31 °C Budapest
Steps, steps paints and tools ready for decorating

Ennyit ér egy okosan felújított panel: sokat dobhat az áron egy kis tatarozás

2021. május 3. 19:25

A panelprogramban korszerűsített lakások átlagárát felfele mozgatta a felújítás, világított rá az Otthon Centrum tanulmánya az ingatlanpiac ezen szegmensének változásaira. Az sem kizárt, hogy akár tíz százalékos különbség is lehet az árban a felújított ingatlan javára.

A panelprogram (az iparosított technológiával épült lakóépületek korszerűsítésének, felújításának támogatása) a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb, kormányzati ciklusokon átívelő lakóépület-rehabilitációs programja. A panelprogram során az állam olyan fejlesztéseket támogat, amelyek hatékonyabbá teszik a panelházak energiagazdálkodását. A panelek nem csak gépészetileg, de kívülről is megszépülnek, és ezzel évtizedekre megváltoztatják a környék arculatát.

Mivel az évtizedek alatt rengeteg lakótelep újult meg, ezért az Otthon Centrum elemzői arra keresték a választ, hogy a panelprogram és az egyedi mérőóra felszerelése vajon mekkora értéknövekedést jelentett az ingatlanokban? A legjelentősebb árelőny a kisvárosokban és Pest megyében mutatkozik meg.

A legkevésbé, a leginkább kedvelt budai és belső pesti kerületek lakótelepein volt mérhető az árkülönbség: ezeken a lakótelepeken arányaiban eleve kevesebb a megújult ház és egyelőre úgy tűnik, hogy ezek annyira népszerűek, hogy az árat nem befolyásolja érdemben, hogy felújították-e az épületet, vagy sem. Az említett lakótelepeken elsősorban az ingatlan állapota és az elhelyezkedése a döntő.

A lakótelepek közül a legkedveltebbek a 80-as években épültek. Amellett, hogy ezek legfiatalabbak, jellemzően elosztásuk is jobb, vezetékes gázzal ellátott gáztűzhellyel rendelkeznek és nem mellesleg építésük során már jóval több parkolót alakítottak ki környezetükben, mint a korábbi lakótelepek építésekor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A távfűtéses lakások esetében az egyedi hőmennyiség mérés lehetősége szintén értéknövelő befektetés: országos átlagban 3,5 százalékkal magasabb négyzetméteráron keltek el az egyedi mérővel felszerelt lakások. A távfűtés a tízemeletes lakásoknál a megszokottól eltérően működik: minél magasabb emeleten van a lakás, annál magasabb alaphőmérséklet jellemző az ingatlanra, ezért az ott élők jellemzően jobban támogatják az egyedi mérés lehetőségét, hogy lecsavarhassák a radiátort, és így kevesebbet fizessenek a fűtésért.

Az egyedi mérőóra megléte az agglomerációban és a kisebb városokban – ahol a legmagasabb a 4-6 emeletes panelek aránya – alig van hatással az árra, ezzel szemben Budapest belső kerületeiben több mint 10 százalékkal növeli a lakás árát, de még a régióközpontokban is 8 százalékot emel az értéken. A főváros többi részén és a kisebb megyei jogú városokban jellemzően 5 százaléknál kisebb mértékben drágábbak az egyedi mérőórás lakások, az ilyennel nem rendelkező lakásoknál.

A statisztika azt mutatta, hogy a gázzal, elektromos árammal vagy lakásközponti fűtéssel rendelkező panelek az elmúlt fél év tapasztalata szerint átlagosan 6 százalékkal magasabb áron keltek el, mint a távfűtéses lakások. Soóki-Tóth Gábor ugyanakkor megjegyezte, ez a fűtési megoldás csupán a panelállomány töredékét érinti és az árkülönbség vélhetően ezen lakóházak egyéb jellemzőivel függ össze, nem a fűtési mód a meghatározó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?