14 °C Budapest
Sokkal többet takarítunk a járvány kitörése óta: ez normális?

Sokkal többet takarítunk a járvány kitörése óta: ez normális?

2021. március 28. 20:00

Gyakrabban takarítunk a járvány kitörése óta, és ennek legfőbb oka, hogy otthonunkban szeretnénk vírusmentes környezetet biztosítani a családtagjaink számára - derült ki egy 11 országban, köztük Magyarországon is végzett reprezentatív kutatásából , amely a takarítással kapcsolatos szokásokat és attitűdöket vizsgálta.

Az emberek 59 százaléka többször takarít a járvány kitörése óta, és minden negyedik válaszadó aggasztónak találja az otthonában lévő port, ez derült ki a Dyson által tizenegy országban végzett reprezentatív kutatásból. Tudatosabbak a magyarok is a covid hatására: 

a hazai válaszadók közel fele takarít gyakrabban, amióta kitört a járvány, mert ezzel is szeretné megelőzni a vírusfertőzés lehetőségét.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok túlnyomó többsége ezzel is megelőző lépéseket akar tenni, 75%-uk ugyanis azért takarít többször a járvány kitörése óta, mert jobban odafigyel a higiéniára, hogy vírusmentes legyen az otthona. Emellett sokan családtagjaik védelmében is teszik mindezt, mind a magyar, mind a nemzetközi válaszadók egyharmada az otthonában élőket szeretné megóvni az esetleges fertőzéstől.

 

A vírusfertőzés csökkentése mellett az otthon tartózkodás is komoly befolyásoló tényező: a válaszadók több mint 40%-a ugyanis azt vallotta, mivel többet van otthon, ezért több ideje is van erre a feladatra, de a megkérdezettek közel egyharmada az otthonlét miatt inkább kényszeresen végzi ezt a munkát.

A por miatt aggódik a magyar

A hazai megkérdezettek 40 százaléka a por miatt aggódik leginkább, ha az otthonában lévő szennyeződésekről van szó és a legtöbben a porszívóban bíznak a felmosó és a nedves rongy mellett. Igaz, a válaszadók több mint fele szerint a por javarészt a szőnyegekben, padlószőnyegekben fordul elő, és az olyan helyekre, mint a matrac vagy kanapé, csak hét százalékuk gyanakodik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár a gyakoribb takarítással valóban sok szennyeződést eltávolíthatunk otthonunkból, könnyen lehet, hogy nem lesz elég hatékony a küzdelem, ha nem a megfelelő porszívóval végezzük azt. A kutatás szerint nemzetközi viszonylatban 3 százalék, de Magyarországon is csak az emberek 4 százalék tudja, hogy a por egyik összetevője a poratka ürüléke, pedig ez az, amit, ha a levegőben szálló porszemcsékkel együtt belélegzünk, allergiás tüneteket vált ki.

Nem elég a szemmel látható porszemcsék eltávolítása, a mikroszkopikus méretű részecskék, köztük a poratkák ürüléke azok, amelyek hatással lehetnek a jó közérzetünkre

- magyarázza Dennis Mathews, a Dyson mikrobiológiai kutatója. Ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan lehet a leghatékonyabban eltávolítani őket. A hagyományos vezetékes és vezeték nélküli porszívókkal ugyanis sokkal nagyobb eséllyel élhetik túl a poratkák a takarítást." Ahhoz, hogy igazán hatékony munkát végezzünk és atkamentessé váljon otthonunk, kulcsfontosságú a porszívónk szívóereje, és ennek növeléséhez nagymértékben hozzájárul az, ha nemcsak maga a készülék, de a szívófej is motorizált, mivel az akár kétszer akkora szívóerővel képes eltávolítani a koszt, mint az anélküli gépek, így az atkák sokkal kisebb eséllyel élik túl a takarítást. A hatékonyság persze a megfelelő szűrésen is múlik: ezt egyrészt a HEPA-filter segíti a készülékekben, valamint az olyan szűrőrendszerek, mint a ciklontechnológia, amely a beszívott poros levegőből kiválasztja a szennyeződéseket és annak, valamint a HEPA-filternek köszönhetően tisztább levegőt bocsát vissza a készülék környezetébe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?