29 °C Budapest
A legjobb chilis bab recept: mexikói chilis bab alap, chilis bab bográcsban

A legjobb chilis bab recept: mexikói chilis bab alap, chilis bab bográcsban

2021. március 7. 19:02

Chilis bab, örök kedvenc: milyen eredetű étel a chilis bab? Így készül a mexikói chilis bab, a legfinomabb chilis bab recept. Tudtad, hogy a chilis bab bográcsban is elkészíthető?

Gyorsan összeütnél valamit, de nem tudod mi legyen az? Ne keresgélj tovább a receptek között, a megoldás az örök kedvenc chilis bab! A chilis bab recept elkészítése rendkívül egyszerű, a chilis bab hozzávalói egyszerűek és ráadásul nagyon olcsóak is, emellett a chilis bab nem csak frissen, de újramelegítve is nagyon finom eleség. A chilis bab főzése nem csak egy feladat, de nagyszerű közösségi program is lehet a családdal, vagy a barátokkal: gondoltad volna, hogy a chilis bab bográcsban elkészítve is isteni?

Milyen eredetű étel a chilis bab?

Az eredeti chilis bab, a chili con carne (magyar fordításban: chili hússal) a mai Mexikó és az amerikai Dél-Texas térségéből származik. Az első chilis bab receptek az 1850-es évekre eredeztethetőek vissza, amikor a chilis babot még szárított hússal készítették, nem pedig darált hússal. A mexikói munkások a szárított hús mellett borsóval, paradicsommal és jó sok chilipaprikával készítették ezt az ételt, így a chilis bab alap meglehetősen fűszeres és szaftos.

A chilis bab gyakorlatilag egy babbal készített pörkölt; chilis bab recept ma már (főként Magyarországon) számtalan formában elkészíthető: habár az eredeti chilis bab recept marhahúst igényel, mi nyugodtan vásárolhatunk hozzá darált disznóhúst is, ha egy fokkal költséghatékonyabb megoldásban gondolkodunk. Készülhet a chilis bab magyarosan is: jó sok szalonnával vagy lecsókolbásszal gazdagítva igazán laktató és szaftos ételt eredményez, amihez dukál egy szelet friss, puha kenyér.

A chilis bab fogyasztható egytálételként, kenyérrel, rizzsel kísérve, vagy fűszeres harapnivalóként is, amit egy kis tortillachipssel és egy pár szelet jalapeño paprikával tehetünk még izgalmasabbá. Az, hogy a finom, mexikói chilis bab alap milyen extra hozzávalókat igényel, mi magunk döntjük el, hiszen a chilis bab recept szabadon variálható: javasoljuk a kukoricát és a sok paradicsomsűrítményt az igazán egyedülálló chilis bab ízvilágért! Nézzük, hogyan készül a chilis bab!

Chilis bab

Mexikói chilis bab recept

A chilis bab hozzávalói

  • 500 g darált marha- vagy disznóhús
  • 400 g vörös bab (konzerv)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g hámozott, aprított paradicsomkonzerv
  • 1 db csípős chilipaprika
  • 150 g csemegekukorica (konzerv)
  • 100 g paradicsomsűrítmény
  • 1 db babérlevél
  • 1 kk majoránna
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 ek étolaj

A chilis bab recept elkészítése

  • 1. A chilis bab alap elkészítésével kezdjük: aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés sóval ízesítve dinszteljük meg az olajon. Karikázzuk föl a csípős chilit, adjuk hozzá, majd pároljuk őket együtt 1-2 percig.
  • 2. Ehhez a hagymás chilis bab alaphoz adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük majoránnával majd folyamatos kevergetés közben pirítsuk le.
  • 3. Adjuk a darált húsos chilis bab alaphoz a paradicsomkonzervet, a paradicsomsűrítményt, a babérlevelet, majd pároljuk őket össze néhány percen keresztül.
  • 4. Adjuk hozzá a babkonzervet a levével együtt, illetve kanalazzunk hozzá tetszés szerinti mennyiségben konzerv kukoricát is. Ízesítjük a chilis babot további sóval és borssal. A chilis bab erejét is növelhetjük még egy kevés őrölt chilivel.
  • 5. Főzzük a chilis babot 5-10 percen keresztül, lefedve, majd tálaljuk ízlés szerint magában, kenyérrel, rizzsel vagy chipssel!

Chilis bab bográcsban

A chilis bab főzés nagyszerű kerti program lehet, hiszen a bográcsban köztudottan máshogy főnek meg a hozzávalók, emellett a szabadtűz fölött készült ételek utánozhatatlan, füstös ízzel rendelkeznek. Ha a chilis bab bográcsban készül, járjunk el a fenti chilis bab recept leírásait követve, ám duplázzuk vagy triplázzuk meg a leírt mennyiséget, főleg, ha nagyobb családi vagy baráti összejövetelt tervezünk. Ezesetben a chilis bab alap elkészítését kezdhetjük egy kis füstölt szalonnával, a hússal egyidőben pedig hozzátehetünk az ételhez 2 szál karikára vágott lecsókolbászt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?