8 °C Budapest
Architecture exterior inside of the building in Budapest

Friss elemzés a budapesti albérletárakról: 130 ezer forint alatt esélytelen bármit is kivenni

2021. július 16. 16:02

A Belvárosban és a megyei régiós központokban érezhetően, minimum tíz százalékkal csökkentek az albérletárak, ám Budapest egyéb részeire és a kisebb vidéki városokra ennek pont az ellenkezője igaz, ott emelkedtek a költségek: az egy friss tanulmány szerint a fővárosban átlagosan 100 ezer forintért lehet bérelni egy egyszobás lakást, ugyanez vidéken kijön 70 ezerből.

Vegyes képet mutatnak idén az albérletárak: a tavalyi első félévhez képest a téglalakások bérleti díja a Belvárosban 10 százalékkal, a régió központokban 14 százalékkal csökkent, ugyanakkor Budapest többi részén 4 százalékkal, a kisebb megyei jogú városokban pedig több mint 10 százalékkal emelkedtek - derült ki az Otthon Centrum friss tanulmányából.

A féléves adatok alapján Budapesten az egyszobás lakások átlagára 100 ezer forint körül alakult városrésztől függetlenül. A bérleti díjakban számottevő különbség a két-, háromszobás lakások esetében tapasztalható a városrészek között. A kétszobás lakások bérleti díja a Belvárosban a legmagasabb, itt átlagosan 168 500 forintért lehetett bérelni egy ekkora ingatlant, míg Budán 147 500 forint volt a bérleti díj középértéke. A kétszobás lakásokat a legkedvezőbben a külső pesti kerületekben lehetett kivenni, átlagosan 131 ezer forintot kértek ezekért. A háromszobás lakások bérleti díja viszont Budán megközelítette a 210 ezer forintot, ami magasabb, mint a Belváros 178 ezer forintos átlagára, míg a külső pesti kerületekben 153 ezer forint körül alakult egy háromszobás lakás havi bérlése.

A megyei jogú városokat ennél alacsonyabb díjak jellemezték. Az egyszobás lakások bérleti díja a régió központokban kicsivel 70 ezer forint felett, a kisebb megyei jogú városokban kicsivel ez alatt alakult, míg a kétszobás lakásokért átlag 105 ezer forintot kellett fizetni. A háromszobás lakásokat a kisebb városokban átlagosan 149 ezer, a régió központokban 135 ezer forintért lehetett kivenni.

Budapest XI. kerületében az egyszobás lakásokért 112 ezer, a kétszobásokért 133 ezer, a háromszobásokért 188 ezer forintot kellett fizetni havonként. A pesti oldalon a IX. kerületben 101 ezer, 135 ezer és 150 ezer forintért lehetett egy-, kettő- vagy háromszobás lakást bérelni. A szintén népszerű XIII. kerületben az egyszobás lakások átlagos havi bérleti díja 100 ezer forint volt, míg két-, háromszobások között nem volt lényegi különbség, ezekért havonta 180 ezer forintot kértek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vidéki városok között Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 116 ezer forint a havi bérleti díj. Miskolcon 107 ezer, a többi egyetemi városban pedig 100 ezer forint körül alakult a díj, a kisebb városokban pedig 80-90 ezer forintos albérlet árakat rögzített az Otthon Centrum összegzése.

A panellakások bérleti díjában a fővárosban és a megyei jogú városok többségében átlagosan 5 százalékos visszaesést tapasztalt az OC a tavalyi év első feléhez képest. A régió központokban ellenben 5 százalékkal többet kellett fizetni az albérletekért. A bérleti díjak valamivel olcsóbbak a téglalakásokénál. Budára átlagban 130 ezer, a külső pesti kerületekre 122 ezer forint volt jellemző az idei év első felében. A megyei jogú városokban 83 ezerért, a nagyobb egyetemi városokban pedig átlagosan 88 ezer forintért lehetett panellakást bérelni egy hónapra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm