudj!

Előfordulhat, hogy a kiszemelt ingatlan pofátlanul drága a környék hasonló lakásaihoz képest, ám akkor sem feltétlenül kell lemondani róla. Érdemes lehet ezt elmondani a tulajdonosnak, majd adni egy szerinted korrekt ajánlatot a számára. Fontos, hogy mindezt tárgyilagosan, nyugodtan, nem pocskondiázva az otthonát, és persze csak módjával bírálva az “árazási politikáját”. Ha a tulajdonos valóban eladná az ingatlant, illetve az így felajánlott összeg elég a céljai megvalósításához, akkor van rá esély, hogy lesz üzlet. Ha nem, akkor legalább elmondhatod, hogy a magad részéről mindent megtettél.

Azonban egy korrektül árazott ingatlannál is lehet fogni néhány százezer vagy akár millió forintot, ugyanis a legtöbb hirdetésben szereplő összeg irányár. Ha az “árcédulán” például 10,5 millió, 41,2 millió vagy 51 millió forintot látsz, szinte biztos, hogy le tudsz még csípni belőle, mert eleve ezzel a céllal határozták meg az összeget. Ennek ellenére hasznos, ha igyekszel az árcsökkentési kísérletet alátámasztani, így a bejárás során végig jegyzetelj, írj fel minden hiányosságot, megjavítandó vagy felújítandó dolgot. Egy régi kazán, egy cserére érett nyílászáró, a meglévő, ám nem működő klíma tipikusan olyan árcsökkentő tényezők lehetnek, amelyekre bátran hivatkozhatsz. Fontos azonban, hogy légy tényszerű és semmiképpen ne szidd az ingatlant, hiszen az eladó érzelmileg kötődhet hozzá, így a pocskondiázással esetleg éppen az ellenkező hatást éred el.

3. Ha csok-ot szeretnél, feleljen meg az ingatlan a feltételeknek

Sokakban él az az elképzelés, hogy majd romos, akár lakhatatlan házat vásárolnak meg részben csok támogatásból, amit azután akár családi összefogásból tesznek lakhatóvá. Igen ám, de a csok egyik fontos feltétele, hogy maga az ingatlan lakható állapotú legyen, ehhez pedig meg kell felelnie néhány alapvető feltételnek. Lennie kell benne például egy 12 nm-t meghaladó alapterületű szobának, egy főzőhelyiségnek, fürdőnek és WC-nek, egyedi fűtésnek, közműves villamosenergia-szolgáltatásnak, közműves ivóvíznek vagy vízvételi lehetőségnek és valamilyen legális szennyvízelvezetésnek.

Azonban nincs ekkor sem minden veszve, ugyanis az úgynevezett preferált településeken ilyen célra tökéletesen megfelelhet az úgynevezett falusi csok. A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Fontos, hogy a falusi csok összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni. A „normál” csok-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen.

Ha csok-ot szeretnétek, akkor a megvásárolni kívánt ingatlan minimális alapterületére is oda kell figyelnetek, ugyanis ez a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függően változhat, de még az sem mindegy, hogy lakást vagy családi házat vásároltok. Lakásnál például 40 nm, 50 nm illetve 60 nm a minimális alapterület attól függően, hogy 1, 2 vagy 3 gyermekre igényelnétek a támogatást, míg újonnan épült háznál 70 nm, 80 nm illetve 90 nm az alsó mérethatár.

4. Milliókat spórolhatsz a jó hitelen

Sokaknak lakáshitelre is szüksége van a vásárláshoz, ami az ingatlanok árát elnézve érthető is. Az sem segíti a készpénzes vevőket, hogy a rendszeres megtakarítások hozama az elmúlt években nem volt képes lépés tartani az ingatlanok drágulásával, így aki havonta tett félre lakáscélra, az egyre csak távolodott attól, hogy a vételár összejöjjön.

A számotokra elérhető legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásában segíthet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora, ami forintra pontosan kiszámolja nektek, hogy milyen havi törlesztőre számíthattok az egyes bankoknál:

Ha hitelt veszel fel, akkor havi szinten több tízezer forint múlhat azon, hogy sikerül-e megtalálnod a számodra elérhető legkedvezőbb hitelt. Például egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú (ez most a legnépszerűbb) lakáshitelért havonta 117 ezer és 137 ezer Ft-ot egyaránt fizethetsz, ami két évtized alatt 4,8 millió forint különbséget jelent a legolcsóbb és a legdrágább bank esetében. Az persze, hogy te magad milyen feltételekkel kaphatsz lakáshitelt számos dologtól függ (pl. a jövedelmed típusától és nagyságától, az ingatlan helyétől és értékétől, az általad vállalt feltételektől), de a lehetőségeid felmérésében segíthet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora, ami 14 hazai bank ajánlatait versenyezteti meg a számodra.

5. Használj ki minden támogatási lehetőséget!

Ember legyen a talpán, aki képes kiigazodni a jelenleg elérhető támogatások rengetegében, amelyek ráadásul nem azonos kör számára érhetőek el, illetve nem is mindig kombinálhatók egymással.

  • Csok támogatás: használt és új építésű ingatlan vásárlására vagy építésre igényelhető, meglévő, illetve vállalt gyermekek esetén.
  • Csok hitel: 10-15 millió Ft szuperolcsó (max. 3% kamatú) hitelhez juthatnak azok, akik a lakáscéljukhoz csok támogatást igényelnek.
  • Babaváró hitel: a gyermekvállalást tervező fiatal házasok igényelhetik az akár 10 millió Ft összegű szabad célú (vagyis bármire költhető) Babaváró hitelt, ami az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, amennyiben ezen idő alatt gyermek születik, akkor pedig végig az is marad. A második gyermek megszületésekor ezen felül elengedik a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadik baba érkezésével megszűnik az adósság.
  • Illetékmentesség: az új építésű ingatlant csok-kal vásárlók számára elengedik a visszterhes vagyonszerzési illetéket, ami alapesetben a vételár 4%-a szokott lenni.
  • Áfavisszatérítés: az új építésű lakások 5%-os áfáját visszaigényelhetik azok, akik csok-kal vásárolnak.
  • Otthonfelújítási támogatás: bár nem kapcsolódik közvetlenül a vásárláshoz, ezzel is számolni kell. A lakásukat vagy házukat felújító, gyermeket nevelők optimális esetben a munkálatok költségeinek felét, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetnek a Magyar Államkincstártól.
  • Támogatott otthonfelújítási hitel: mivel az otthonfelújítási támogatást utólag fizeti ki az állam, nem élhetnek a lehetőséggel azok, akik ezt nem tudják előre megfinanszírozni. Ők igényelhetik a max. 3%-os kamatú támogatott kölcsönt, a támogatási összeg pedig automatikusan csökkenti majd a fennálló tartozást.

Az alábbi kalkulátorral azt ellenőrizhetik, hogy a megadott paraméterek alapján ti milyen otthonteremtési támogatásokra vagytok jogosultak:

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53