30 °C Budapest
Architecture exterior inside of the building in Budapest

Friss elemzés a budapesti albérletárakról: 130 ezer forint alatt esélytelen bármit is kivenni

2021. július 16. 16:02

A Belvárosban és a megyei régiós központokban érezhetően, minimum tíz százalékkal csökkentek az albérletárak, ám Budapest egyéb részeire és a kisebb vidéki városokra ennek pont az ellenkezője igaz, ott emelkedtek a költségek: az egy friss tanulmány szerint a fővárosban átlagosan 100 ezer forintért lehet bérelni egy egyszobás lakást, ugyanez vidéken kijön 70 ezerből.

Vegyes képet mutatnak idén az albérletárak: a tavalyi első félévhez képest a téglalakások bérleti díja a Belvárosban 10 százalékkal, a régió központokban 14 százalékkal csökkent, ugyanakkor Budapest többi részén 4 százalékkal, a kisebb megyei jogú városokban pedig több mint 10 százalékkal emelkedtek - derült ki az Otthon Centrum friss tanulmányából.

A féléves adatok alapján Budapesten az egyszobás lakások átlagára 100 ezer forint körül alakult városrésztől függetlenül. A bérleti díjakban számottevő különbség a két-, háromszobás lakások esetében tapasztalható a városrészek között. A kétszobás lakások bérleti díja a Belvárosban a legmagasabb, itt átlagosan 168 500 forintért lehetett bérelni egy ekkora ingatlant, míg Budán 147 500 forint volt a bérleti díj középértéke. A kétszobás lakásokat a legkedvezőbben a külső pesti kerületekben lehetett kivenni, átlagosan 131 ezer forintot kértek ezekért. A háromszobás lakások bérleti díja viszont Budán megközelítette a 210 ezer forintot, ami magasabb, mint a Belváros 178 ezer forintos átlagára, míg a külső pesti kerületekben 153 ezer forint körül alakult egy háromszobás lakás havi bérlése.

A megyei jogú városokat ennél alacsonyabb díjak jellemezték. Az egyszobás lakások bérleti díja a régió központokban kicsivel 70 ezer forint felett, a kisebb megyei jogú városokban kicsivel ez alatt alakult, míg a kétszobás lakásokért átlag 105 ezer forintot kellett fizetni. A háromszobás lakásokat a kisebb városokban átlagosan 149 ezer, a régió központokban 135 ezer forintért lehetett kivenni.

Budapest XI. kerületében az egyszobás lakásokért 112 ezer, a kétszobásokért 133 ezer, a háromszobásokért 188 ezer forintot kellett fizetni havonként. A pesti oldalon a IX. kerületben 101 ezer, 135 ezer és 150 ezer forintért lehetett egy-, kettő- vagy háromszobás lakást bérelni. A szintén népszerű XIII. kerületben az egyszobás lakások átlagos havi bérleti díja 100 ezer forint volt, míg két-, háromszobások között nem volt lényegi különbség, ezekért havonta 180 ezer forintot kértek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vidéki városok között Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 116 ezer forint a havi bérleti díj. Miskolcon 107 ezer, a többi egyetemi városban pedig 100 ezer forint körül alakult a díj, a kisebb városokban pedig 80-90 ezer forintos albérlet árakat rögzített az Otthon Centrum összegzése.

A panellakások bérleti díjában a fővárosban és a megyei jogú városok többségében átlagosan 5 százalékos visszaesést tapasztalt az OC a tavalyi év első feléhez képest. A régió központokban ellenben 5 százalékkal többet kellett fizetni az albérletekért. A bérleti díjak valamivel olcsóbbak a téglalakásokénál. Budára átlagban 130 ezer, a külső pesti kerületekre 122 ezer forint volt jellemző az idei év első felében. A megyei jogú városokban 83 ezerért, a nagyobb egyetemi városokban pedig átlagosan 88 ezer forintért lehetett panellakást bérelni egy hónapra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?