A legjobb chilis bab recept: mexikói chilis bab alap, chilis bab bográcsban

2021. március 7. 19:02

Chilis bab, az örök klasszikus, ami minden eseményen megállja a helyét és könnyűszerrel elkészíthető akár nagyobb társaságok számára is. Na de milyen eredetű étel a chilis bab és hogyan készül a chilis bab magyaros verziója? Hogy készül az eredeti mexikói chilis bab, a legfinomabb chilis bab recept. Tudtad, hogy a chilis bab bográcsban is elkészíthető, ugyanis a bogrács chilis bab készítéshez tökéletes szabadtéri alkalmatosság?

Gyorsan összeütnél valamit, de nem tudod mi legyen az? Ne keresgélj tovább a receptek között, a megoldás az örök kedvenc chilis bab! A chilis bab recept elkészítése rendkívül egyszerű, a chilis bab hozzávalói egyszerűek és ráadásul nagyon olcsóak is, emellett a chilis bab nem csak frissen, de újramelegítve is nagyon finom eleség. A chilis bab főzése nem csak egy feladat, de nagyszerű közösségi program is lehet a családdal, vagy a barátokkal: gondoltad volna, hogy a chilis bab bográcsban elkészítve is isteni?

Milyen eredetű étel a chilis bab?

Az eredeti chilis bab, a chili con carne (magyar fordításban: chili hússal) a mai Mexikó és az amerikai Dél-Texas térségéből származik. Az első chilis bab receptek az 1850-es évekre eredeztethetőek vissza, amikor a chilis babot még szárított hússal készítették, nem pedig darált hússal. A mexikói munkások a szárított hús mellett borsóval, paradicsommal és jó sok chilipaprikával készítették ezt az ételt, így a chilis bab alap meglehetősen fűszeres és szaftos.

A chilis bab gyakorlatilag egy babbal készített pörkölt; chilis bab recept ma már (főként Magyarországon) számtalan formában elkészíthető: habár az eredeti chilis bab marhahússal készül, mi nyugodtan vásárolhatunk hozzá darált disznóhúst is, ha egy fokkal költséghatékonyabb megoldásban gondolkodunk. Készülhet a chilis bab magyarosan is: jó sok szalonnával vagy lecsókolbásszal gazdagítva igazán laktató és szaftos ételt eredményez, amihez dukál egy szelet friss, puha kenyér.

A chilis bab fogyasztható egytálételként, kenyérrel, rizzsel kísérve, vagy fűszeres harapnivalóként is, amit egy kis tortillachipssel és egy pár szelet jalapeño paprikával tehetünk még izgalmasabbá. Az, hogy a finom, mexikói chilis bab alap milyen extra hozzávalókat igényel, mi magunk döntjük el, hiszen a chilis bab recept szabadon variálható: javasoljuk a kukoricát és a sok paradicsomsűrítményt az igazán egyedülálló chilis bab ízvilágért! Nézzük, hogyan készül a chilis bab!

Chilis bab

Chilis bab alap házilag VS chilis bab porral

A chilis bab eredeti receptje chilis bab alappal készül, ami egy egyszerű, pikáns paradicsomos mártás. Rengeteg chilis bab por recept fellelhető az interneten (egyszerű chilis bab fűszerkeverék, száraz szószalap), azonban mi azt javasoljuk, hogy ha az eredeti chili con carne készítése a cél, akkor a chilis bab por nélkül készüljön. A chilis bab alap recept végtelenül egyszerű: dinszteljünk hozzá hagymát, fokhagymát bőséggel, ne sajnáljuk belőle a csípős paprikát, illetve öntsünk rá egy jó adag paradicsomsűrítményt (vagy főzzünk meg benne néhány hámozott paradicsomot). A fűszerezés csak rajtunk múlik!

Eredeti mexikói chilis bab recept

A chilis bab hozzávalói

  • 500 g darált marha- vagy disznóhús
  • 400 g vörös bab (konzerv)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g hámozott, aprított paradicsomkonzerv
  • 1 db csípős chilipaprika
  • 150 g csemegekukorica (konzerv)
  • 100 g paradicsomsűrítmény
  • 1 db babérlevél
  • 1 kk majoránna
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 ek étolaj

A chilis bab recept elkészítése

  1. A chilis bab alap elkészítésével kezdjük: aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés sóval ízesítve dinszteljük meg az olajon. Karikázzuk föl a csípős chilit, adjuk hozzá, majd pároljuk őket együtt 1-2 percig.
  2. Ehhez a hagymás chilis bab alaphoz adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük majoránnával majd folyamatos kevergetés közben pirítsuk le.
  3. Adjuk a darált húsos chilis bab alaphoz a paradicsomkonzervet, a paradicsomsűrítményt, a babérlevelet, majd pároljuk őket össze néhány percen keresztül.
  4. Adjuk hozzá a babkonzervet a levével együtt, illetve kanalazzunk hozzá tetszés szerinti mennyiségben konzerv kukoricát is. Ízesítjük a chilis babot további sóval és borssal. A chilis bab erejét is növelhetjük még egy kevés őrölt chilivel.
  5. Főzzük a chilis babot 5-10 percen keresztül, lefedve, majd tálaljuk ízlés szerint magában, kenyérrel, rizzsel vagy tortilla chipssel!

Chilis bab bográcsban, avagy bográcsos chilis bab

A chilis bab főzés nagyszerű kerti program lehet, hiszen a chili con carne bográcsban nagyszerűen készíthető. Bográcsban köztudottan máshogy főnek meg a hozzávalók, emellett a szabadtűz fölött készült ételek utánozhatatlan, füstös ízzel rendelkeznek. Ha a chilis bab bográcsban készül, járjunk el a fenti chilis bab recept leírásait követve, ám duplázzuk vagy triplázzuk meg a leírt mennyiséget (mexikói chilis bab bográcsban 6 főre, chilis bab 10 főre, vagy chilis bab 20 főre – csak rajtunk áll, hány vendéget hívunk), főleg, ha nagyobb családi vagy baráti összejövetelt tervezünk. Ez esetben a chilis bab alap elkészítését kezdhetjük egy kis füstölt szalonnával, a hússal egy időben pedig hozzátehetünk az ételhez 2 szál karikára vágott lecsókolbászt is. Nem csak a chilis bab készítése, de a hagymás bab bográcsban történő megfőzése is igazán egyszerű – próbáltad már?

Magyaros chilis bab

A magyaros chilis bab nem sokban különbözik a chilis bab recept eredeti mexikói verziójától, mindössze a húsos hozzávalók beépítésében érdemes változtatni. Tipikusan magyaros módosítás, ha például a chilis bab bográcsban sertéshúsból készül (darált comb- vagy lapocka tökéletes hozzá), illetve, ha a hagyma dinsztelésekor a chilis bab alap kap egy kis füstölt szalonnát, vagy esetleg kolbászt, ami rengeteg finom, fűszeres zsírt enged ki magából. A chilis bab bogracsban történő elkészítése is tipikusan magyar szokás, ugyanis ettől kapja meg az étel az ellenállhatatlan, füstös ízvilágot. Egyéb főzési tippeket keressünk az internetes chilis bab recept video kínálatból, ahol számtalan izgalmas ötletet meríthetünk a chilis bab receptek elkészítéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem