28 °C Budapest
Lakásfelújítási támogatás 2021: így válassz hozzá otthonfelújítási hitelt a magyar bankokban

Lakásfelújítási támogatás 2021: így válassz hozzá otthonfelújítási hitelt a magyar bankokban

2021. február 3. 19:00

Első körben öt hazai bank kínálatába került be a támogatott otthonfelújítási hitel, így már azok is kihasználhatják az otthonfelújítási támogatás "ingyen" millióit, akik nem tudják a munkálatokat önerőből megfinanszírozni. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes bankok hitelbírálata mégis eltér némileg egymástól. Mutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a bank kiválasztásakor.

2021-től a legalább egy gyermeket nevelők részére a Magyar Államkincstár utólag visszafizeti a felújítási és korszerűsítési költségek 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. Mivel a benyújtott számlák kifizetését követően, utólag lehet megigényelni a vissza nem térítendő támogatást, azok tudják csak kihasználni a lehetőséget, akik rendelkeznek elegendő saját megtakarítással.

Ebben segíthet a február 1-től elérhető támogatott otthonfelújítási hitel, amit már a munkálatok megkezdése előtt meg lehet igényelni, az utólag megkapott támogatási összeg pedig automatikusan betörlesztésre kerül, csökkentve a tőketartozást és a havi hiteltörlesztő összegét - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu szakértői.

A támogatott felújítási hitel legfontosabb általános jellemzői:

  • Maximum 6 millió Ft hitel vehető fel.
  • Legfeljebb 10 év lehet a hitel futamideje.
  • A hitel kamata a teljes futamidő alatt 3%.
  • Azok számára érhető csak el, akik jogosultak az otthonfelújítási támogatásra.
  • A felújítási támogatás (maximum 3 millió Ft) Kincstár általi kifizetése automatikusan csökkenti a fennálló hiteltartozást.
Mely hazai bankoknál érhető el februárban a lakásfelújítási hitel?

A jogszabály által biztosított február 1-jei induláskor öt bank (OTP Bank, K&H Bank, Gránit bank, Takarékban, Erste) kínálatában érhető el az állami támogatású kölcsön. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes pénzintézetek között mégis találni különbségeket, amelyeket érdemes a választásnál is figyelembe venni.

  • 1. A bankok jellemzően nem állnak be jelzálogjoggal más pénzintézet mögé, ezért ha az igénylő ingatlanján van már jelzáloghitel - például azért, mert lakáshitellel vásárolta azt korábban -, akkor célszerű azt a bankot megkeresni, amelyik azt nyújtotta.
  • 2. Az egyes bankok esetében eltérő a minimálisan felvehető hitel nagysága, így ha kisebb összegű kölcsönre van szükségünk, ez is szempont lehet választáskor.
  • 3. A hitelek minimális futamidejében is vannak eltérések, ami akkor lehet érdekes, ha valaki már előre tudja, hamar vissza fogja fizetni a kölcsön összegét, ráadásul a rövid futamidő miatti magas törlesztők kifizetése sem jelent problémát számára. Természetesen a hitelt lehetőség van a futamidő előtt bármikor elő- vagy végtörleszteni, ám ennek általában költsége van, ami bankonként ugyancsak eltérhet.
  • 4. A bankok minden esetben maguk határozzák meg a hitelezhetőséghez elvárt minimális jövedelem nagyságát, ami általában a minimálbér, de ezt illetően is lehetnek eltérések. Ezért előfordulhat, hogy valaki ugyanazzal a jövedelemmel az egyik banknál hitelezhető, míg a másiknál nem.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05